Rock News

Podiumul concursului „Constelații Rock”, etapa metal

Weekend-ul trecut, la Râmnicu Vâlcea, a avut loc a doua etapă a concursului „Constelații Rock”, cea de muzică metal. Am vorbit cu câștigătorii despre experiența lor pe scena de la Aby Stage Bar, despre fiorul competiției și despre planurile trupelor

„Constelații Rock”, concursul cu valoare istorică de la Râmnicu Vâlcea, a ajuns, weekend-ul trecut, la etapa de muzică metal. Am vorbit cu trupele premiate, pentru a afla ce a însemnat pentru ele experiența concursului, pentru a vedea prin ochii lor ce presupune să câștigi, cum se simte victoria și pentru a descoperi ce planuri mai au. 

Înainte de a intra în declarațiile acestora, trebuie să menționez că, la concurs, au participat 16 trupe incredibil de talentate, atent selecționate de juriu. Scena de la Aby Stage Bar a găzduit câteva nume inovatoare în muzica metal, care merită susținute și apreciate. Au participat:  𝐔𝐫𝐛𝐚𝐧 𝐆𝐫𝐞𝐲, 𝐑𝐞𝐝 𝐒𝐮𝐧𝐬, 𝐉𝐮𝐧𝐞 𝐓𝐮𝐫𝐧𝐬 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤, 𝐀𝐫𝐜 𝐨𝐟 𝐭𝐢𝐦𝐞, 𝐊𝐚𝐭𝐚𝐫𝐚, 𝐊𝐞𝐨𝐩𝐬 𝐕𝐞𝐱𝐚, 𝐓𝐚𝐢𝐠𝐚 𝐃𝐫𝐞𝐚𝐦, 𝐂𝐚𝐫𝐨𝐮𝐬𝐞𝐥, 𝐑𝐮𝐲𝐧𝐞𝐝, 𝐅𝐢𝐭𝐭𝐨𝐧𝐢𝐚, 𝐄𝐯𝐞𝐫𝐠𝐫𝐞𝐞𝐃, 𝐅𝐚𝐥𝐬𝐞 𝐑𝐞𝐚𝐥𝐢𝐭𝐲, 𝐂𝐫𝐞𝐞𝐩𝐲 𝐖𝐢𝐥𝐥𝐢𝐞, 𝐀𝐥𝐩𝐡𝐚 𝐐, 𝐋𝐞𝐟𝐭 𝐇𝐚𝐧𝐝 𝐏𝐚𝐭𝐡 și 𝐃𝐚𝐫𝐤 𝐅𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧. 

Juriul a fost alcătuit din Traian Popescu (Romanian Trash Metal Club), Vlad Bușcă (Universal Music), Tavi Toporjinschi (Constelații Rock), Lenți Chiriac (Radio România), Lazăr George Andrei (Ungolianth) și Alin Petruț (Gothic).


După două zile de concerte, show, extaz și momente artistice unicat, juriul a ales trei câștigători. 

Locul III a revenit formației False Reality! E o trupă din Brașov care cântă melodic death metal și care are o istorie lungă și destul de anevoioasă. Și-a început drumul prin underground-ul românesc în 1998. În 2002, a scos primul EP „Tales of Eternity”. În 2003, trupa s-a destrămat, însă a revenit pe scenă în 2011. Până în 2014, a tot suferit schimbări de formulă, însă, în ciuda acestora, mai lansează în 2016 un album intitulat „End of Eternity”. Și iată-i pe podiumul „Constelații Metal”.

„Pentru noi, întreaga experiență la «Constelații Rock» a fost foarte intensă, încă de acasă, având în vedere că am făcut repetiții și am cântat în concurs cu fostul nostru toboșar, care a fost nevoit să învețe o piesă nouă de la zero în doar câteva zile, pentru că Alex, titularului postului, a fost plecat din țară în această perioada, motiv pentru care vrem să îi mulțumim mult încă o dată lui Codruț pentru tot ajutorul!

Au fost două seri incendiare de concerte, cu trupe foarte valoroase și ne-am bucurat să ne întâlnim cu o mulțime de prieteni cu care am împărțit scena și în trecut. Cred că singurul nostru regret a fost că nu am reușit să fim prezenți și în seara de vineri, să ne bucurăm de concertele tuturor trupelor din concurs. Până la urmă, așa cum a zis cineva, a părut mai degrabă un festival în toată regula decât un concurs. Vrem să mulțumim cu această ocazie organizatorilor, membrilor juriului, întregii echipe tehnice, voluntarilor, fotografiilor și celor care s-au ocupat de transmisia video live, a fost totul foarte fain și am putut savura din tot sufletul toate momentele evenimentului.

Bineînțeles, ne-am bucurat foarte mult pentru premiul câștigat, mai ales că vine la pachet cu prezența la galele «Constelații Rock» din septembrie, pentru că de fapt aceasta a fost principala motivație pentru a ne înscrie la concurs: posibilitatea de a susține un recital acolo. Suntem conștienți că juriul a avut o alegere foarte grea, având în vedere multitudinea de trupe și muzicieni foarte talentați, dar asta nu face decât să ne întărească încrederea în ceea ce facem, să ne confirme și să ne valideze toată munca și toate sacrificiile, până la urmă, pe care le facem de dragul muzicii. 

Vrem să îi felicităm pe ceilalți câștigători: Alpha Q și June Turns Black, dar și pe toate celelalte trupe, care au arătat, fără nicio îndoială, că underground-ul nu doar supraviețuiește, ci trăiește din plin, cu motoarele turate la maxim!”, a declarat formația False Reality.


Locul II a fost câștigat de June Turns Black! E o trupă nouă, cu un amestec eclectic de metalcore și muzică electronică. E un stil agresiv, brutal, care, totuși, e învăluit de un aer de vulnerabilitate emoționantă. În ultimii doi ani a tot făcut valuri pe scena locală, atrăgând mulți ascultători dedicați și curioși la spectacole. Alaji Rach, solista grupului a câștigat și premiul pentru cel mai bun vocalist. Într-adevăr, atunci când o asculți, nu îțiu vine să crezi de unde provine atâta forță, atâta putere de a transmite emoții de mare intensitate. 

„«Constelatii Metal» a însemnat o etapă destul de importantă pentru noi. În primul rând, ne-am bucurat că am putut cânta în Vâlcea, la Aby pentru un public atât de cald și primitor! A fost o experiență incredibil de plăcută!

A doua zi, am decis să rămânem să ne bucurăm de set-urile celorlalte trupe și de toata atmosfera faină de-acolo - chiar simțeai că era aproape toata scena acolo, fiecare artist cu visele și speranțele lor, iar toata echipa trăgea pentru un eveniment amplu și profesionist. Pentru două zile, la Râmnicu Vâlcea, «Support Your Local Bands» nu a fost un slogan, ci o realitate.

Atunci când a avut loc premierea, a fost unul dintre cele mai intense rollercoaster-e emoționale. Mai întâi au anunțat că Rach a câștigat premiul pentru cea mai buna voce, și în noi toți a existat un sentiment imens de bucurie și mândrie. A dat absolut tot pe scena aia - toate traumele, toate durerile, toata pasiunea și toată dragostea - absolut tot ce este ea se regăsea în fiecare notă cantată.

Dar seara nu s-a încheiat acolo (cum sincer, ne așteptam), ci am câștigat chiar locul II ca trupă, ceea ce a fost absolut șocant pentru noi. Dan a rămas stană de piatră, după care a plâns, Rach era foarte confuză, Cezar era pregătit sa dea o dumă pe scenă, David era ca un părinte foarte mândru, iar echipa noastră ne împingea să mergem pe scenă să vorbim și să primim premiul. Am simțit, în secundele alea, toata energia publicului și crew-ului și toată susținerea juriului. A fost totul foarte intens.

«Constelatii Metal» rămâne dovada că se poate - că noi, ca trupă nouă, ce își poartă inimile deschise, ca toată lumea să vadă rănile, poate fi apreciată și că toata munca, pe care June Crew-ul nostru o duce, ca noi sa putem sa ne aducem muzica în fața tuturor este validată. Premiile pe care le-am câștigat, nu sunt ale trupei June Turns Black, ci sunt și ale June Crew-ului si June Squad-ului nostru!”, a declarat trupa June Turns Black.

Iar locul I a fost câștigat de către Alpha Q! Alpha Q e o trupă din Sibiu, atât de muncitoare și de talentată, încât cu greu îmi vine să cred că rămâne în categoria underground. Muzică, tehnică, mesaj, spectacol, le au pe toate. E o formație de metal care își propune în mod deliberat să se îndepărteze de categoriile tradiționale ale subgenurilor muzicii metal. Considerând că toate subgenurile metalului se completează perfect, trupa creează propriul lor amestec unic: multimetal. Sound-ul lor versatil se datorează gusturilor muzicale variate, care nu se limitează la niciun subgen specific de rock sau metal.

„Am urcat pe scena «Constelatii Metal»  ca de fiecare dată când avem un concert, dând tot ceea ce avem mai bun. Adăugându-se acum emoția de a performa în fața unui juriu din industria metal, care a selectat 16 dintre cele mai bune trupe ale genului de la ora actuală, lucru greu de realizat în afara unui concurs asemenea celui organizat atât de bine de Asociația Constelații Rock. Oricât de mult încercăm să evităm ideea de competiție în zona artistică, ne-am bucurat că am obținut acest premiu, care ne dă energie să continuăm ceea ce facem, se pare că bine. În acest moment suntem în studio, înregistrând materiale noi și privind înainte cu încredere”, a declarat formația Alpha Q.