Rock News

„Smoke On the Water” are videoclip, la 52 de ani de la lansare

Pentru prima dată, ca parte a campaniei de sărbătorire a lansării ediției Super Deluxe a „Machine Head”, albumul pe care a fost lansată prima dată melodia, piesa a primit un videoclip



Conceput de Chiba Film, cu sediul în Marea Britanie, producția animată interpretează cu fidelitate povestea cântecului. După cum spune legenda, Deep Purple a fost la Montreux pentru a înregistra câteva piese într-un studio de înregistrări mobil închiriat de la The Rolling Stones. Trebuiau să înregistreze după ce cântau Frank Zappa & The Mothers of Invention. Sala a luat foc din cauza unui incident cu artificii aruncate din public către acoperiș, iar întreaga clădire a fost grav afectată. Incendiul a fost unul masiv și a distrus studioul, iar fumul a umplut întregul oraș.

În timp ce se aflau pe malul Lacului Geneva, membrii trupei au observat fumul ridicându-se deasupra apei și au fost inspirați să compună o piesă despre eveniment. Riff-ul celebru al piesei "Smoke on the Water" a fost creat de chitaristul Ritchie Blackmore și este una dintre cele mai recunoscute secțiuni de chitară din istoria muzicii rock.

Universal Music onorează acum „Machine Head” cu o versiune cuprinzătoare care introduce mixuri noi și înregistrări live nelansate anterior. „Machine Head: Super Deluxe Edition” va fi disponibil pe 29 martie ca LP/ 3CD/ Blu-RayAudio și disponibil digital pentru streaming și descărcare.

Pe lângă albumul original proaspăt remixat, care este inclus pe LP și CD, ediția Super Deluxe conține și două spectacole live. Primul, înregistrat pe 9 martie 1972, la Paris Theatre din Londra, surprinde prezența pe scenă a grupului în timpul turneului „Machine Head Tour”. Al doilea, nelansat anterior, a fost înregistrat în aprilie 1971 la Cazinoul Montreux din Elveția, înainte de evenimentele descrise în „Smoke on the Water”.

Foto: Getty Imaes/ Guliver.