Rock News

Constelații Rock 2023, prima etapă după mai bine de 30 de ani

În weekend, la Râmnicu Vâlcea s-a repetat o bucată importantă a istoriei rockului românesc – prima etapă a concursului „Constelații Rock” din 1990 încoace

„Constelații Rock” a pus Râmnicu Vâlcea pe harta epicentrelor muzicale în anii ’80, iar zece ani mai târziu, acest capitol avea să se încheie... Pentru cel puțin 30 de ani. În weekendul 19-20 mai, am fost martoră la readucerea la viață a unui eveniment pe care mulți din generația alor mei și-l aduc aminte ca un fenomen pentru vremurile de dinaintea Revoluției. Au concurat 16 trupe rock, de toate stilurile și influențele, și însetate să își ducă muzica la un alt nivel. Cred că toată lumea, fie artiști, fie public, fie membri din organizare, am simțit emoția competiției aprige și, mai presus, am descoperit câtă creativitate și inventivitate muzicală se poate aduna, din toate colțurile României, în Aby Stage Bar din Râmnicu Vâlcea. 

Probabil e de prisos să spun că eram foarte fericită că am avut ocazia să mă duc acolo, însă aș vrea să subliniez că intuiam câtă nebunie și bucurie va urma în cele două zile de concurs, dar nu m-aș fi așteptat la o atmosferă atât de călduroasă, la miile de dovezi de susținere și prietenie între formații și la reacțiile publicului de toate vârstele. Bineînțeles, tinerii prezenți au fost pe jar în ambele zile, în sala de concert. Foarte rar se calmau spiritele. Chiar și în pauzele dintre cântări, pe terasa mică și stropită de ploi intermitente, se vocifera întruna, lumea își făcea poze și filmulețe, alții săreau în sus de bucurie luând în brațe prietenii și artiștii pe care i-au apreciat. Voi explica în termeni foarte simpli, toată lumea era prietenă cu toată lumea! Generațiile care au prins „Constelații Rock” din ’80-’90 depănau amintiri. Chiar în prima seară, după încheierea concertelor, stăteam la o vorbă cu Jack Of All Trades și Punkarta, iar o doamnă cu geacă de piele și un zâmbet larg pe față a venit să felicite muzicienii. Ne-a spus că, pe vremuri, nu îți venea să crezi ce muzici intrau în concert. Vibra de entuziasm când ne zicea „Fraților, era de neconceput! Veneau trupe de therash metal, de speed metal, de punk! În ’80! Noi nu înțelegem de unde prinseseră artiștii astfel de influențe. Acolo am ascultat pentru prima dată stiluri mai agresive. Nu îmi venea să cred de câtă muzică nu aveam habar!”.

Am avut parte de diversitate și la ediția 2023, de la adaptări de classic rock, la alternativ, la combinații de blues, jazz, soul și funk cu rock progresiv și alternativ, am ascultat nu metal, glam... Au fost de toate. Nicio cântare nu a fost la fel, lucru care a făcut treaba juriului extrem de complicată, însă pentru artiști și public, a însemnat fair play și o extindere semnificativă a orizonturilor. 


Voi trece în revistă trupele care au participat la „Constelații Rock” 2023. 

- 7 Years Ago e o trupă rock, de influențe metal din Craiova. Cântă în română și engleză, iar liniile melodice sunt complexe, cu chitare distorsionate și bas greoi. Nu ai cum să nu dai din cap pe muzica lor, iar publicul se mișca parcă din inerție.

- Ceitrei e o formație cu un sunet dinamic de blues rock, cu rădăcini de hard rock din Arad, înființată în 2019. Formația m-a dus cu gândul la AC/DC, deși combinațiile de influențe au fost diverse și frumos împletite. Tiberiu Beck a luat premiul pentru cel mai bun basist. 

- Am văzut în București cel puțin 50 de stickere cu Claiming Apollo. Trupa cântă un rock alternativ foarte energic, dar și sensibil. A avut și o piesă cu accente ușoare de chitară acustică. Pentru mine, prestația lor a fost pe măsura așteptărilor, și pentru că le-am tot văzut numele în diverse locuri, dar și pentru că m-au impresionat compozițiile lor, din înregistrările publicate. 

- The Groovy Bastards oferă o sumedenie de influențe care pot satisface și cele mai pretențioase timpane, printre care funk, soul, rock’n’roll, jazz, rock progresiv. Poate suna a mult și complicat, însă trupa le îmbină fără cusur ca și cum nu ar fi depus niciun efort în acest sens. Fac un show foarte distractiv și colorat, toți membrii având personalități puternice. Andrei Bălașa a luat premiul pentru cel mai bun chitarist, iar trupa ca întreg a câștigat participarea garantată, fără preselecție, la „Posada Rock Festival” 2023 și participarea la „Bikers For Humanity Fest” 2024.


- Jack Of All Trades e o trupă de rock alternativ, care are talentul de a pune zâmbete pe fața oricui. În plus, piesa poate decurge ca un răsărit de soare, dar și când bagă breakdown-uri, o dau tare. În general, atmosfera în care te bagă e cea de vacanță. Ei au inaugurat cântările, lucru care cred că a pus destul de multă presiune pe băieți, însă au reușit foarte rapid să atragă lumea înspre sală și să o facă să țopăie cu ei. 

- The Chocoflenders mi-au captat urechile instantaneu. Îmi aduc aminte că eram afară și am revenit imediat în sală. Clujenii bagă un indie rock de mare intensitate, care a încins imediat atmosfera. Pe bune, lumea începuse să transpire. Inițial, nu mi-am dat seama de unde îmi sună cunoscut numele lor sau de unde vine. Mai târziu am aflat de la unul dintre membri că „ciocoflenderi” e vorba lui Florin Piersic și că au ales numele pentru că li s-a părut haios. 

- Punkarta din Bistrița-Năsăud a fost un seism muzical, de nu metal. Cei doi vocaliști făceau rap pe ritmuri agresive și au și implicat publicul în spectacol într-o manieră degajată, noi, privitorii, parcă abia așteptam să vedem ce ne vor face să spunem. Au interpretat și un cover de la Rage Against The Machine, emblematica „Killin’ In The Name”, pe care publicul și-a pierdut mințile, iar eu, bineînțeles, vocea. 


- The Bandits au venit cu o poveste despre perioada pandemiei, despre pisică, grădină și ce alte teme de umor au mai găsit prin casă și apropierea ei. Ce s-a remarcat, pentru mine, a fost nebunia clăparului, care, parcă posedat de muzică, se unduia peste instrument, în timp ce trecea degetul cu precizie peste clape. De altfel, tot el, Francis Mozes, a luat și premiul pentru cel mai bun clăpar.

- Marsquake e o trupă de rock alternativ, cu versuri îndrăznețe în română, care abordează teme destul de grele, însă liniile melodice aduc fix acel strop esențial de pozitivitate și speranță. Solistul are un control vocal excepțional. Au fost acel suflu de energie proaspătă, încât, la cântarea lor ne apropiam de finalul serii. 

- The Hidden Jester sunt o trupă de rock’n’roll cu accente de heavy metal, pe gustul oricărui rocker adevărat. Nu degeaba au câștigat participarea la „Bikers For Humanity Fest” 2024. Nu pot descrie ce era chiar în fața scenei decât la un nivel superficial. Rândul din față era ca un lanț uman care își flutura pletele în față și spate fără să se oprească. 

- Puls, tot o perlă din Bistrița, au încântat publicul cu un sunet nostalgic de rock românesc, combinat cu iscusință cu influențe puternice din muzica Pink Floyd. Publicul se legăna dintr-o parte în alta a sălii, iar cuplurile începuseră sa danseze ușor prin încăpere. A fost începutul perfect pentru a doua zi de concurs, încât ne-au redat pofta de rock.

- Outflow mi-a trezit adolescentul din mine, cu muzica distractivă și colorată de influență pop-punk. Au cântat și în română, și în engleză. Au început cariera în forță, concurând pentru a reprezenta România la Eurovision 2022 și ajungând până în semifinală. Același zvâc l-am văzut și la „Constelații”. Au avut un set diversificat și mișto, iar zâmbetele membrilor au fost printre cele mai contagioase. Au câștigat participarea la „Bikers For Humanity Fest 2024”, o sesiune de înregistrări și producție Iee Music și locul 3 la „Constelații Rock” 2023. 

- Star Crystal au venit tocmai din Ucraina să ne cânte în a doua seară. Cu toate că au întâmpinat câteva probleme la ieșirea din țară, au reușit să ajungă cu bine și au și făcut un mega show. Muzica lor e de influență puternică glam metal, combinată cu rock progresiv. Solista are o voce incredibil de puternică și captivantă. 

- Abia așteptam  să îi văd live pe puștii incredibili de la The Voodoo Child. Am rămas profund impresionată de formație. La vârsta lor, fac un show fenomenal și tupeist, la care toată lumea se ridică în picioare. A fost o nebunie totală la cântarea lor, atât pe scenă, cât și în public. Romina Apostol, solista, a fost premiată ca cea mai bună vocalistă, iar Teodor Cușnir a luat premiul pentru cel mai bun toboșar. 

- Time Machine sunt o trupă rock alternativ din București, cu piese foarte deștept construite. Au ținut publicul în priză, deși ne apropiam de finalul concursului și începuserăm să fim nerăbdători să aflăm rezultatele, cu energia frumoasă pe care o transmiteau de pe scenă. Sunt activi de mult timp și s-a simțit cât de multă muncă a fost depusă pentru sunetul lor bine definit. 

- Dincolo De Ziduri din Timișoara, marii câștigători „Constelații Rock”, au făcut un show senzațional, cu rock progresiv, extrem de complex și captivant. Totul a sunat perfect, de la voce, la chitară, la tobele bătute de parcă artistul avea mai multe membre, la basul care vibra puternic în sală și accentele de sintetizator. Prezența scenică a fost și ea impecabilă. Ei au fost ultimii din prima seară de concurs și au lăsat o impresie profundă, lucru ce le-a adus și premiul 1. 


Pentru mine și, cred eu, pentru toți cei ce au fost prezenți la „Constelații Rock” 2023, toți muzicienii au fost câștigători. Cel mai important lucru e că s-au descoperit, pe o cale care a făcut și va mai face de acum încolo istorie, niște mari talente și că evenimentul a încurajat artiștii români să își continue drumul prin industria muzicală. Felicitări tuturor muzicienilor, organizatorilor, membrilor juriului și partenerilor pentru două seri minunate!