Rock News

Reuniune Phoenix cu scântei, în direct la „Rock Driver”

Mircea Baniciu și producătorul noului film despre Phoenix au fost în studioul Rock FM, iar Nicu Covaci a fost alături de noi prin telefon. Discuția despre povestea formației și noul film s-a lăsat și cu momente tensionate, mai puțin plăcute.

În această seară, în direct pe Rock FM, Cristian Hrubaru i-a avut alături în studio pe Mircea Baniciu și Claudia Nedelcu Duca, producătoarea noului film care spune povestea trupei Phoenix din anii 60 și până azi. Aceștia s-au bucurat și de prezența lui Nicu Covaci prin telefon. 

Claudia ne-a povestit despre cartea lansată pe 8 decembrie la târgul Gaudeamus și despre filmul „Phoenix Har/Jar” care se va lansa mâine, 20 ianuarie. Acesta e un documentar cu o abordare complet diferită de „Phoenix Povestea”, lansat și el nu cu multă vreme în urmă. Vine cu o istorie a trupei Phoenix din 1962, anul de lansare Sfinții, ceea ce avea să devină Phoenix, până în 2022, la actuala trupă a lui Nicu Covaci

E un film care își propune să creeze o poveste unică din mai multe interviuri. Sunt acolo toți membrii formației care au trecut prin Phoenix din 1962 până acum”, ne-a spus Claudia. Filmul mai conține imagini din concerte, iar povestea filmului e concentrată pe plecarea în Germania, pe reîntregirea trupei și multe surprize dezvăluite din documentele extrase din arhivele CNSAS. Pelicula își propune să vorbească despre povestea trupei dintr-o perspectivă obiectivă, nu din ochiul admirativ al unui fan. 




S-a îngropat sau nu securea războiului Phoenix?

Nu mai e un secret că în toți acești ani în care a scris istorie, Phoenix a avut parte și de momente tensionate între membrii ei. Întrebat de Hrubaru dacă neînțelegerile au fost puse de o parte și dacă noul film spune adevărul până la capăt, Nicu Covaci s-a arătat nemulțumit de felul în care a fost abordată povestea noii producții. „Există un singur adevăr pe planeta asta”, a afirmat răspicat Covaci în cadrul emisiunii transmisă în direct. 

De cealaltă parte, Mircea Baniciu susține că din perspectiva sa, noul film e bine realizat și spune lucrurilor pe nume. „Nicu insistă pentru formația nouă, care vine după noi. Și părerea mea e că trupa cântă piesele imprimate de noi acum niște ani de zile.”, a mărturisit acesta, adăugând că „e mai degrabă o trupă de cover-uri decât o trupă care a creat”. 

Vizibil deranjat de remarca lui Mircea Baniciu, Nicu Covaci a replicat că actuala trupă Phoenix nu cântă decât piesele care îi aparțin. În plus, acesta a pus accentul pe faptul că există și multe piese noi din partea noului grup muzical. 

Rock Driver - Mircea Baniciu, Nicu Covaci și Claudia Nedelcu Duca, despre noul film "Phoenix Har/Jar"

Rock Driver, cu Cristian Hrubaru, 00:23:23

Rock Driver - 23.04.2024 - Attila Bolonyi, de la Daimler MC Nomads, despre evenimentul de promovare a conducerii responsabile „Ziua Porților Deschise”, de la Târgu Mureș

Rock Driver, cu Cristian Hrubaru, 00:06:17

Rock Driver - 19.04.2024 - The Groovy Bastards, despre lansarea albumului de debut „Charades”

Rock Driver, cu Cristian Hrubaru, 00:13:14

Rock Driver - 17.04.2024 - Alin Coiotu' Dincă, despre vestea că Trooper va deschide pentru Bruce Dickinson, pe 3 iunie

Rock Driver, cu Cristian Hrubaru, 00:06:10

Se reunește sau nu Phoenix în formula inițială? 

Mulți fani ai legendei muzicii rock din România și-a pus cel puțin o dată această întrebare. Vom vedea într-o bună zi formula originală Phoenix reunită pe aceeași scenă? Asta a întrebat și Cristian Hrubaru, profitând de ocazia de a-i avea invitați în același timp pe Mircea Baniciu și Nicu Covaci. 

Asta am vrut să fac, dar organizatorii au cedat și au aruncat ideea în momentul în care au auzit ce pretenții au domnii din anii ’70”, ne-a mărturisit Nicu Covaci. În ciuda spuselor, Mircea Baniciu susține că nu pretențiile au dus la anularea ideii unui spectacol cu Phoenix reunit. Iar din schimbul dur și tensionat de replici dintre Covaci și Baniciu de astăzi de la „Rock Driver”, pare că o reuniune e încă departe de a se întâmpla.