Rock News

Piese rock care sună neașteptat de bine în variantă acustică

Cu toții avem piese care ne plac atât de mult încât nu ni le putem imagina sunând altfel. Cu toate astea, câțiva artiști au reușit să facă artă din variantele acustice ale unor cântece rock cunoscute

E remarcabil ce poate ieși atunci când un artist explorează valențele acustice ale unei piese rock. Cu toții iubim forța și dinamismul unei chitare electrice, însă, ca în viață, simplitatea din spatele unei voci acompaniată de o chitară rece poate fi la fel de puternică. 

Iată o listă cu câteva piese rock cunoscute în interpretări acustice memorabile:

„The Void” – Muse

Britanicii de la Muse au scos în 2018 probabil unul dintre cele mai bune albume din întreaga lor carieră. Atât de mult se pare că le-a plăcut și lor încât ediția „Super Deluxe” conține o reorchestrare a întregului material discografic, cu toate cele 12 piese într-o variantă simfonică sau acustică. O mostră a superlativului muzical de pe varianta alternativă a albumului „Simulation Theory” se poate auzi în reinterpretarea piesei „The Void”. 

 


„Wanted Dear or Alive” – Bon Jovi

Se spune că momentul live al lui Jon Bon Jovi și Richie Sambora de la MTV Video Music Awards, din 1989, a stat la baza inspirației pentru seria concertelor Unplugged. „Wanted Dear or Alive”, care avea deja un aer country, e una dintre cele mai bune interpretări live din cariera lui Jon Bon Jovi. De la acel moment, el a continuat să cânte varianta acustică, cu sau fără trupa sa alături. 

 


„Just Like Heaven” – The Cure 

În 1991, perioada de aur a concertelor Unplugged, legendara trupă britanică a oferit o variantă acustică impecabilă a piesei „Just Like Heaven”. 

  


„Fade To Black” – Metallica

S-ar putea porni o dezbatere în rândul fanilor Metallica dacă această piesă de pe albumul „Ride the Lightning” se califică drept o baladă sau nu. În orice caz, e unul dintre cele mai emoționante cântece ale lor, iar interpretarea acustică are chiar și mai mult farmec. 


„Creep” – Radiohead

Deși nu e tocmai printre cele mai lăudate piese din repertoriul trupei și e pe lista celor pe care până și muzicienii le-au evitat în aparițiile live, varianta acustică e plină de farmec. 



„Do I Wanna Know” – Arctic Monkeys

În septembrie 2013, grupul muzical originar din Sheffield a scos „AM”, albumul care i-a consacrat pe întreg mapamondul, multe single-uri de pe acesta fiind preferatele posturilor internaționale de radio, în acea perioadă. Un an mai târziu, aceștia au readus piesa de deschidere a discului în atenția publicului cu varianta sa acustică.

   


„Tie Your Mother Down” – Brian May

Atât single-ul, cât și „A Day At The Races”, albumul de pe care provine, nu mai au probabil nevoie de nicio introducere. Piesa rock a primit într-o sesiune live din 1998 o reinterpretare care duce aproape înspre blues. 

 


„Morning Glory” – Noel Gallagher

Extrasul de pe DVD-ul „There And Then” nu surprinde doar climax-ul carierei trupei Oasis, dar e și una dintre primele dovezi incontestabile ale potențialului lui Noel Gallagher de adevărat frontman. Acesta reușește doar prin vocea sa și o chitară să aducă publicul la degetul lui mic. 

 


„All Apologies” – Nirvana 

Întregul concert Nirvana din seria MTV Unplugged a fost unul de ținut minte. Înregistrarea din 1993 a devenit și unul dintre cele mai căutate discuri ale trupei rămânând printre favoritele colecționarilor și azi. Interpretările devastator de bune ale cover-ului după David Bowie, „The Man Who Sold The World” sau a hitului „Something In The Way” de pe albumul „Nevermind” au lăsat o ultimă impresie puternică în rândurile publicului despre Kurt Cobain. Contribuția lui și a trupei pentru istoria muzicii va fi chiar recompensată cu un premiu Grammy pentru întreaga carieră, pe 4 februarie 2023. Din toate interpretările concertului Unppluged, varianta acustică a piesei „All Apologises” pare să fi atins o coardă sensibilă în inimile ascultătorilor.