Rock News

Tot ce trebuie să știi despre Rock And Roll Hall Of Fame

Ceremoniile de includere în Rock And Roll Hall Of Fame din weekend ne învață despre diversitate și incluziune în lumea muzicii rock, și nu numai

În weekend au fost incluși în Rock And Roll Hall Of Fame mai mulți muzicieni, reprezentând diverse genuri muzicale. Cei aproximativ 7.000 de participanți au avut parte de o seară foarte specială, deoarece, spre deosebire de obiceiul Hall of Fame, numele celor mai mulți prezentatori și artiști invitați nu au fost anunțate în prealabil. Când au apărut Bruce Springsteen, Dr. Dre, Steven Tyler, Pink, The Edge, Alice Cooper, Brandi Carlile, Olivia Rodrigo și Ed Sheeran, lumea a rămas gură-cască. Deși, nu toți aceștia produc o muzică definită strict ca fiind "rock’n’roll", Rock and Roll Hall of Fame demonstrează, de 30 de ani încoace, că acest tip de muzică, de fapt, cuprinde mult mai mult decât tobe, chitare și basuri puternice. Este important, pentru a înțelege selecția de anul acesta, să cunoaștem atât istoria muzeului Rock And Roll Hall Of Fame, cât și felul în care „rock and roll nu este doar o culoare. E un sentiment. E vibrație”, după spusele lui Lionel Richie. 

Ce este Rock And Roll Hall Of Fame? 

Ideea de a crea o instituție dedicată muzicii rock se discuta deja din anii 1980, însă abia în 1992 s-a deschis muzeul Rock And Roll Hall Of Fame. Au existat dezbateri între omul de afaceri Ahmet Ertegun și echipa de directori alcătuită de el, printre care și editorul „Rolling Stone”, Jann Wenner, cu privire la amplasarea muzeului. Alegerea finală a fost orașul Cleveland, Ohio. Decizia a fost motivată de faptul că WJW DJ Alan a inventat termenul „rock’n’roll” pe un post local de radio. De asemenea, se consideră că orașul a găzduit primul concert mare de muzică rock, „The Moondog Coronation Ball”, în 1952. 

Misiunea acestui Hall of Fame e de a „implica, educa și inspira prin intermediul forței rock and roll-ului. Prezentăm povești ale oamenilor, evenimentelor și muzicii care ne definesc lumea prin expoziții, programe creative și concerte,” potrivit site-ului lor oficial. LINK

Cum sunt aleși artiștii?

Muzicienii sunt nominalizați de către o comisie de 1.000 de experți și sunt selectați după câteva criterii de bază. Aceștia trebuie să fie reprezentanți sau influențe puternice ale genului muzical rock. Eligibili sunt cei care au 25 de ani de la lansarea primului album și au influențat felul în care muzica rock s-a dezvoltat de-a lungul timpului. Aceste criterii sunt, desigur, foarte interpretabile. Astfel, au intrat în Rock And Roll Hall Of Fame și artiști precum Parliament-Funkadelic, Michael Jackson sau Run-DMC, nume pe care fanii muzicii rock nu se așteptau să le vadă într-un astfel de context. 

Totuși, dacă aruncăm o privire de ansamblu la felul în care aceștia au contribuit la extinderea orizontului muzicii rock, nu este de mirare că au primit recunoaștere în acest sens. Să îl luăm ca exemplu pe Michael Jackson, care, pe lângă contribuția sa muzicală enormă, a revoluționat videoclipul și a investit în progresele tehnice ce țin de arta filmului. Jackson, crescând în fața televizorului, și-a format un ochi estetic foarte fin pentru televiziune. El a fost primul care a transformat videoclipurile într-o experiență. Aș dori să menționez aici una dintre operele de artă pe care Jackson și echipa lui le-au creat. Videoclipul „Black Or White” a marcat un punct de cotitură pentru utilizarea efectelor speciale, fiind primul videoclip care a folosit procedeul de metamorfoză. Totodată, a fost, așa cum reiese și din versuri, un mesaj despre diversitatea de rasă și etnică. 

De ce e totuși în Rock And Roll Hall Of Fame? El a fost inclus în 1997, ca membru al trupei Jackson 5, și în 2001, ca solist. Explicația oficială, ușor de ghicit, e că a fost „recunoscut pentru excelență muzicală și talent, alături de faptul că a avut un impact de durată asupra rock'n'roll-ului”.  Amintesc piesele sale legendare cu influențe clare de rock: „Beat It”, „The Way You Make Me Feel”, „Dirty Diana”.

Diversitatea și influența ei în muzica rock'n'roll

Dar Run-DMC? Rick Rubin, producător de muzică american, a făcut istorie în 1986, când a rupt barierele dintre rock și rap, unindu-i pe Aerosmith și formația americană de hip-hop Run-DMC. În anii 1980, relația dintre Steven Tyler și chitaristul Joe Perry era extrem de șubredă, iar formația suferea din punct de vedere creativ. În același timp, în cealaltă extremă, industria de muzică rap era mai mult o subcultură. Muzica se cânta în cluburi obscure, era slab promovată și era înregistrată de case de discuri mici, conform cărții scrise de Geoff Edgers, „Walk This Way: Run-DMC, Aerosmith, and the Song That Changed American Music Forever”. 

Ideea ce urma să schimbe istoria muzicii i-a venit lui Rubin, în timp ce producea albumul „Raising Hell”, al treilea album de studio al trupei  Run-DMC. El voia să producă o piesă care să ajungă la toate tipurile de ascultători, să treacă în mainstream. Și a funcționat. Piesa a reanimat focul creativ al formației Aerosmith și a promovat cultura rap, care a trecut, ulterior, printr-o perioadă de înflorire. 

Genurile muzicale se influențează unul pe celălalt

Împreună, Aerosmith și Run-DMC, au schimbat soarta unui întreg gen muzical și au deschis poarta către inventarea altora. Combinația dintre rock și rap a născut trupe precum Linkin Park, Papa Roach, Limp Bizkit, Rage Against The Machine și mulți alții. 

Pentru a înțelege originile unui gen muzical, trebuie să cercetăm profund fascinanta istorie a muzicii. Există conexiuni între fiecare gen. Majoritatea genurilor pot fi legate de folk, blues sau jazz într-un fel sau altul. Rock'n'roll, R&B și soul sunt doar câțiva dintre urmașii acestor genuri. Ulterior, s-au divizat, dând naștere hip-hop-ului, printre altele. Prin excluderea acestor reprezentanți ai altor stiluri, Rock and Roll Hall of Fame ar face un deserviciu istoriei muzicale. În schimb, aceștia demonstrează varietatea muzicii rock și gama largă de influențe pe care le are.

Aflați mai multe despre ceremonia și artiștii incluși de anul acesta în Rock And Roll Hall Of Fame în articolul alăturat.