Rock News

Top 5: Artiști inspirați de Eddie Van Halen

Iată (numai cinci dintre) artiștii care au găsit în Eddie Van Halen o sursă abundentă de inspirație.

Întreaga viață a chitaristului Eddie Van Halen a fost dedicată muzicii – încă din fragedă copilărie. Calea pe care a urmat-o nu a surprins pe nimeni, iar succesul pe care l-a dobândit – solo și alături de grupul pe care l-a format în 1972, Van Halen – este incontestabil. Muzicianul a colaborat, de-a lungul timpului, cu nume extrem de mari ale muzicii, precum Gene Simmons (Kiss), Brian May (Queen), Roger Waters și Black Sabbath.

Dacă ne concentrăm pe proiectul Van Halen, Eddie a reușit să lanseze alături de colegi nici mai mult, nici mai puțin de douăsprezece LP-uri, adunând și diverse premii în portofoliu. Astfel, trupa a obținut un premiu American Music Awards, un Grammy, și patru titluri MTV Music Awards.

Având în vedere toate reușitele astea, e clar că Eddie și-a inspirat o mulțime de colegi de breaslă. Noi ne vom limta la un top 5 – top 5 al artiștilor care au găsit în Eddie o sursă nesecată de inspirație:

5. Tom Morello (Rage Against The Machine)

Într-un episod al propriei emisiuni radio, One-Man Revolution, Morello mărturisește că era un fan imens al Van Halen. „Am încercat din toate puterile să învăț toată tehnica aia… E cel mai bun muzician al erei noastre, glumești?” a spus el, conform publicației online Revolver.

4. Adam Jones (Tool)

În emisiunea despre care ți-am spus deja, Morello îl bagă și pe Jones la înaintare: „Cineva care este de acord cu mine este Adam Jones, de la Tool. Am crescut împreună,” povestește el. „Am ascultat mult Van Halen împreună. Iar Eddie a fost o influență majoră asupra ambelor noastre vieți, ca muzicieni”.

3. Alex Skolnik (Testament)

„Când am auzit sunetul chitarei lui Eddie,” spune artistul, conform publicației Classic Rock, „pur și simplu, sunetul pur pe care îl crea, a fost magic. Nu am știut niciodată că o chitară poate suna așa. M-a atins și m-a prins cum nu o mai făcuse nimic altceva înainte,” mărturisește el.

2. Kiko Loureiro (Megadeth)

Muzicianul recunoaște (via CR) că proful de chitară electrică a început să îi arate că facea Eddie Van Halen imediat ce a trecut de Led Zeppelin. „Bineînțeles, mulți chitariști știau deja despre lucrurile de pe albumul [de debut al Van Halen], dar pentru mine a fost o revelație.

1. Wolfgang Van Halen (Mammoth WVH)

Pentru Classic Rock, Wolfganfg a întocmit un clasament de zece albume preferate. Printre ele, după cum probabil te așteptai, s-a strecurat și material lansat de Van Halen. Mai exact, artistul a ales două discuri – un album la care a contribuit David Lee Roth („Fair Warning”) și unul din perioada lui Sammy Hagar („Balance”).

Foto: Facebook, Eddie Van Halen