Rock News

Top 10 melodii metal care să te distreze de Crăciun (+ câteva idei bonus)

Coveruri, melodii originale, mash-up-uri - nu am trecut cu vederea niciun tip de piesă, fie ea pentru sau împotriva sărbătorilor de iarnă. Rezultatul? Un clasament divers în care i-am inclus pe Alice Cooper, Corey Taylor, Lacuna Coil, Tarja Turunen și pe mulți alții.

Lumea metal nu duce lipsă de coveruri după colinde clasice sau de piese originale dedicate sezonului sărbătorilor de iarnă. Printre ele se regăsesc imnuri dedicate magiei Crăciunului, dar și cântece înfricoșătoare. Cert este că se găsește ceva pentru fiecare - și pentru cei care iubesc luminițele și veselia asociată lunii decembrie, dar și pentru cei care se identifică mai mult cu Grinch (înainte să îi crească inima). Fără să mai lungim treaba, iată clasamentul întocmit de noi pentru Crăciunul ăsta:

  1. Twisted Sister – „Heavy Metal Christmas”

Împărtășită cu publicul în 2006, melodia „Heavy Metal Christmas” este extrasă de pe discul dedicat sărbătorilor de iarnă „A Twisted Christmas”. Acesta reprezintă ultimul material de studio lansat de Twisted Sister, la câte unul dintre coverurile incluse pe el contribuind și solistele Lita Ford (the Runaways) și Doro Pesch (Warlock).

  1. Corey Taylor – „X-M@$”

Dacă te aștepți la un cântec plin de bucurie, care să promoveze spiritul sărbătorilor de iarnă, din partea solistului Corey Taylor, înseamnă că nu îi cunoști prea bine repertoriul. În piesa dedicată Crăciunului, analizată de cei de la Kerrang! în detaliu, Corey face tot posibilul să ne deschidă ochii asupra consumerismului promovat în perioada asta. Dacă simți nevoia să iei o pauză de la luminițe și colinde, ăsta e cântecul perfect pentru tine.

  1. Marilyn Manson & Mariah Carey – „All I Want For Christmas Is You”

Printre primele poziții, am zis că ar merge să îți atragem atenția asupra uneia dintre numeroasele reinterpretări ale melodiei care nu ne dă pace de sărbători, încă din 1994 – „All I Want for Christmas Is You”. Lansată de solista Mariah Carey, melodia este imposibil de evitat când vine luna decembrie. De data asta, însă, piesa a fost combinată cu unul dintre single-urile noastre preferate: „The Beautiful People” (Marilyn Manson). Iar dacă nu îți este pe plac, poți asculta și coverul lansat de Vintagehawk luna trecută, despre care ți-am scris aici.

  1. Amon Amarth – „Viking Christmas”

Despre încercarea asta a suedezilor de la Amon Amarth de a intra în spiritul sărbătorilor nu se găsesc prea multe informații pe atotștiutorul internet – cert este că melodia este lansată în 2011 și merită ascultată măcar o dată. Muzicienii au mai lansat, ceva mai târziu, și o versiune a clasicului colind „Jingle Bells”.

  1. Dropkick Murphys – „The Season’s Upon Us”

Dacă te-ai săturat de colindele tradiționale, alegerea perfectă este acest cântec lansat de Dropkick Murphys, interpretat în clasicul lor stil de punk celtic. „The Season’s Upon Us” este unul dintre single-urile folosite de americani pentru promovarea albumului „Signed and Sealed in Blood”, apărut pe piață în 2013.

  1. Orion’s Reign & Minniva – „Joy To The World”

De la debutul lor din 2005 și până în ziua de astăzi, grecii de la Orion’s Reign au reușit să lanseze colaborări cu nume mari ale scenei metal, precum Avantasia, Kamelot, Within Temptation, Gloryhammer, Lacuna Coil și Freedom Call (via site oficial). Printre cele mai reușite proiecte ale muzicienilor se numără, însă, coverul lansat alături de solista norvegiană Minniva după colindul clasic „Joy To The World”.

  1. Tarja Turunen – „O Come, O Come, Emmanuel”

Fosta solistă a celor de la Nightwish nu a ezitat să se avânte în diferite proiecte solo, iar albumul de pe care este extrasă reinterpretarea colindului „O Come, O Come, Emmanuel” este exemplul perfect. Apărut în 2017 și completat în 2020 cu încă patru melodii pentru versiunea deluxe, discul „From Spirits and Ghosts (Score for a Dark Christmas)” reprezintă îmbinarea perfectă a spiritului sărbătorilor cu un vibe întunecat specific metalului – chiar și pe ritm de muzică clasică.

  1. Lacuna Coil – „Naughty Christmas”

De mici, suntem învățați că dacă nu suntem cuminți, Moșul ne va aduce nuiele în loc de cadouri. Lacuna Coil au dus conceptul ăsta chiar mai departe în 2016 prin intermediul melodiei „Naughty Christmas”, îndemnându-i pe copiii care nu au fost cuminți să se teamă în noaptea de Crăciun. Artiștii îl aduc în discuție pe Krampus, unul dintre însoțitorii Sfântului Nicolae – un monstru „jumătate capră, jumătate demon”, după cum explică National Geographic.

  1. Rob Halford – „We Three Kings”

Solistul Judas Priest a decis ca, alături de formația lui solo, să dedice al treilea album al proiectului cântecelor de iarnă. Astfel, „Halford III: Winter Songs” a apărut pe piață în 2009, pe disc fiind incluse coveruri după colindele „Oh Holy Night”, „Come All Ye Faithful” și „We Three Kings”. Simțind, probabil, că sărbătorile de iarnă merită ceva mai multă atenție din partea sa, Halford a lansat deja un al doilea album dedicat sezonului, „Celestial” (2019), semnat Rob Halford with Family and Friends.

  1. Alice Cooper – „Santa Claws Is Coming To Town”

Ultimul cântec de pe lista asta este lansat de legendarul Alice Cooper în colaborare cu chitaristul John 5, basistul Billy Sheehan și toboșarul Vinny Apice. La fel la în cazul piesei de la numărul 7, melodia asta este extrasă de pe un album dedicat în totalitate sărbătorilor de iarnă, apărut în 2008 – „We Wish You a Metal Xmas and a Headbanging New Year”. La compilația de piese de Crăciun au contribuit numeroși alți artiști, precum solistul Ronnie James Dio, chitaristul Tony Iommi și multi-talentatul Lemmy. Recomandăm să faci o încercare de a asculta toate cele șaisprezece piese incluse pe disc.