Interviurile Rock FM EXCLUSIV Online

Doru Trăscău: „iată-mă acum, întors la origini” | interviu despre concertul The Mono Jacks Simfonic

În 2023, trupa The Mono Jacks a avut un an colosal, care i-a adus un nou album foarte bun, un turneu național și debutul la Sala Palaului. După succesul pe care l-a avut concertul de atunci, băieții au hotărât să revină cu o nouă producție pe scena bucureșteană, într-o variantă simfonică, pe 29 februarie

The Mono Jacks e una dintre cele mai apreciate și prezente trupe de rock alternativ din industria românească de muzică. Componnenții trupei au oferit o mulțime de hituri îndrăgite de fani pe parcursul carierei lor, precum „1000 de DA”, „Infinit”, „Caleidoscop”, sau „Gloria”. Lor li se adaugă un alt set impresionant de zece track-uri incluse pe cel mai recent album de studio al lor, „Norul Nouă”, lansat primăvara trecută. E, aș putea spune, cel mai bun disc al lor de până acum, care a arătat o nouă latură a lor. 

După succesul avut anul trecut de concertul The Mono Jacks de debut la Sala Palatului, trupa s-a hotărât să revină pe scena bucureșteană cu o producție simfonică, alături de ALTOrchestra. Tot cu ei au cântat și în 2018, fiind una dintre cele cinci trupe românești care au făcut parte din proiectul „ALTOrchestra 100”. În seara de 29 februarie 2024,  cei peste 40 de muzicieni profesioniști se vor reuni pe scena Sălii Palatului pentru un concert de ținut minte. Despre el și despre cum a arătat ultimul an pentru TMJ, de la lansarea albumului, am vorbit cu Doru Trăscău, într-un interviu marca rockfm.ro.



Ce s-a schimbat după „Norul Nouă” pentru voi?

Nu simt că s-a schimbat ceva pe care să pot pune degetul și să spun : „ASTA E!”

E foarte posibil însă să fie mai ușor să purtăm o conversație pe subiectul ăsta peste doi-trei ani.


Cum s-a simțit, anul trecut, debutul la Sala Palatului?

Am simțit multă îngrijorare din partea celor din jur. Un „aoleo" mascat cu grijă, sub scuze de tipul: „nu e genul de sală pentru voi, cum o să faceți?". Toate astea erau mai degrabă fricile interlocutorilor decât o reală îngrijorare. Însă noi ne-am văzut de treabă și ne-am concentrat pe ceea ce aveam de făcut. Drept urmare, atenția noastră a fost îndreptată către studioul de înregistrări și către felul în care vom pune spectacolul în scenă. La final, am avut parte de o seară bestială, o lansare de album pe care ne-o vom aminti tare frumos.


 

Concertul respectiv a fost o premieră care a adus un nou muzician alături de TMJ, lucru care pare că pe tine te-a ajutat foarte mult, ca performer. E azi TMJ o trupă de 5, sau a rămas una de 4?

The Mono Jacks este o trupa de zece! Câteodată suntem patru sau cinci, iar cu orchestra suntem 45. :)

Și da, ai dreptate, concertul acela marchează nu doar o premieră în aceasta sală de spectacole, dar și prezența lui Vlad Cotruș, care ne-a însoțit de-atunci la aproape toate concertele care au urmat. E foarte adevărat că asta mi-a dat libertate de mișcare, lucru pentru care mă bucur tare. Eu am început cariera muzicală ca front man, fără chitară. Iată-mă acum, întors la origini .


A venit „Norul Nouă” cu lucruri care v-au surprins chiar și pe voi?  

„Norul Nouă” a venit cu o doză de optimism pe care nu am programat-o noi în vreun fel. Așa ne-a fost inspirația. Pentru o trupă care își poartă melancolia la vedere, ăsta a fost de departe lucrul care ne-a sărit în ochi. 


Cum ți se pare că a perceput publicul albumul ăsta, având în vedere că ați cântat prin toate colțurile țării? Care ți se pare că e piesa care a reușit să iasă cel mai mult în evidență?

Mi se pare că albumul ăsta nu a ajuns încă la urechile foarte multor oameni, însă dintre cei care i-au dat ascultare, cred că piesele care au ieșit în evidență sunt „O Să Încep De Luni" și „Mai Stai Un Pic".


Cu ce va fi diferită revenirea asta la simfonic față de ultima voastră interacțiune live cu ALTOrchestra? La ce să se aștepte oamenii de la seara de 29 februarie?

Între prima experiență „dirijată" am mai scris două albume, așa că playlist-ul va fi generos și destul de diferit față de prima noastră întâlnire cu orchestra. Va fi altfel, va fi mare, va fi somptuos, fără sa fie pretențios. E un spectacol unde fiecare cântec poate fi asemuit cu un zid care cântă, o să vă placă.


Ce aspecte vrei să scoți în evidență la muzica voastră cu ajutorul reorchestrărilor pe care le vom auzi pe 29 februarie?

Am plecat la drum cu gândul de a face un altfel de spectacol, iar un concert cu orchestra e o provocare în toate planurile. Logistic, stilistic, sonor, totul e diferit. Cred că îmi plac provocările. :)


Dacă ar fi să alegi o piesă din muzica clasică care reprezintă vibe-ul TMJ, care ar fi aceea?

Asta ar presupune să putem însuma totul într-o piesă și să nu mai avem nimic de adăugat. Dar dacă aș alege un compozitor, acela ar fi Bach.


Ați apucat să vă gândiți la ce urmează pentru voi în materie de muzică nouă sau aveți încă nevoie să trăiți pe „Norul Nouă”?

Setea de a scrie un material nou cred că a fost puțin domolită, însă asta până se ivește prima ocazie să fim inspirați. :)

Concret, eu în momentul ăsta lucrez la proiectul meu solo, „Melancholic Punk”. 

 

În noul an, când toată lumea își pune în cap „resolutions”, ai reușit să începi de luni tot ce ți-ai propus?

NU :).



Biletele pentru concertul The Mono Jack x ALTOrchestra găsiți aici.

Un eveniment KIMARO Entertainment, susținut de Rock FM.