Rock News

Top 5 romanțe preferate ale lui Alin Coiotu` Dincă. „Romanța a avut mereu un loc în inima mea”

Marți seara, în cadrul emisiunii „Rock Aroud The Talk”, am descoperit, prin mijloace specifice jurnalismului folosite de colegul nostru Horia Ghibuțiu, cine este omul din spatele vocii Trooper, dar și ce se află în inima unui Coiot.

Alin Dincă, zis și Coiotu`, solistul Trooper, dar și unul dintre numele care au legănat pentru prima dată postul Rock FM, a fost invitatul distins de marțea aceasta al destinsului nostru Horia Ghibuțiu, în cadrul emisiunii „Rock Around The Talk”. În acest cadru, am putut afla, atât povestea din spatele numelui de „lup de prerie nord-american” sau motivul pentru care Trooper nu mai cântă în limba engleză, cât și ce putem găsi în inima unui Coiot.

„Deși studiam deja muzica clasică la școală, deși nu trecea nicio zi fără Elvis și Beatles, romanța a avut mereu un loc în inima mea. De când am descoperit acest gen muzical, de la nouă ani, am rămas împreună”, povestește Alin Dincă. „Cred că rezonez atât de tare pentru că simt ceva extrem de real în fiecare cuvânt, în fiecare notă! Este atât de sincer totul încât nu are cum să nu te doară”, continuă artistul. 

După o asemenea declarație, era imposibil să-l lăsăm pe colegul nostru să scape cu una, cu două, așa că i-am lansat, la finalul interviului, în culise, provocarea de a ne face un Top 5 Romanțe care au lăsat o amprentă asupra inimii sale mari și calde, în ciuda aspectului fioros și intimidant de rocker.


1. Ioana Radu & Mia Braia – „Ciobănaș cu 300 de oi”

Despre aceasta, Coiotu` a declarat că „este una dintre melodiile mele preferate din întreaga istorie a muzicii. Nu știu ce are ascuns în ea, nu știu ce energie trimite spre sufletul meu, însă dacă vrei să mă vezi plângând... nu pot să nu mă gândesc la bunicii mei, la anii tinereții lor. Sunt niște vremuri pe care le știu doar din cărți și poze. Cu toate astea, îmi este uneori un dor teribil de ele”. 



2. Ioana Radu – „Inimă, de ce nu vrei să-mbătrânești?”

Solistul Trooper a povestit că întâlnirea cu această piesă din repertoriul „reginei romanțelor” a avut loc acum ceva timp, în timp ce căuta ceva pe internet și a dat de imaginea Ioanei Radu, aceeași cu cea de pe coperta unui vinil văzut în copilărie, când vârsta fragedă nu a găsit interes pentru conținut la acea vreme. Mulți ani mai târziu, un simplu play l-a făcut pe Coiot să rămână „treaz o noapte fără să mă mai clintesc. Întâlnirea cu vocea Ioanei Radu rămâne greu de descris în cuvinte. Când am ajuns la «Inimă de ce nu vrei să-mbătrânești», când am ascultat versurile, cred că atunci am devenit adult. (râde) Am suferit o maturizare bruscă”, a declarat aceasta.


3. Ioana Radu - N-ai să știi niciodată

Cred că fiecare om e conturat, de-a lungul vieții, în mai multe nuanțe, din mai multe genuri și stiluri muzicale. Astfel, Alin, dincolo de aparența intimidantă, ne demonstrează că este, pe lângă un individ cel puțin poznaș (cum ar crede colegii de breaslă), și „un om plin de sentimente puternice. Rezonez cu durerea celor din jur, sunt fericit când văd oameni fericiți, lăcrimez dacă văd oameni suferind. Nu pot să-mi controlez emoțiile. Așa funcționez eu”. 

Întâlnirea dintre romanța Ioanei Radu și Coiot s-a lăsat cu un repeat masiv, de 4-5 ore, conform declarației făcute de cel din urmă. „Cântecul ăsta mi-a oferit efectiv imagini în minte. M-am întrebat ore întregi: «oare câți oameni se regăsesc în povestea asta?»”.

În continuare, solistul Trooper s-a adâncit în emoția și tragismul poveștii din spatele versurilor: „doi oameni care se iubesc pe ascuns reprezintă una dintre cele mai triste povești din lume. Să duci o viață paralelă, să iubești zeci de ani pe altcineva, să ai în minte în ultimul tău minut de viață chipul persoanei pe care o iubești pe ascuns de o viață...”



4. Ileana Sărăroiu – „Să-mi cânți cobzar” 

Despre Ileana Sărăroiu, Dincă a menționat că „este una dintre solistele mele preferate. I-am descoperit vocea când aveam 12-13 ani. Știm cu toții că nu este neapărat o solistă de romanțe. Baza a fost folclorul. Însă este evident că orice atingea Ileana se transforma în aur”. 

Dintre toate versiunile pe care una dintre cele mai frumoase romanțe românești le-a avut, cea a Ileanei Sărăroiu e, conform declarației sale, preferata Coiotului. Justificarea stă în „melancolie, durere, abandon în palmele destinului, resemnare, sentiment în stare pură, viața reală - fără filtre, fără măști, fără interese. De multe ori am simțit că sunt omul care vorbește cu domnul cozbar. M-am regăsit în acea poziție și, ascultând piesa, mi-am dat seama că viața este mai simplă decât credeam eu”.



5. Mia Braia – „De ce nu vii”

Romanța Miei Braia se bucură de statutul de „prima romanță” din viața Coiotului. Descoperind genul la vârsta de doar nouă ani, într-o sală de concerte din Târgoviște, în timpul unei ediții a Festivalului „Crizantema de Aur”, piesa i-a rămas întipărită în minte „pe loc”. „Ani de zile o cântam cu orice ocazie. Mă așezam la pian și-mi rupeam sufletul acolo. (râde) Nu știu exact ce suflet aveam eu la 9 ani, nu știu nici cât de mult înțelegeam eu din cântecul ăsta, dar ceva rezona teribil de tare cu energia mea. Rămâne una dintre melodiile care stau la baza formării mele”, a încheiat solistul Trooper.



Deși poate surprinzător, la o scurtă trecere în revistă a pieselor Trooper, consider că această latură sentimentală nu e neapărat străină fanilor trupei. Sinceritatea și profunzimea muzicii nu-și pot găsi izvorul decât în emoția artiștilor din spatele instrumentelor. Aceste cinci romanțele sunt doar un alt mod de a ilustra această natură a oamenilor pe care îi admirăm, în cazul de față, Alin Coiotu` Dincă, care, totodată, sper că mă va ierta pentru lacrimile pe care i le-am provocat cu micuța mea provocare inofensivă. 

În exact o lună și o zi, pe scena Sălii Palatului vor răsuna acordurile celor mai cunoscute piese Trooper în format simfonic. Acompaniată de dirijorul Virgil Pețanca și Orchestra Simfonică Valahia, trupa autohtonă de rock va aniversa astfel cei 28 de ani de activitate, marcând totodată o nouă pagină importantă în carieră, prin anvergura evenimentului pregătit. Biletele sunt disponibile pe kimaro.iabilet.ro 

Înregistrarea emisiunii #RockAroundTheTalk se găsește pe site-ul nostru și pe Spotify.