Interviurile Rock FM EXCLUSIV Online

Jack Of All Trades începe etapa a doua a turneului „Semnale Mixte”

Am fost la primul concert al turneului de toamnă „Semnale Mixte” al formației de rock alternativ Jack Of All Trades și am discutat cu membrii trupei despre prima serie de cântări, din vară, comunitate și forțele noi, cu care pleacă iar la drum

Cum am aflat de cea de-a doua etapă a turneului „Semnale Mixte”, am urcat în primul metrou către Universitate. Jack Of All Trades, după o vară plină de peripeții, pleacă la drum către marile orașe din țară, în care nu a mai cântat până acum. 

Concertul lor de inaugurare a turneului de toamnă a avut loc la The Pub, după ei, urmând să cânte formația Green Prophet. Concertele Jack Of All Trades la care am participat până acum, inclusiv acesta, au o alură cu totul specială, de prietenie, distracție și umor. Băieții aduc pe scenă cât mai mulți invitați, atât dintre cei care au cântat pe album, precum solistul de la Breathelast, Mihai, cât și prieteni de-ai trupei, ca Bogdan Tănăsescu de la Rana. E frumos să vezi cum se strânge o familie la concertele lor, care se bucură împreună de muzică. Băieții cântă întotdeauna cu un dinamism aparte, distractiv și care te îndeamnă să nu te iei prea în serios. Transmit energie pozitivă cu toptanul, chiar dacă piesele lor abordează și teme triste. Toate trăirile negative sunt tratate cu umor și cântate cu zâmbetul pe buze. 

Că tot am adus vorba de familie, între timp, fanii Jack Of All Trades au primit o veste grea. Andrei Chirițescu, talentatul chitarist, a părăsit formația. Membrii trupei au scris un mesaj înduioșător pe rețelele sociale despre plecarea lui Andrei. „Așa cum totul are un echilibru, există momente foarte bune în viața unei trupe când suntem stăpânii universului, dar și momentele grele cu care trebuie să fim împăcați. Al nostru Andrei Chirițescu, după 5 ani de zile în care a dat ce a avut mai bun din el și din instrumentul lui, s-a decis și convins cu foarte mare greutate că trebuie să se retragă din activitatea muzicală pe care a tot întreprins-o cu maxim simț de răspundere în tot acest timp. Există momente în viață în care alegerea corectă este aceea de a fi alături de familie, iar noi nu putem decât să îi mulțumim și să ne bucurăm că îl vom revedea mult mai odihnit,” a declarat Jack Of All Trades pe Facebook. Iată postarea integrală.


Următoarele date confirmate ale turneului sunt: 

- 6 octombrie, la Arad, Club Flex

- 7 octombrie, la Timișoara, Manufaktura

- 18 noiembrie, la Cluj, Hardward Pub

Vor fi anunțate mai multe concerte, așa că rămâneți la curent cu activitatea băieților pe pagina oficială de Facebook și Instagram. Jack Of All Trades nu a dezvăluit cine îi va lua locul lui Andrei, urmează să aflăm pe paginile lor oficiale. 

După concertul lor de la The Pub, am vorbit cu Alex Teodorescu, Mădălin Duca, Gabi Predescu și Andrei Chirițescu despre etapa de vară a turneului, comunitățile pe care și le-au creat în timpul călătoriei și așteptările lor de la viitoarele cântări.

Vă pregătiți să plecați într-o nouă călătorie. Cum a mers turneul de vară „Semnale Mixte”?

Mădălin: (Râde tare) Ai văzut filmul ăla „This Is Spinal Tap”? 

Gabi: Stai să mai trecem o dată cântările în revistă. „Rebel X Festival”... înainte de asta ce a mai fost?

Mădălin: (Râzând) Deci eu nici nu mai știu ce cântări am avut! 

Alex: Iași, Galați, Pitești.

Mădălin: Câmpulung... Cu foarte multe peripeții. A fost turneul de o mie de euro, practic. 

Alex: A fost bine. A venit lume, lucru important atunci când cânți în alt oraș, unde lumea nu te prea știe. La logistică am dat de dificultăți mari.

Voi vă ocupați de tot, vă gestionați singuri turneele și concertele?

Alex: Da, noi suntem ca o corporație și avem de făcut de toate în patru oameni. Am rămas cu duba în drum pe la Iași și ne-am gândit dacă ar trebui să ne întoarcem acasă sau dacă să facem și concertul din Galați. Am calculat că dacă vindem la Galați un anumit număr de bilete, ieșim cam cu aceiași bani, așa că am decis că e mai bine să mergem de două ori cu platforma. A fost cam horror, dar a meritat. Cred că am fi fost mult mai triști dacă nu am fi cântat. 

Ați vorbit în timpul concertului despre comunitățile pe care le-ați creat pe drum, de-a lungul timpului. Spuneți-mi câteva cuvinte despre prietenii pe care i-ați făcut. 

Alex: Ne-a ajutat Overground anul trecut și, datorită lor, am avut un turneu în Moldova. Am cunoscut atunci public și trupe noi, respectiv membrii din formații și-au adus prieteni la concerte. A fost o atmosferă mișto. Adică, la Iași, la Club Rock n’Rolla, care deși nu are scenă, lumea s-a simțit bestial până la finalul cântării. Săream, dansam... Mi se pare că așa erau serile de muzică pe vremea când nu erau DJ sau calculator, doar niște băieți care cântau și lumea o lua razna. Mi se pare tare că reușim, cu piesele noastre, să stârnim în public starea asta de spirit. Venind și din sfera de inginerie de sunet pentru o trupă de cover-uri, îmi dau seama că e mult mai greu să faci asta cu piesele originale. Apreciez mult mai mult că reușim să facem nebunia asta cu propriile creații. 


Alex, tu nu ai fost implicat și în producția EP-ului „Codependent” de la Rana?

Alex: E mult spus „producție”. I-am dat lui Bogdan [Tănăsescu, solistul Rana] niște piste și tipuri de efecte pe care credeam că și le dorește și pe care nu știa exact unde să le găsească. O parte din EP, cu excepția tobelor, a fost trasă în studioul nostru. A fost o muncă faină în echipă  și am livrat tot într-un timp foarte scurt. 

Mi se pare că Jack Of All Trades are un nume foarte bine ales, simbolic, în sensul că autoironia, pe care o prezentați în piese, v-a ajutat să treceți peste multe. Și pe scenă ați vorbit despre cum navigați situații dificile. 

Mădălin: Încercăm să reprimăm anumite traume și să le interiorizăm cu ajutorul umorului, la fel ca personajul din „F.R.I.E.N.D.S.”, Chandler, care folosea sarcasmul pe post de scut de apărare. Majoritatea repertoriului nostru e mai trist așa, dar în același timp, noi suntem oameni foarte optimiști. Suntem mai abordabili, că tot spuneai de comunitățile pe care le-am clădit, mai devreme.  Ne facem prieteni foarte ușor și cred că suntem foarte buni ascultători. De asta ne simte lumea din prima. În general, lumea se deschide față de noi foarte repede. Autoironia asta vine tot dintr-un mecanism de apărare. Cred că se rezumă la autoironie sau la a o lua razna. Prefer să fac mișto de mine.  

Gabi: Eu nu sunt de acord cu Mădă, eu sunt foarte sănătos la cap. (Toată lumea râde) 

Chiar, Gabi, ți-a picat basul în timpul concertului. Ce gânduri ți-au trecut prin minte?

Gabi: „Ce naiba s-a întâmplat?”. Am obiceiul de a călca pe un cablu de pe pedalier. De data asta, pot să jur, că nu am călcat pe el. E a treia oară când mi se întâmplă, trebuie să fac ceva. 

Andrei: Păi, nu aveai wireless? 

Gabi: Legătura wireless asigură doar conexiunea dintre bas și pedalier. De la pedalier la amplificator e problema. 

Alex: Ca să înțeleagă toată lumea, Gabi tocmai și-a luat o sculă foarte scumpă și profi degeaba, că nu a înlocuit problema inițială. 

Gabi: Ce era să fac? Aici, chiar a fost vina mea, eu nu mă stresez absolut niciodată pentru lucruri care nu țin de mine. Dar aici, da, a fost vina mea. 


Andrei, am aflat că ești tată. Ai o fetiță mică. Cum echilibrezi viața de părinte cu cea de artist?

Andrei: Da, are un an și jumătate. E greu. Horror, într-un cuvânt. Cine își dorește copii, trebuie să se gândească de două sute de ori înainte. E și o experiență recompensatoare. Te bucuri de realizările lui și când îți vezi copilul cum descoperă lumea, te topești. 

Ai pierdut până acum momente importante din viața fetiței tale?

Andrei: Da, când a învățat să spună „Cal, cal, cal”. Soția mea a stat cu fata la socrii mei, la Brașov, două săptămâni și s-a întâmplat atunci. Mi-a fost dor de ele mult. Două zile sunt deja prea mult. Nu pot sta mult timp departe de ele. 

Mădălin: (În glumă) Ai pierdut primul grawl, primul scream, primul fry. 

Tocmai ce ați inaugurat turneul de toamnă „Semnale Mixte”. Vă pregătiți să plecați iar într-o lună. Ce așteptări aveți de la această etapă?

Mădălin: Pe bune îți zic. Să nu mai mergem cu platforma și să fim sănătoși. Îmi doresc să meargă duba ok, să ajungem în siguranță la Timișoara și Arad. 

Alex: E foarte greu să ne creezi așteptări. Avem concerte la Timișoara, Cluj și Arad, unde nu mai fost niciodată. Cunoaștem trupe de acolo. Fiind orașe mai mari, sperăm să întâlnim patroni de local și public mișto, cu care să rezonăm. Mi-ar plăcea să creăm o continuitate în orașele astea mari, unde e de clădit. Să fie la fel de bine cum a fost în Moldova, să putem reveni și în anii următori. 

Ai anunțat pe scenă că aveți și material nou. Sunteți într-o perioadă de tranziție de la „Semnale Mixte” la o eră nouă pentru Jack Of All Trades?

Alex: Despre asta am vorbit și cu o mână de experți. Ei consideră că lipsa continuității  e cea mai mare greșeală. De asta, Jack Of All Trades, pentru mine, reprezintă mentalitatea de care are nevoie un artist. Metafora numelui e că „ești mediocru în toate”, e o glumă, dar trebuie să și compui, să mergi în turneu, trebuie să te ocupi și de PR, să le faci pe toate. De asta e foarte greu, pentru o trupă medie, să îi convingă pe profesioniști că proiectul merită efortul. Noi ăștia suntem, ne asumăm. Există proiecte mișto, pe același filon cu noi, care se mișcă foarte repede. om la lună, de exemplu, e o trupă pe care eu o respect. În trei ani de zile, au crescut enorm. Exemple sunt peste tot. Idolii mei au pățit aceleași lucruri, fără să aibă logistica de care noi dispunem acum, nu aveau internet, plăci de sunet, nu puteau să caute pe Google numere de telefon la care să apelezi când te lasă duba în drum. Nu aș vrea să ne mai găsim scuze pentru care să nu facem asta în mod constant în următorii ani. E foarte obositor, dar e satisfăcător și merită.   

Sursă foto copertă: Facebook
Sursă foto cuprins: Arhivă proprie