Interviurile Rock FM EXCLUSIV Online

Jelusick - croații care fac valuri mari pe scena internațională de rock

Faceți cunoștință cu trupa croată ai cărei membri colaborează cu unele dintre cele mai grele nume din industria muzicală din lume

În 2012, Dino Jelusić, cântăreț, clăpar, compozitor și câștigător al ediției inaugurale „Eurovision Junior” din 2003, din Zagreb, Croația, punea bazele unei formații cu care să împartă scena, la începutul carierei sale solo. Această formulă, cu Dino la voce, Ivan Keller la chitară, Rökindja Nikolić la bas și Zvonimir Mihaljević la tobe, a devenit în scurt timp o formație în toată regula de rock progresiv, puternic influențată de eroii rock-ului clasic ai membrilor. Animal Drive (denumirea pe care au stabilit-o după multe modificări) a fost piatra de temelie de la care a început o nebunie internațională, atât pentru Dino, cât și pentru restul membrilor trupei. 

În 2017, Animal Drive a semnat un contract cu Frontier Records, o casă de discuri din Italia, axată pe hard rock. Sub această tutelă, formația a produs un album, în 2018, intitulat „Bite!” și un EP, „Back To The Roots”, în 2019. Cu toate acestea, colaborarea cu casa de discuri a fost extrem de anevoioasă și plină de neînțelegeri, iar în 2020, au început și conflictele legale, care au îngreunat activitatea formației și care a făcut lansarea noilor materiale imposibilă, cât încă erau sub contract. 


Totuși, Dino Jelusić se afla în atenția unor figuri importante din lumea rock’n’roll-ului. În 2016 a plecat în turneu ca parte a Trans-Siberian Orchestra. Mai apoi, a captat atenția marelui chitarist american George Lynch, alături de care a format proiectul Dirty Shirley. Cei doi au lansat albumul omonim în 2020. În 2019 i-a atras atenția lui David Coverdale, când a deschis pentru Whitesnake

„În 2019, trupa lui Dino a cântat în deschiderea concertului nostru la Zagreb, și m-am întrebat: 'Cine naiba e ăsta?' ceea ce e mi se întâmplă foarte rar. Mă gândeam: 'Wow, puștiul ăsta e grozav!'”, a declarat Coverdale, într-un interviu pentru revista Antihero. 


În 2021 a plecat cu legendara Whitesnake în turneu, iar în 2022, în luna iulie, pe fondul unor probleme grave de sănătate ale lui Coverdale, călătoria s-a oprit. În aceeași noapte în care s-a anunțat anularea restului concertelor din Europa, Dino a cântat cu Steel Panther în Zagreb, iar mai apoi a primit o ofertă de la The Dead Daisies

Solistul Glenn Hughes, se îmbolnăvise de Covid în etapa europeană a turneului, așa că, impresionat de tânărul croat talentat, l-a sunat pentru a termina turneul alături de restul trupei. 

Între timp, în 2022, chitaristul Ivan Keller și înlocuitorul toboșarului din Animal Drive, Mario Lepoglavec, porneau în turneul „New Directions” cu marele basist Marco Mendoza, cunoscut pentru colaborările cu unele dintre cele mai importante nume din lumea muzicii rock, precum Whitesnake, Journey, Ted Nugent, Dolores O’Riordan și The Dead Dasies. 

Între timp, din cauza acestor procese cu casa de discuri, Animal Drive, ca entitate, s-a destrămat, însă băieții au decis să funcționeze sub numele de Jelusick. Ei aveau un album și alte materiale audio aproape gata anul trecut, deci sunt sigură că entuziasmul pe care îl simt acum, că pot lansa liber muzică, nu poate să rezulte decât în ceva de-a dreptul epic. 


Am vrut să aflu de la băieți ce au mai pus la cale, cum continuă proiectele lor muzicale și câteva informații despre noul lor single „Reign Of Vultures”, așa că l-am contactat pe Ivan Keller.

Pare că Jelusick ar fi un nou început pentru voi. Cum ați pus bazele acestui nou proiect?

Ivan: Când Animal Drive s-a destrămat, Dino și cu mine am vrut să continuăm să facem muzică, așa că am format noua noastră trupă, Jelusick. Am avut niște probleme cu Frontier, dar am lăsat chestiunile astea în urmă. Procesul s-a terminat, ne-am despărțit și suntem liberi să facem ce vrem acum. Animal Drive e de domeniul trecutului, Jelusick e în viață și în plină formă.

La ce proiecte lucrați în prezent? Vă concentrați mai mult pe Jelusick? Sunteți în turneu sau cântați cu alte trupe?

Ivan: În acest moment, Jelusick este prioritatea noastră. Mario și cu mine vom continua să mergem în turneu cu Marco Mendoza, Dino va face și el câteva concerte secundare, dar ne concentrăm cu toții pe Jelusick. Vom scoate și un album nou anul acesta!

Din punctul tău de vedere, cum percepi evoluția voastră ca muzicieni și interpreți? Cum ați dori să evoluați în viitor?

Ivan: Ei bine, nu facem pași înapoi, asta e sigur. Întotdeauna încercăm să dăm tot ce avem mai bun pe scenă și ne concentrăm pe a deveni mai buni. Așa că, orice ar ieși din această poveste, vom fi pregătiți.

V-ați distrat în turneele voastre? Care a fost cel mai memorabil concert al vostru?

Ivan: Absolut, turneele sunt întotdeauna amuzante cu noi, patru adolescenți de 30 de ani. E greu să numesc un singur concert memorabil, dar aș spune festivalul „Guitar En Scene” din Franța. Ne-am întâlnit cu Zakk Wylde, Johnny Depp, Beth Hart, Scorpions... Cu un an înainte de asta am cântat cu John Norum și Gus G. Momentele astea sunt de neuitat.

Ce aveți în plan pentru anul acesta?

Ivan: Să lansăm albumul și să facem cât mai multe concerte. Să pregătim terenul pentru anul viitor!

Fiți cu ochii în patru pe Jelusick, pentru a afla când vor scoate mult-așteptatul album și cu ce zei ai rock’n’roll-ului vor mai colabora! Pagina lor oficială se poate accesa aici, iar pentru mai multe detalii, precum conturile de pe rețele sociale, dați click aici


Sursă foto: Google