Morning Glory

Cum scăpăm de vrăjeli și de minciuni?

Profesorul Mircea Dumitru ne ajută să înțelegem nesuferiții și cum să nu ne lăsăm duși cu preșul – adică, ancheta Morning Glory ia amploare

Pentru a înțelege în profunzime problema apăsătoare pe care o tot sucim pe toate părțile de câteva zile, ne-am depărtat de conceptul conform căruia astrele ar fi motivul pentru care unii sunt atât de greu de suportat. Trecem la lucruri mai concrete. Alături de prof. Mircea Dumitru, profesor de filosofie, și în direct la Pro TV, căutăm răspunsuri dincolo de superficial. 

„Suntem inundați. Trăim într-o lume în care bullshit-ul plutește și lumea îl culege cu mare ușurință” – Răzvan Exarhu

Cum detectăm vrăjelile? Profesorul spune că există fenomene culturale și sociale, precum explozia de știri false, fake news, după cum le spunem în mod obișnuit. sau „numai tâmpenii vorbesc ăștia”, în limbaj colocvial. Acum, diferența mare între cel care spune o minciună și cel care folosește acest gen de comunicare în masă eronată e că mincinosului îi mai pasă de adevăr. Trebuie să fim atenți la cine vrea doar să ne distragă de la adevăr și la cine vrea să altereze realitatea.


Or fi oare românii prea ușor de dus de nas? Prof. Dumitru susține că nu. Doar oscilăm între a fi prea creduli, a ne manifesta spiritul critic cu vehemență și a fi sceptici. Nu credem pe cine trebuie, dar avem încredere în bullshit. 

Există vreo expresie românească pe care domnul profesor o consideră absurdă? Sunt mai multe. Prima ar fi: „Bătaia e ruptă din Rai”. Se pare că vrăjelile și prostiile au rădăcini adânci în cultura și identitatea noastră națională. În sfârshit, trebuie să ne lipsim de ele. 

Pentru a urmări discuția pe îndelete, vă invităm să ascultați podcastul aici, pe rockfm.ro. La finalul episodului avem și o surpriză. Campania „România Are Sânge De Rocker” a continuat azi, în organizația de bază, pe acordurile Zdob și Zdub. Băieții, ca de obicei, au făcut un super show în studioul Rock FM.

Morning Glory - 27.1.2023 - invitați profesorul Mircea Dumitru, Zdob și Zdub LIVE la România are sânge de rocker

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:55:57

Morning Glory - 28.03.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:13:26

Morning Glory - 27.03.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:21:32

Morning Glory - 26.03.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:12:07