Rock News

5 dintre cele mai îndrăgite piese Van Halen

Cu ocazia aniversării unuia dintre cei mai mari chitariști din istoria rockului, Eddie Van Halen, ascultăm împreună unele dintre piesele emblematice Van Halen

Îl putem recunoaște de la prima atingere de coardă pe Eddie Van Halen. El a compus unele dintre cele mai importante riff-uri și linii melodice din istoria rockului și e considerat de mulți artiști un zeu al chitarei. Cânta și la clape, backing vocals și a fost compozitorul principal al formației Van Halen. Azi ar fi împlinit 68 de ani. În onoarea legendarului Eddie Han Halen, hai să ascultăm împreună cele mai îndrăgite piese Van Halen din toate timpurile!

1. „Jump”

Acesta a fost primul hit nr. 1 al trupei Van Halen în America și singurul lor hit nr. 1 cu David Lee Roth ca solist. Eddie Van Halen scrisese încă din 1981 partea de claviatură care avea să devină în cele din urmă acest cântec. Lui David Lee Roth nu-i plăcea ideea ca Eddie să cânte la clape și abia după ce Eddie și-a construit propriul studio de înregistrări (5150) a înregistrat piesa cu Ted Templeman în timpul unei sesiuni de înregistrări nocturne. Când a ascultat cântecul, trupa a decis să-l includă pe albumul „1984” - lucru care se zvonește că a contribuit la plecarea lui Roth un an mai târziu.


2. „Ain't Talkin' 'bout Love”

Piesa care trebuia să parodieze stilul punk a devenit una dintre cele mai cunoscute piese metal. Inițial, Eddie nu a considerat piesa ca fiind destul de bună pentru a fi lansată, însă după ce a prelucrat-o și a dublat solo-ul de chitară cu sitar electric, conceptul a prins formă. Cititorii Guitar World au clasat-o pe locul cinci în topul celor mai bune riff-uri de metal din toate timpurile.


3. „Hot For Teacher”

Piesa face parte din albumul „1984”, înregistrat în studioul „5150” al lui Eddie Van Halen.  Cântecul despre cum să fii atras cu poftă de profesoara ta a fost pe placul unei noi generații de fani Van Halen. Aceștia s-au identificat  cu mesajul și au fost entuziasmați de videoclip, care a fost difuzat pe MTV când rețeaua avea doar câțiva ani și difuza o mulțime de videoclipuri. La vremea lui, clipul era destul de controversat, unele părți fiind cenzurate pe alte canale de televiziune. 


4. „Unchained”

Tema abordată în cântec nu e foarte clară, însă versurile sunt în mare parte un exercițiu de dexteritate vocală cu un refren energizant. Cântecul a fost unul dintre preferatele trupe de a cânta pe scenă. MTV abia se lansase, astfel încât casa de discuri cu care Van Halen avea contract l-a angajat pe regizorul Bruce Gowers pentru a filma unul dintre concertele lor și a-l transforma într-un videoclip. El a filmat concertul, dar trupa nu a asigurat niciun fel de lumină suplimentară pe scenă. Gowers a predat filmarea lui Robert Lombard, care deținea o companie de producție și a asamblat clipul. Trupei i-au plăcut rezultatele și au decis să realizeze mai multe videoclipuri.


5. „I’m The One”

O piesă de pe primul album al formației Van Halen, „I'm The One” e o excelentă invitație de a face cunoștință cu trupa. Piesa exuberantă e condusă de chitara lui Eddie Van Halen, care pe atunci a oferit o primă audiție a stilului său unic, cu care s-a remarcat imediat. Albumul „Van Halen”, de pe care face parte piesa, e considerat de mulți critici și fani cel mai bun album de debut din toate timpurile.