Rock News

Câteva motive pentru a asculta noul album Iggy Pop

„Nașul muzicii punk” e printre muzicienii mari care deschid seria noilor apariții muzicale din 2023. Acesta a lansat cel de-al 19-lea album, iar noi ne-am gândit la câteva motive pentru care îți recomandăm să îl asculți, dacă n-ai făcut-o deja...

Deși cariera lui se întinde pe mai bine de șase decade, Iggy Pop pare că a făcut un pact cu diavolul pentru o tinerețe eternă. Muzicianul, care va sărbători curând 76 de primăveri, pare să nu obosească deloc și își păstrează intacte energia și efervescența copilului rebel al muzicii rock. 

Fostul membru The Stooges a început 2023 în stilmare, oferindu-le fanilor al 19-lea album de studio din cariera sa în prima săptămână a anului. În scurt timp, „Every Loser” s-a bucurat de o mulțime de recenzii pozitive din partea criticilor de specialitate. 

Dacă nu ai apucat să asculți noul disc semnat de Iggy Pop, iată câteva motive care te-ar putea convinge să o faci:



1. „Every Loser” e o revenire a cântărețului la originile sale muzicale. 

„Eu sunt tipul ăla care face rock fără tricou”, afirma Iggy Pop înainte de a-și lansa al 19-lea album solo. Deși asta e și percepția fanilor în privința sa, în ultimii ani, nașul punk-ului pare că și-a propus să încerce orice în materie de muzică, mai puțin rock-ul. În 2009 cariera lui a luat o turnură către jazz odată cu lansarea albumului „Préliminaires”; în 2012, pe „Après” a inclus cover-uri în franceză după piese The Beatles și Edith Piaf; iar ecouri puternice ale colaborării sale cu David Bowie s-au resimțit pe „Pop Pop Depression”, discul din 2012. A urmat și o serie de colaborări cu diferiți artiști, de la violonista belgiană Catherine Graindorge până la unul dintre starurile muzicii electronice, duetul britanic Underworld. Odată cu penultimul său album din 2019, fanii l-au putut auzi pe Pop recitând versuri în loc de a le cânta. Acesta a recitat poezii scrise de Lou Reed și Dylan Thomas.  


2. Influențele instrumentale ale muzicienilor care au lucrat alături de el.

Pentru noul material discografic, Pop a avut alături o echipă diversă de profesioniști care și-au pus amprenta în diferite moduri pe sound-ul final al albumului. Bucățile instrumentale sunt o încântare pentru urechea ascultătorilor, datorită lui Duff McKagan, basistul Guns N’ Roses, Chad Smith, toboșarul Red Hot Chilli Peppers, și producătorului Andrew Watt. 


3. Multiplele „personalități” muzicale ale lui Iggy Pop se regăsesc în cele 11 track-uri.  

Fiecare muzician e dornic să experimenteze cât mai mult și să se arunce în diferite stiluri, estetici și extreme emoționale atunci când creează. E vizibil că Watt, în calitate de producător, i-a lăsat cântărețului spațiu de a fi pe cât de natural și-a dorit. Astfel, în decursul celor 11 piese se observă laturile de punkist profan, romantic incurabil, om amuzant, vizionar sau om inspirat de Sinatra ale lui Pop. De asemenea, discul e un roller coaster cu pasaje care te vor face să râzi copios și altele care îți vor induce o stare contemplativă. 


4. Un album fără bariere. 

Nonconformismul lui Pop nu pare să cunoască limite nici în materie de limbaj. Albumul debutează cu o primă serie de versuri demne de bulina roșie 18+. („Got a d*ck and two b*lls, that’s more than you all”) Cu alte cuvinte, albumul e plin de Iggy Pop în toate sensurile lui. 



5. Muzicianul se joacă inclusiv cu noțiunea timpului. 

Cele 11 piese însumează un total de aproximativ 37 de minute. „Every Loser” nu e tipul de material care să piardă mult timp pentru build-up de atmosferă și subtilități, ceea ce se potrivește întocmai energiei tinere și rebele a nașului muzicii punk. Cu toate că întreaga experiență a noului album durează destul de puțin, cele 11 track-uri oferă o varietate atât de cuprinzătoare de stiluri instrumentale și vocale încât la final te surprinde că tot ce ai experimentat a putut încăpea în puțin peste jumătate de oră. 


6. Nu cred că vrei să te prindă concertul Iggy Pop de la vară fără să știi versurile. 

Un early Christmas gift a venit de la echipa Electric Castle care ne-a vizitat în decembrie la #MorningGlorycuExarhu, unde au anunțat în exclusivitate primii 30 de artiști care vor concerta la Bonțida între 19 și 23 iulie. Unul dintre numele care ne-au atras din start atenția a fost, evident, Iggy Pop. Așa că ai suficient timp să te pui la curent și cu noile piese de pe „Every Loser”, iar în iulie te așteptăm la Castel ca să le cântăm împreună la concertul lui!