Rock News

Jimmy Page numește cel mai talentat solist rock

Ai putea spune pe repede înainte că trebuie să fie colegul său de trupă, Robert Plant. În ciuda neînțelegerilor dintre ei, Jimmy Page are cuvinte de laudă pentru Plant, numindu-l un „gimnast”, un acrobat în ale vocii, însă cel pe care îl consideră o culme este Paul Rodgers, despre care spune că nu l-a auzit niciodată luând o notă greșită

La vremea când a format Led Zeppelin, nu era nimeni mai bun cu care ar fi putut să formeze o trupă decât Robert Plant. Plant avea o gamă vocală atât de largă și interesantă, încât orice stil ar fi vrut să cânte Page, îl putea susține. Colaborarea dintre cei doi a dus la sound-ul unic pe care Led Zeppelin l-a creat, balansat între diferite genuri și inspirat din culturile din întreaga lume.

În '84, Led Zeppelin nu mai exista deja de patru ani. Jimmy Page și Paul Rodgers, vocalistul Bad Company, s-au gândit la un proiect temporar, însă răspunsul pozitiv și succesul i-au determinat să continue să lucreze împreună pentru mai mulți ani, sub numele The Firm și alături de Chris Slade la tobe și Tony Franklin la chitară bas. 

De unde numele super-grupului? Jimmy Page și Paul Rodgers s-au întâlnit pentru prima dată în 1981, când au colaborat pentru albumul lui Paul Rodgers, „The Firm”.

Super-grupul The Firm a lansat albumul de debut, autointitulat, în 1985, cu un mare succes comercial și cu un single de debut, „Radioactive”, care a fost un hit și a ajuns în topurile din întreaga lume. De-a lungul anilor 80, au mai lansat încă două albume: "Mean Business" și un live, ambele în 1986. Cu toate acestea, la sfârșitul aceluiași an, trupa se va destrăma.

„Pe Paul, nu l-am auzit niciodată luând o notă greșită; e un solist atât de tehnic. Chiar este”. 



Paul Rodgers a mai înregistrat alături de Jeff Beck, Brian May, David Gilmour, Buddy Guy, Joe Walsh, Slash, Nils Lofgren, Charlie Watts, Bryan Adams, artistul Stax Recording Sam Moore, The Four Tops.

Paul Rodgers a suferit un accident vascular cerebral în 2016. A fost urmat de 11 accidente vasculare cerebrale minore și un alt accident vascular cerebral major în 2019, care l-au lăsat incapabil să cânte la chitară sau cu vocea. A fost nevoit să învețe din nou să mănânce, să scrie, sa vorbească sau să meargă, așa cum explica soția sa într-un interviu pe care l-au dat împreună pentru Guitar Player la începutul acestui an.

După un an și jumătate de la ultimul AVC, Paul Rodgers a reușit să facă primele progrese, cu ajutorul muzicii, reîncepând inițial să cânte la chitară și recuperânsu-și treptat vocea.

Foto: Getty Images/ Guliver.