Rock News

51 de minute de filmări nevăzute până acum la un concert Led Zeppelin din 1975 au apărut online

Filmarea la Forum din Montreal, Canada, de pe 6 februarie 1975, a fost realizată de regretatul fotograf Jim Kelly, cunoscut și sub numele de Speedy. Concertul a avut loc în timpul turneului nord-american al trupei, cu mai puțin de trei săptămâni înainte de lansarea albumului "Physical Graffiti"

Turneul nord-american din 1975 a fost organizat la aproape 18 luni distanță de ultimul lor turneu, marcând cea mai lungă pauză între spectacole făcută până atunci de Led Zepp. 

Situația s-a complicat când, înainte de plecarea din Anglia, chitaristul Jimmy Page și-a rupt degetul inelar după ce și-a prins vârful degetului în ușa unui tren. A fost nevoit să recurgă la analgezice și să dezvolte o tehnică de interpretare cu trei degete în prima parte a turneului. În plus, Robert Plant a făcut o formă severă de gripă la începutul turneului, ceea ce a dus la anularea unui concert și la o scădere a capacității sale de a cânta în cea mai mare parte a concertelor, atrăgând critici nefavorabile.

Către finalul turneului, trupa a părut să-și revină, oferind câteva show-uri memorabile. De fapt, până la încheierea seriei de concerte, Robert Plant a declarat:

"A fost cel mai de succes turneu al nostru din toate punctele de vedere și m-am simțit minunat pe tot parcursul lui."

Pentru această perioadă de concerte, Led Zeppelin a integrat un spectacol de lumini mult mai amplu decât în turneele anterioare, prezentând un fundal masiv iluminat cu neon cu inscripția "Led Zeppelin" și efecte laser pentru interludiul cu arcul de vioară pe chitară al lui Jimmy Page.

Un afiș al turneului a prezentat o imagine cu Katharine Hepburn în rolul Christopher Strong, purtând costumul de aviator, după cum notează Wiki.

În timpul acestui turneu, Led Zeppelin deja lucra la materialul pentru albumul "Physical Graffiti". Deși albumul nu fusese încă lansat, trupa a interpretat unele dintre piesele care urmau să apară pe acesta în cadrul concertelor.

Kelly a fost renumit pentru filmările sale pe film de 8 mm și înregistrarea respectivă este acum pe canalul YouTube Speedy's Films, înființat de către prietenul său, Rob Gronfors, în memoria lui Kelly.

Revenind la fotograful Jim Kelly el a fost, de asemenea, responsabil pentru cele 20 de minute de filmări nevăzute anterior de la spectacolul Led Zeppelin de la Pontiac Dome în 1977, care au fost făcute publice online la începutul acestui an.