Rock News

Iggy Pop explică declarația conform căreia Kurt Cobain a trebuit să moară

În anii de după sinuciderea liderului Nirvana, Pop a comentat în numeroase ocazii despre Cobain, însă vâlva cea mai mare a făcut-o atunci când a vorbit la Actitud Punk Weekend de la MTV, în 2006. După ce și-a amintit că a fost la un live de-al Nirvana de pe vremea când nu știa nimeni cine e trupa, Iggy Pop a declarat că solistul Kurt Cobain „a trebuit să moară”, având în vedere culmile la care se ridicase

Liderul Nirvana a fost un mare fan Iggy, numind „Raw Power”, discul The Stooges din 1973, drept albumul său preferat din toate timpurile. 

Iggy Pop și Nirvana s-au intersectat înainte ca trupa din Seattle să devină cunoscută. I-a văzut pentru prima oară live în 1990, când fostul lider al lui Stooges locuia la New York. Potrivit fotografului Michael Lavine, care a lucrat cu ambele trupe, el a fost cel care i-a arătat muzica celor de la Nirvana lui Iggy, iar acestuia i-a plăcut foarte mult din prima. Nu a durat mult și s-a dus apoi la show-ul trupei din Aberdeen, de la The Pyramid Club.

După cum a povestit ulterior, Pop nu a prins Nirvana într-un moment fericit. Toboșarul lor de la acea vreme, Chad Channing, a întârziat la concert și, de înțeles, Cobain a fost supărat. Acesta s-a dovedit a fi un punct important pentru trupă, iar după turneul din aprilie-mai din acel an, din cauza unor diferențe creative și personale, Channing avea să plece printr-o hotărâre luată în acord cu restul trupei. El a fost înlocuit de Dave Grohl mai târziu un pic, dar în același an.

Iggy Pop a povestit de tipul de la microfon care părea că are „ceva în voce, ca un mic diavol gnom și cânta la chitară aplecat”, iar nu mult mai târziu „erau pe coperta revistei Rolling Stone și toată lumea se închina". Legenda punk-ului a examinat, de asemenea, cum reacția inițială la Nirvana era complet diferită, dar totul s-a schimbat când au fost aruncați brusc în lumina reflectoarelor și au devenit megastaruri.

Iggy spune că industria muzicală are un intreg istoric al paraziților care se agață de succesul altora, lucru despre care el crede că a fost responsabil pentru moartea lui Cobain.

"Este o chestie groaznică că acest tip nu a avut ocazia să-și trăiască viața și să se bucure mai mult de timpul său pe pământ. Și cred că asta este din cauza oamenilor din jurul lui, și nu mă refer doar la soție, ci la toți oamenii din jurul lui. A făcut prea mulți bani pentru prea mulți oameni și a devenit prea valoros, prea repede. A trebuit să moară, așa merg treburile și nu este bine”.

Deși comentariul conform căruia Cobain "a trebuit să moară" poate fi dificil de citit, interpretabil, Iggy vorbea din experiență. Din păcate, fostul solist al Nirvana nu a fost primul care să cedeze din cauza cerințelor injuste ale industriei muzicale.

Foto: Getty Images/ Guliver.