Rock News

Lupta creativă dintre David Bowie și Freddie Mercury pentru mixul „Under Pressure” - Queen

Brian May a stat de vorbă cu Total Guitar și și-a adus aminte că versiunea originală a „Under Pressure” a fost concepută mai heavy, însă riff-urile s-au pierdut în urma ciocnirii „forțelor creative extraordinare” - Freddie Mercury și David Bowie - pentru mixul final

May a povestit că „Under Pressure” a fost rezultatul unor nopți târzii, spontane în studio, după multe pahare și mâncare, totul pornind de la versul „Why can’t we give love”. Au lucrat cu toții, cot la cot, până când, și-au dat seama că, din cauza sunetului mai greu al chitarei,  amintea de The Who. Bowie, nemulțumit, a intervenit: „nu va suna ca The Who până când voi termina cu ea”. 

Chitaristul a spus că schimbările au fost făcute pentru că „toți aveam idei diferite despre cum ar trebui mixat [‘Under Pressure’]”. „Practic, Freddie și David se luptau în studio pe cum va suna mixul”, își amintește May, „și ceea ce s-a întâmplat a fost că cea mai mare parte a părților de chitară heavy au fost pierdute”.

În ceea ce privește mixul final care a fost lansat în cele din urmă, May a recunoscut că „nu i-a plăcut niciodată, să fiu sincer”, recunoscând apoi „că funcționează” și că „oamenilor le place.”

În live-uri, chitaristul a spus că acum interpretează „Under Pressure” puțin diferit de versiunea lansată, întorcându-se la varianta inițială, cu mai multă chitară. 

Privind înapoi asupra procesului, May a spus că a fost, probabil, singura dată când nu s-a bșgat, a renunțat să intre în lupta dintre Freddie Mercury și David Bowie. 

„David a fost o forță creativă extraordinară, dar nu poți avea prea multe forțe creative extraordinare în aceeași încăpere. Începe să devină foarte greu”.

„Under Pressure” a ajuns în fruntea topurilor din mai multe țări, a devenit melodie de „Greatest Hits” pentru ambele trupe și a apărut la țanc pentru lansarea MTV, ceea ce a făcut-o și mai populară.