Morning Glory

Leac pentru prefăcătorii

Realizatory au dezbătut, azi-dimineață, tema acelor așa-zise „deep fakes” cu dr. Adrian Copcea, el însuși victimă a acestui tip de furt de identitate. Mai apoi, i-au urat „Bună di-mi-nea-ța!” lui Marius Manole

Devine din ce în ce mai clar că inteligența artificială a început să ne înconjoare din toate părțile. Unul dintre pericolele la care sunt expuși utilizatorii de internet, de ceva vreme, sunt reclamele sau știrile false, care par atât de reale încât cu greu ne dăm seama de veridicitatea lor. Doctorul Adrian Copcea, specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, a fost victima unui „deep fake”. Chipul său a apărut într-un material publicitar pentru un „supliment minune”, care era promovat drept leac pentru diabet. Mai mult decât atât, în videoclip a fost folosită și vocea acestuia, pentru a părea o reclamă reală, convingătoare. 

„Nici măcar replica «Nu mai citiți articole pe net și ascultați-ne când vă vorbim!» nu mai funcționează”, a declarat cu dezamăgire doctorul. 


„Există proceduri legale prin care aceste prefăcătorii să fie combătute?”. Invitatul a spus că e destul de dificil să lupți împotriva fenomenului. „A făcut Recorder o anchetă foarte amplă acum câțiva ani. Au mers pe firul acelor articole cu suplimente de diabet, de fapt, pentru orice boală. Au dat de centrale telefonice din Rusia, din Ucraina... A fost o anchetă care se învârtea în cerc, în afara jurisdicției României. Atâta s-a putut”, a susținut acesta. „Și dacă ar fi să facem demersuri legale, vorbim despre o infracțiune cibernetică foarte complexă, făcută prin servere de prin cine știe ce țări în care nu poate intra statul român”.

Sfatul medicului pentru pacienți e de a nu se încrede în materialele prezente pe internet, mai degrabă să sune un medic sau să vorbească cu persoane apropiate despre suplimentele pe care le-au încercat. Acesta atenționează că nu ar trebui să avem încredere nici în rubricile de testimoniale de pe site-urile de sănătate, pentru că aceste sunt, cel mai probabil, concepute de creatorul paginii și în niciun caz de persoane adevărate. „Într-un sistem medical bun, oamenii nu prea cad în plasele astea. Lumea se interesează întâi de ce spune medicul lor”, a continuat Andrei Copcea. 

Marius Manole și postul intermitent  

Mai apoi, realizatory l-au primit în studio pe Marius Manole, pentru a afla cum se simte după ce a ținut post și pentru a juriza alături de el noul concurs „Morning Glory”, poreclit de Răzvan Exarhu „Focea României”. 

Înainte de toate, Roșcatul l-a întrebat pe maestru când mai are premiere. „La câțiva oameni distanță de tine”, piesa lui Dan Coman, regizată de Radu Afrim, se va juca pentru prima dată pe 27 ianuarie la Teatrul Național București. „S-au blocat și site-urile de bilete. Nu s-a mai întâmplat așa ceva până acum. Au intrat 6.000 de oameni în primele 10 minute”, a povestit Marius Manole. 

Desigur, gloryoșii au fost curioși în legătură cu experiența actorului cu postul. Acesta a practicat o metodă denumită „intermitent fasting”, adică mânca doar patru ore din zi. „M-am simțit foarte bine, am jucat, nu am avut amețeli. Chiar am avut o stare bună. Mai rău era când ieșeam în pauză de la repetiții și vedeam bufetul”, a povestit actorul. „Și nu a fost rău?”, a întrebat Exarhu. „Prima zi, nu. A doua zi a fost greu să mă abțin de la pofte, dar după a devenit din ce în ce mai ușor. Eu nici nu mai fumez, nu mai beau...”, a spus Marius Manole. 

Răzvan și-a amintit de perioada în care ținea regim alimentar vegan și mânca numai crudități. „Cred că aceea a fost perioada în care am fumat cel mai mult. Mâncam o jumătate de sfeclă, dar băgăm și un pachet de țigări”. 

La final, realizatory au sunat ascultătory înscriși la concurs, pentru a da premiul, un espressor, dar se pare că cei de acasă au luat ziua liberă prea în serios. 

Ascultați episodul integral, sub formă de podcast, pe rockfm.ro!



Morning Glory - 24.01.2024 - Marius Manole

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:40:47

Morning Glory - 29.04.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:26:07

Morning Glory - 26.04.2024 - LAURENȚIU COMAN + ADRIAN NICOLAE & DAN FRÎNCULESCU

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:19:42

Morning Glory - 25.04.2024 - Paul Ipate

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:22:07