Rock News

Comunitatea underground face o faptă bună de Crăciun

Pe 21 decembrie, va avea loc un concert caritabil cu formațiile underground Tourist, Church Of Cthulhu, Crossbone și Getchoo, la I-auzi Una. Profitul va fi donat în totalitate Asociației De Dezvoltare Personală Grigore Popa, care ajută tinerii cu dizabilități să se bucure la intensitate maximă de concerte, spectacole de teatru și petreceri

Tuturor, în sens literal, ne place arta. Concertele sunt momente de bucurie pentru toată lumea. De aceea, cei care poartă o pasiune aparte pentru scenă doresc să ajute la accesibilizarea evenimentelor culturale. 

Pe 21 decembrie, pe scena de la I-auzi Una, vor cânta unele dintre cele mai apreciate formații din comunitatea underground, Tourist, Church Of Cthulhu, Crossbone și Getchoo. Cele patru trupe sar în ajutorul Asociației De Dezvoltare Personală Grigore Popa, care organizează concerte, spectacole de teatru și petreceri accesibilizate. Toate câștigurile (dupa plata taxelor și comisioanelor) vor fi donate către acest ONG. Aceștia au fost parteneri la primele concerte inclusive din România, cu traducător în limbajul semnelor. De asemenea, au pus în scenă primul spectacol de teatru din România creat pentru publicul larg și accesibilizat pentru nouă tipuri de dizabilități deodată, numit "Închide ochii și ai să vezi mai bine".

„«Închide ochii si ai sa vezi mai bine» a început în pandemie, dintr-o frustrare a mea, personală. Nu am fost în stare în două luni de zile să strâng bani pentru terapiile a 25 de copii cu dizabilități. Așa că, m-am gândit să le inventez eu o terapie de grup. Am dat la masterat, la UNATC, la regie teatru de animație, eu fiind deja actor păpușar. 


Lucrarea mea de disertație a fost o piesă de teatru accesibilizată. De acolo a pornit tot. A devenit «fenomen terapeutic», «spectacol-manifest». Asta au zis criticii de teatru despre ea. Consider că ar trebui să existe măcar un spectacol de acest fel pe stagiune în fiecare teatru.

Copiii vin la teatru total absenți și pleacă fredonând cântecele sau repetând replici din spectacol. Terapia nu e doar pentru ei. E mai mult pentru noi, ăștia «normali». Mă bucur că lumea începe să înțeleagă că ține de fiecare dintre noi să ne vindecăm sufletele, comunitatea, țara. Suntem cu toții în aceeași poveste și ne avem doar unii pe ceilalți. 

Le mulțumesc trupelor care vor urca pe scenă pe 21 decembrie, pentru noi. Cu banii de la ei, vom încerca să ajungem la copiii din țară. Ne propunem ca in 2024 sa ajungem în 10 orașe în care n-am ajuns și in 10 sate cu piesa „Închide ochii si ai sa vezi mai bine”, Oana Popa, fondatoarea Asociației De Dezvoltare Personală Grigore Popa.

Biletele s-au pus deja în vânzare, iar locurile sunt limitate.