Rock News

Trupa de metal-/deathcore Diluvian Collapse a lansat „Renegade”, un dublu single

Formația timișoreană de metalcore și deathcore Diluvian Collapse, câștigătoarea Marelui Premiu Posada Rock Festival 2023, a lansat „Renegade”, un single dublu, cu piesele „Ghost” și „Wanderer”

Parcă ieri era vară, eram la Câmpulung Muscel și ascultam live trupa ce urma să câștige Marele Premiu Posada Rock Festival 2023. Diluvian Collapse nu e genul de formație care să părăsească scena fără să lase o impresie de zile mari. Îmi aduc aminte cum, după ce s-au dat băieții jos de pe scenă, nu puteam merge un metru pătrat fără să aud numele lor, fără să aud un „wow” sau vreo părere bună. În spatele decenței și modestiei lor bănățene, se ascunde o siguranță de sine fascinantă, care iese la iveală când iau instrumentele în mâini.  


Trupa a luat ființă în 2018, iar „sediul central” îl are în Timișoara, cu toate că membrii sunt, de fapt, împrăștiați. Unul dintre ei e stabilit în Germania, altul în Arad, altul stă în Caransebeș, iar ceilalți doi în Timișoara. În ciuda situației logistice, lucrul individual și planificarea din timp funcționează impresionant de bine. Diluvian Collapse a lansat primul album în 2020, intitulat „Divine Punishment”, de zece piese. În prezent, lucrează la al doilea material discografic. Pe 1 noiembrie, au publicat un single dublu, intitulat „Renegade”, care include piesele „Ghost” și „Wanderer”. 

Piesele aduc în peisajul discografic Diluvian Collapse o nouă perspectivă asupra dezvoltărilor tehnologice. Cele două părți ale single-ului dublu nu sunt făcute pentru a fi supuse vreunei comparații sau pentru a forța o contradicție. 

În timp ce „Ghost” e un fel de indicație asupra modului în care tehnologia ne poate înstrăina de natura noastră umană, „Wanderer” îndeamnă ascultătorii să accepte și să încorporeze în viața lor haosul pe care supradoza tehnologică o aduce în realitatea de azi. Cu toate astea, cele două puncte de vedere nu sunt diametral opuse. Mai degrabă, ne arată că cele două realități sunt, de fapt, una singură, cu două perspective care nu se anulează reciproc, mai mult, nu pot exista una fără alta. 

„Ghost”, pe lângă tema textului, subliniază impactul tehnologiei asupra umanului, prin lipsa de efecte speciale, făcute pe calculator, ca un fel de refuz. Sunetul e natural, cu breakdown-uri simple, minimaliste, dar cu impact și rupturi de ritm firești, naturale, care fac ascultătorul să țină cu latura nestingherită de computer a muzicii metal.


Pe de altă parte, piesa „Wanderer” se simte mult mai familiară, aduce nebunia tehnologiei într-o lumină diferită, ca un haos cu care trebuie să facem pace. Melodia e mult mai înverșunată și dezlănțuie o energie considerabil mai puternică. Atmosfera e mult mai gravă, cu breakdown-uri mai pline și mai detaliate. Aceasta îmbracă într-o lumină caldă, plină de speranță, efortul obositor de a găsi un echilibru între tehnologia atât de influentă și valorile noastre umane, atât de opresate de presiunea digitală.

 

Am luat legătura cu băieții de la Diluvian Collapse, pentru a afla mai multe despre această lansare. Iată ce au avut de declarat.

„Într-o lume în care tehnologia pare să ne înghită natura umană, dar este și indispensabilă modului nostru de viață, am vrut să explorăm acest adevăr prin dublu-single-ul «Renegade» – o realitate în care viitorul și trecutul, tradiția și progresul tehnologic se ciocnesc în moduri neașteptate.

«Ghost» e o reflexie asupra modului în care tehnologia ne poate distanța de umanitatea noastră. Prin sound-ul minimalist, visceral, încercăm să surprindem sentimentul acela de pierdere – o dorință pentru simplitatea și autenticitatea ce par să dispară în era digitală.

Pe de altă parte, «Wanderer» este o încurajare pentru fiecare dintre noi să îmbrățișăm haosul acestui progres, păstrându-ne totodată rădăcinile și identitatea. Aceste piese reprezintă pentru noi un dialog între trecut și un viitor plin de incertitudini”.

În această seară, Diluvian Collapse va concerta în cadrul festivalului „Metal Attack”, la Club Flex Arad. Pe scenă vor mai urca trupele VxPxOxAxAxWxAxMxCx din Austria, Crimena din Craiova, Blutrina din Timișoara și Jind din Arad. 

Rămâneți la curent cu activitatea celor de la Diluvian Collapse pe Facebook și Instagram

Foto: David Brinzei