Rock News

Istorie la Rock FM: ultima piesă Beatles s-a auzit la „Rock Driver cu Cristian Hrubaru”

Piesa „Now and Then” a trupei Beatles, realizată cu ajutorul Inteligenței Artificiale, a fost lansată astăzi

Ceea ce o lume întreagă a așteptat cu emoție s-a întâmplat astăzi: cel mai probabil ultimul cântec Beatles, „Now and Then”, a fost lansat în această după-amiază. Evenimentul i-a prilejuit o excelentă inițiativă a lui Cristi Hrubaru: în semn de omagiu pentru istorica lansare a ultimului cântec Beatles, „Now and Then”, șeful rockerilor și-a chemat în studio, la „Rock Driver”, colegii de la Rock FM aflați în radio în acel moment, pentru a discuta despre, cel mai probabil, ultima piesă a celor mai mari dintre cei mari. La sfârșitul discuției purtate în formula Cristi Hrubaru, Lucian Boariu, Alin Coiotu Dincă și cu Horia Ghibuțiu, piesa a fost difuzată la Rock FM. 

„Now and Then” are la bază un demo pe care l-a scris John Lennon, înainte de a muri, și care a fost predat de Yoko Ono lui Paul McCartney, în 1994. Pentru mixajul final s-a apelat la Inteligența Artificială. După cum a explicat producătorul Giles Martin, citat de NPR, lansarea piesei a fost întârziată de calitatea foarte slabă a benzii de casetă audio a înregistrării originale. Martin, care a produs melodia alături de Paul McCartney și de Jeff Lynne, solistul de la Electric Light Orchestra, susține că tehnologia machine learning a permis izolarea vocii lui John Lennon de o manieră ce nu era posibilă până de curând – în înregistrarea originală, se auzeau pianul și un televizor pe fundal. Martin și McCartney au scris partiturile pentru orchestră, Lynne a lucrat pe părțile pe care le înregistrase George Harrison la chitară electrică şi acustică în 1995, iar Ringo Starr s-a ocupat de tobe. 

„«Now And Then» este ultimul cântec The Beatles, scris şi cântat de John Lennon, dezvoltat şi prelucrat de Paul McCartney, George Harrison şi Ringo Starr, în cele din urmă, finalizat de Paul şi Ringo, mai mult de patru decenii mai târziu”, a fost prezentarea cântecului.