Rock News

Concertul Fittonia și Reverse The Moment – metal din celelalte colțuri ale țării

Trupele Fittonia din Cluj și Reverse The Moment din Oradea au străbătut țara pentru un concert incendiar de metal în centrul Capitalei

Când trupa Fittonia a anunțat pe rețelele sociale că ajunge la București, am fost extrem de încântată. Foarte rar se întâmplă ca formațiile underground să bată atâta drum pentru o cântare. Asta, pentru că e destul de riscant, necesită un efort enorm și nimeni nu poate garanta că va veni destul de multă lume, încât să fie un concert care să merite. Chiar am trecut printr-o mică sperietură, când Ionela Pleșan, o dragă colegă de brazdă, mi-a trimis un mesaj îngrijorat cu privire la public. Totuși, cred că băieții au avut parte de o surpriză plăcută la I-auzi Una, weekend-ul trecut. 


În deschidere, a cântat formația de metalcore Reverse The Moment, o gașcă talentată din Oradea, formată în 2016. Nu era prima dată pentru ei în Capitală. Concertul lor a fost plin de viață, de o energie puternică, pe care cu toții am resimțit-o de la primele acorduri. În ciuda unor mici probleme tehnice, băieții au reușit să rămână de un profesionalism curat, creând o atmosferă minunată. Merită văzuți și ascultați. Pe mine m-a prins foarte repede muzica lor. Nu m-am putut abține, așa că am cumpărat și un CD, albumul „The Victim”. Trupa venea de la Piatra Neamț, un concert care s-a lăsat cu amintiri de o viață, literalmente. Am stat de vorbă cu băieții despre drumul până la București și despre planurile lor. 


Cum vă simțiți pe drum împreună? Știu că deplasările sunt momente importante pentru formații. 

Reverse The Moment: Multe miștouri, mult râs, mai mult decât de obicei. Drumul de la Oradea până la Piatra Neamț a fost impresionant ca peisaj. Cheile Bicazului... Doamne... A fost superb! Am făcut cam mult pe drum, două ore, pentru că am făcut multe opriri. Nu ne grăbim oricum, suntem ardeleni. 

Cât despre concertul de vineri seară, după ce am terminat cântarea, am stat la bar, normal. Spațiul în care am cântat a fost cel mai primitor din Moldova. Atât de primitor, de fapt, încât Alex a ajuns să își dea un cercel în ureche, iar Bogdan să își facă un tatuaj cu numele lui Alex, desigur în cele mai sanitare condiții (toată lumea râde). Vrem să fim, totuși mândri de prostia noastră!

Cum v-ați simțit sâmbătă pe scenă?

Asta e a treia oară la București. Formula în care suntem acum e din 2021 și ne simțim foarte bine împreună. Schimbul de energie dintre public și formații din seara asta a fost minunat. Avem nevoie de asta. Ne bucurăm să cântăm aici și sperăm să revenim curând. 

Și eu!

„E important ca, atunci când se aude prost, să se vadă bine!”

După o scurtă pauză între numere, Fittonia a preluat scena. Cel mai fascinant aspect la această trupă, pe lângă sunetul proaspăt, plin de elemente din diferite sfere muzicale, e felul în care aparțin scenei. Nu mai voiam să coboare de acolo. Totul, de la felul în care se mișcă fiecare, până la interacțiunea cu publicul și glumele când apăreau probleme tehnice, e atât de distractiv, încât uiți cum trece timpul. Chiar dacă Dorian avea probleme cu clapele sau Daniel sărea cu chitara în brațe pe fire, concertul a avut un parcurs electrizant. Publicul era captivat de cântarea băieților, unii intonau versurile, alții dansau haotic prin cameră. Sunt foarte curioasă cum s-ar vedea trupa pe o scenă mai mare, în condițiile în care, la I-auzi Una, timpul s-a dilatat, iar spațiul părea imens, în timp ce cânta. 


Fittonia și Reverse The Moment au avut momente frumoase de colaborare pe scenă. Ambii soliști au interpretat împreună câteva piese, accentuând acel sentiment de fraternitate al scenei locale. Felul în care artiștii se conectau pe muzică a devenit o legătură aproape tangibilă, simțită și din public.

Am discutat puțin cu Fittonia, înainte ca trupele să înceapă să își strângă sculele. 

Cum a fost atmosfera din seara asta pentru voi? Publicul s-a simțit demențial!

Fittonia: A fost o nebunie totală! A fost scandalos! E important ca, atunci când se aude prost, să se vadă bine. Am luat exemplul formației My Chemical Romance, care, prin 2000, făceau concerte în cluburi mici, cu sonorizare varză, dar tot reușeau să facă un show fenomenal. Am dat o tonă de energie către public, ca să creăm o legătură.


Dorian, ție ți s-a deconectat clapa destul de des în timpul concertului. 

Dorian Emil: Da, nu recomand nimănui să poarte șenile în picioare pe scenă (râde, arătând spre bocanci). Mă simțeam mai mult vocalist decât clăpar, când nu mergeau clapele. Dar, am reușit să repar pe loc. Am făcut o «românească». Am învățat la Politehnica din Cluj să trag de fire (toți râd). 

Ai încercat să le stingi și să le aprinzi la loc?

Dorian: Am avut și noroc. 

Ce așteptări aveați de la această seară?

Fittonia: Să fim sinceri, concertul din seara asta ne-a depășit așteptările. Adică, a venit o grămadă de lume care știa versurile. Oricum a venit un public mare pentru un prim concert la București. Chiar nu ne așteptam. 


Formația Fittonia continuă călătoria. Mâine vor cânta la Sibiu, sâmbătă la Zalău, iar pe 11 noiembrie ajung la Timișoara, unde vor cânta din nou cu Reverse The Moment. Pe 25 noiembrie, Fittonia va deschide pentru reverse The Moment la Oradea. 

Rămâneți la curent cu activitatea trupei Fittonia pe Facebook și Instagram! Vă îndemn să îi urmăriți și pe băieții de la Reverse The Moment pe Facebook și Instagram!