Rock News

Old Grave Fest – un eveniment thrash metal internațional

Un festival de metal așa cum nu am mai văzut, până acum, în România. Așa a fost evenimentul la care am avut plăcerea să particip weekend-ul trecut, care a adunat public și formații din toată lumea. Organizatorii au demonstrat valoarea și potențialul României, ca nucleu al thrash metalului, pe plan mondial

„Old Grave Fest” a ajuns la a zecea ediție anul acesta, iar eu am avut plăcerea să mă alătur unei mulțimi atipice pentru festivalurile medii din România. În general, când ne gândim la evenimentele de renume internațional de la noi, gândul ne duce automat către marile festivaluri, de tipul, Untold, Neversea sau Electric Castle, nu? Ei bine, de acum încolo, situația ar putea lua o întorsătură. „Old Grave Fest” a fost dovada că România devine încet, încet, un adevărat centru al metalelor pe plan internațional. Și asta datorită Romanian Thrash Metal Club.


Printre marile trupe care ne-au încântat urechile weekend-ul trecut se numără legendara formație Whiplash, recunoscută ca fiind una dintre primele trupe de thrash de pe coasta de est a Statelor Unite, cu toboșarul mult-apreciatei trupe Razor, trupa Omen, care din 1983 împrăștie un haos frumos în toată lumea, și Brocas Helm, un produs de aur al orașului San Francisco. Clubul Quantic a putut călători în timp, cu metale care au prins viață în anii ’80, dar și cu perspectiva amplă și detaliată, oferită de trupele mai tinere, despre cum stilul s-a dezvoltat, s-a schimbat și a luat alte direcții. Trupe precum Bütcher, Witching Hour, Coscradh, Ragehammer și Larvae au demonstrat diversitatea unor stiluri agresive, care, deși sunt înrudite, fac un line-up perfect pentru un festival care să te țină constant în priză. 


Am luat legătura cu două dintre trupele participante. Prima – singura formație cu un membru român – Larvae, trupa care a inaugurat festivalul în mare stil vineri. Alex Suciu, toboșarul, pe care probabil îl recunoașteți din trupa D.E.N.I.S., a avut de transmis următorul mesaj.

„Larvae e un proiect de death metal/doom fondat în 2020 de Lucilia Sericata, o italiancă stabilită în România, care și-a propus să transpună pe partitură cele mai sumbre gânduri ale sale. Pe cale de consecință, misiunea noastră este de a intra în mintea ascultătorului și de a îi provoca acestuia cele mai intense trăiri dublate de cele mai negre gânduri. Larvae are foarte puține apariții live și ne bucurăm că e așa. Ne-am propus ca fiecare concert al nostru să fie un spectacol aparte, unic, care nu se va mai repeta niciodată. Până acum am cântat la Roma (Italia), Viena (Austria), Helsinki (Finlanda) iar show-ul de la «Old Grave Fest», a reprezentat și o premieră, anume, primul nostru concert în România, țara mea de baștină. 

Alegerea nu a fost una deloc întâmplătoare. Atât pentru mine cât și pentru Lucilia, «Old Grave Fest» este un festival cu totul aparte, la care participăm constant de cel puțin 7 ediții, dacă nu mai multe. Cine le mai numără? Oricum, am fost amândoi la toate edițiile de când locuim în București. Suntem atât de atașați de acest eveniment, pentru că este într-adevăr unic în România, asta o știu toți cei care participă. Este un festival făcut de fani pentru fani, fără compromisuri și fără trupe de umplutură. Un festival în care toată comunitatea RTMC (Romanian Thrash Metal Club) pune umăr de la umăr și ajută așa cum poate mai bine ca să iasă un festival cât mai bun. I-am simțit ca o mare familie. Din aceste motive, a fost o imensă onoare că am fost propuși să deschidem festivalul”.


Trebuie menționat următorul lucru despre concertul Larvae – a fost primul concert de inaugurare, din istoria „Old Grave Fest”, la care a participat un public atât de numeros. Chiar și la câteva zile după finalizarea evenimentului, Alex încă vibra de fericire. 

A doua formație cu care am luat legătura a fost Bütcher, trupa belgiană de black metal și speed metal. Toți cei trei membri ai formației au fost foarte implicați în susținerea celorlalți muzicieni și a festivalului, fiind prezenți în public în toate cele trei zile. Iată ce a avut Bütcher de spus despre experiența la „Old Grave Fest”. 

„A fost o experiență fantastică pentru noi. Ne-a plăcut cum toți maniacii au continuat să se dezlănțuie în timpul întregului nostru set. Am venit pentru prima dată în România și a fost extraordinar. Fanii au venit, de asemenea, din toată lumea. Ne-a dat atât de multă energie să vedem maniaci însetați de metal din România, Canada, Armenia, Elveția, Germania, Olanda, Finlanda, Italia, care s-au rupt în figuri!

Atmosfera a fost electrică și ne-am tot hrănit din entuziasmul publicului, astfel încât am reușit să canalizăm METAL pur și nenorocit și să vi-l oferim tuturor.

Am venit, am văzut, am cucerit, dar nu am fi putut să o facem fără acești fani fantastici!

De asemenea, vrem să mulțumim organizatorilor pentru profesionalismul, amabilitatea și ospitalitatea lor. Sperăm să ne întoarcem într-o zi!”


Așa cum și Bütcher a menționat, publicul a venit din toată lumea. A fost plăcut să mă aflu într-un cadru atât de diversificat, din punct de vedere cultural, oameni atât de diferiți, care, pentru trei zile, au părut atât de asemănători, din pură pasiune pentru metal. Unul dintre personajele interesante pe care le-am cunoscut e Neil Hauer, un jurnalist canadian, stabilit în Armenia, care documentează viața dificilă și conflictele din zonă. Pe tot parcursul festivalului, mă trezeam cu vocea lui în ureche „Nu mai vreau să plec!”, „Aș ține-o așa o săptămână!”, „Sunt atât de fericit!”. Desigur, am ținut legătura și l-am întrebat și pe el despre experiența sa, cu toate că, dacă nu era deja evident, atât pentru mine, pentru jumătate din participanții la festival, cât și pentru cititori, s-a simțit foarte bine.  


„Am fost profund impresionat de profesionalismul demonstrat atât de formații, cât de echipa de organizatori. Aproape fiecare trupă care a cântat a avut o prestație de excepție, iar calitatea sunetului a fost, de asemenea, fenomenală. Pot spune cu ușurință că e unul dintre cele mai bune festivaluri la care am fost și aștept deja cu nerăbdare ediția de anul viitor”.

„Old Grave Fest” e o inițiativă a fanilor pentru fani, așa cum a evidențiat Alex Suciu. Romanian Thrash Metal Club, adică echipa de organizare, e un ONG care susține fenomenul thrash metal, sub aceeași umbrelă fiind genurile asociate stilului, anume black metal, heavy metal, death metal și oldschool grindcore, în România. Aceștia contribuie la organizarea de evenimente dedicate și susțin în mod activ scena locală reprezentativă prin prezența la spectacole sau prin a da o mână de ajutor oricărui artist de acest gen care are nevoie. 

Cristina Cutler, unul dintre membri Romanian Thrash Metal Club, a făcut următoarea declarație despre „Old Grave Fest”, pe pagina sa personală de Facebook. 

„În fiecare an, noi - echipa Official Romanian Thrash Metal Club - încercăm să alcătuim lineup-uri grozave pentru «Old Grave Fest», iar anul acesta îmi place să cred că nu a fost o excepție.

Faptul că toți headliner-ii (Brocas Helm, Omen și Whiplash) au venit din SUA a fost, de asemenea, o premieră pentru noi. Sau faptul că Jimmy Petkoff a adus Raven Black Night tocmai din Australia! Cât de nebunesc e acest lucru?

Nu pot alege favoriți pentru că ar fi nedrept, dar sunt fericită și recunoscătoare că am avut parte de Sacrilegia Concrete Winds, Coscradh, băieții mei de la SNĚŤ, Zemial Official (în sfârșit ne întâlnim în persoană după atâția ani de prietenie), Ragehammer cu Tym cel mai energic frontman din toate timpurile, Gorgon, niște oameni absolut grozavi, Blood pentru că tot au participat, chiar dacă nu au mai cântat, Michi von Einst pentru că ne susține deja de 8 ani, Bütcher pentru un set zdrobitor și pentru susținerea tuturor formațiilor.

Sunt recunoscătoare pentru toți oamenii din public, pentru toți străinii care au călătorit destul de departe - nu am fi aici fără voi”.  

Mulțumesc Romanian Thrash Metal Club pentru un weekend incredibil!