Rock News

Cel mai misterios cântec de pe internet

Nimeni nu cunoaște titlul, iar autorul e anonim. De 16 ani, internauții caută artistul care a creat cea mai misterioasă piesă rock, însă fără rezultate. Misterul a captivat o întreagă comunitate de iubitori ai muzicii

 Îmi plac misterele. Mă captivează romanele polițiste irlandeze. Așa că, atunci când am aflat despre un mister muzical, am petrecut ceva timp citind comentarii, păreri și conspirații în mediul online. „Cel mai misterios cântec de pe internet” a stârnit frustrare, dar și fascinație, în comunitatea online de rockeri, acum detectivi muzicali, care de 16 ani se străduiește să găsească autorul. „Ancheta” continuă și azi.

Totul a început în Germania de la începutul anilor ’80, unde adolescent, prieten al rockului, cum ne place nouă să spunem la radio, înregistra emisiuni dedicate pe casetă. Darius S. nu își mai aduce aminte ce emisiune a difuzat piesa, însă, cel mai probabil, cântecul a fost redat la stația de radio NDR, emisiunea „Musik für junge Leute” („Muzică pentru tineri”). Situația e incertă pentru că tânărul își dorea, ca orice rocker respectabil, să asculte doar muzica pe casetă și nu vocea prezentatorului. Așa că tăia comentariile DJ-ului, după ce termina înregistrarea. Ani de zile a încercat să își aducă aminte numele trupei sau titlul melodiei. 


Povestea renaște în 2007, când, conform Louder Magazine, sora lui Darius S., Lydia H., încarcă un extract din misterioasa melodie pe YouTube, sub pseudonimul Anton Riedel, în încercarea de a identifica artistul. Asta a provocat un efect în lanț, care, în timp, a adunat o multitudine de curioși din toată lumea, care s-au alăturat „investigației” și care au creat un subreddit dedicat

E vorba de o piesă goth-dark wave, un stil la răscrucea dintre The Cure și Joy Division, doar că mult mai întunecat, cu voce mult mai gravă, dar specific rockului în vogă la începutul anilor ’80. Se suspectează că postul de radio german ar fi difuzat-o între 1982 și 1984. Variantele de titlu, provenite din versurile piesei, ar fi „Like The Wind”, „Blind The Wind”, „Take It Out”, „Take It In Out”, „Check It In”, „Check It Out”. Cu toate acestea, numele melodiei nu a fost vreodată confirmat. 


Abia în iulie 2019, apare piesa în întregime pe internet. Doi ani mai târziu, Lydia reușește să încarce o variantă de o calitate audio mai bună pe YouTube. 

„Suspectul principal” e un artist care a activat în perioada în care se crede că piesa ar fi fost lansată la radio, al cărui nume de scenă e Alvin Dean. Porecla a fost inspirată de Alvin Lee și James Dean. Un internaut a scris câțiva ani în urmă că ar fi identificat muzicianul pe Facebook, însă atunci când l-a întrebat de cariera muzicală din anii ’80, acesta l-a blocat. Asta au pățit mai mulți detectivi muzicali, care au încercat să intre în contact cu Alvin Dean. Și, de aceea, și eu suspectez că autorul ar fi el. Însă, nici acest fapt nu s-a confirmat vreodată. 

Autorul rămâne în obscuritate, iar fascinația pentru acest „caz” continuă. Poate vei fi chiar tu cel care elucidează misterul!