Rock News

Freddie Mercury discută despre live-urile Queen într-un interviu de arhivă al serialului „The Greatest Live”

După cum am aflat în episoadele anterioare din „The Greatest Live”, intenția Queen de a face un show captivant de fiecare dată când apărea pe scenă a primat încă de la începuturi. Și așa cum confirmă Freddie, partea vizuală a reprezentațiilor lor a fost întotdeauna esențială.

O parte din motivele pentru care Queen este considerată pe scară largă drept trupa live supremă este faptul că a avut unul dintre cei mai mari frontmani din istoria rock and roll-ului. În episodul 34, în două părți, al „Queen: The Greatest Live”, serialul se ne poartă înapoi în timp și ne prezintă câteva perspective fascinante de la Freddie Mercury.

„Oamenii vor să se distreze. Cât de plictisitor ar fi dacă reproducem notă cu notă ceea ce este pe album”, spune el în interviu. „Oamenii ar putea la fel de bine să stea acasă și să asculte albumul. Este un show. Este divertisment, iar cântecele noastre capătă un alt sens atunci când facem un spectacol pe scenă”.
El adaugă: „Dramatismul vizual a existat întotdeauna în toate formele de divertisment. Cele mai mari trupe l-au folosit, într-un fel sau altul, precum Jimi Hendrix sau The Rolling Stones. Trebuie să existe. Este o formă de divertisment. E ca și cum îți faci treaba pe partea cu muzica, iar divertismentul este un plus. Iar mie personal oricum îmi place să fac asta. Aș urî să urc pe scenă și să stau și să-mi cânt cântecele. Trebuie să mă mișc. Depinde de fiecare melodie. Dacă există agresivitate într-o melodie, trebuie să o arăt”.


Chiar de la început, Freddie a împins această atitudine mai departe decât oricare alt frontman din rock 'n' roll înaintea lui. După cum reflectă el, în timpul ascensiunii Queen la începutul anilor ’70, apărea pe scenă îmbrăcat ca un clovn, în tunici extravagante semnate Zandra Rhodes sau chiar făcând piruete precum balerinele.

Freddie explică: „În acel moment, a introduce un fel tip de balet în rock and roll era oarecum scandalos. Și m-am gândit, știi, ce o să spună un public cu adevărat fidel rock 'n' roll-ului acestei balerine care apare țopăind? Mi-am spus: Bine, îmi voi cânta melodiile rock 'n' roll cu o fustă de balet - nu-mi pasă".

Pe măsură ce amploarea spectacolelor live ale Queen a crescut prin anii 70 și în anii 80, nevoia de a inova și de a evolua a devenit și mai importantă. În mod similar, Freddie Mercury a simțit că este vital să acorde atenție fiecărui detaliu.

„Învățăm multe după fiecare spectacol și eu personal fac multe cercetări după fiecare spectacol pentru a afla ce merge bine, mai ales cum ar fi luminile, sunt lumini foarte sofisticate și pot face mult mai multe”, conchide el. „Cred că în fiecare zi învăț ceva, știi, îl rog pe omul de la lumini să facă ceva nou”.
„Injectăm spectacolul cu melodii noi. Deci, de fiecare dată când facem o melodie nouă, trebuie să avem o nouă chestie cu lumini. Instalațiile de lumină pot fi diferite, știi, pentru totdeauna. Adică, poți avea un spectacol nou în fiecare zi, dacă vrei”.


Întregul serial Queen poate fi urmărit pe canalul de YouTube al trupei, aici

Foto: Getty Images/ Guliver.