Rock Evergreen

Septembrie, ultimul val... de festivaluri

Întrucât începe școala, zilele de concediu s-au cam epuizat, lumea reintră în ritmul activităţilor cotidiene, iar inflaţia festivalieră ce a caracterizat sezonul estival jalonând traseele prin ţară ale triburilor de melomani pierde din intensitate şi, de la jumătatea lunii septembrie, iubitorii de muzică live îşi vor transfera din nou atenţia spre locaţiile deja familiare care organizează cântări.

Asta nu înseamnă că tranziţia spre toamnă nu oferă încă suficiente pretexte de evadare, ba dimpotrivă, chiar unele stelare (ca line-up), dacă ne gândim la Jazz şi la festivalurile dedicate fanilor improvizaţiei muzicale, Jazz in the Park ( care s-a desfășurat în perioada1-3.IX), de la Cluj, şi Bucharest Jazz Festival (7-10.IX), ce au avut ca invitaţi artişti precum Billy Cobham, The Cinematic Orchestra şi, respectiv, Ben Wendel sau Nubiyan Twist. În schimb, în tabăra Blues-ului, situaţia e dramatică, deoarece festivalurile tradiţionale Sighişoara Blues Festival şi Dichis’n’Blues-ul de la Tulcea s-au anulat. 

Dezamăgiţilor nu le putem recomanda decât să îşi regăsească abordarea pozitivă şi să se reorienteze spre... fapte bune. I-a așteptat, şi nu doar pe ei, Livada cu stele (1-3.IX) din Nucşoara, festival de muzică şi recreere organizat în Argeş de către Asociaţia Casa Bună, al cărui profit din bilete va fi direcţionat către construirea unei grădiniţe pentru copii defavorizaţi social. Chiar şi rockerii au pututda dovadă de solidaritate pentru un timp, fiindcă nu-i o distanţă mare faţă de Câmpulung Muscel, unde Posada Rock s-a întâmplat în acelaşi weekend, asta neînsemnând că ar trebui să chiulească de la Şcoala de Rock de acolo. Cât despre concertele Sodom sau Carcass, pe acelea sigur nu le vor rata, iar după câteva zile se vor muta la Râmnicu Valcea, la Constelaţii Rock (8-9.IX). Sau, dacă sunt mai “mainstream”, vor merge la Floreşti, în Prahova, pentru LaRock Music Festival, unde au parte de sonorităţi mai puţin dure cu Alternosfera, Phoenix, Viţa de Vie sau Byron. În cazul unora, mai există o şansă să fie ascultati live peste încă o săptămână, la Galaţi, în cadrul Danube Rock Sounds (15-17.IX).

Pentru firile eminamente urbane, reticente în a se mai îndepărta de domiciliu, trei poli trebuie musai amintiţi: Timişoara, cu al său Mixtape Festival (1-2.IX), un summit al legendelor Rap-ului, apoi Bucureştiul, unde Balkanik Festival (8-10.IX) celebrează a 10-a ediţie cu un line-up eclectic, şi, nu în ultimul rând, Clujul, cu Discoteca ’90/’80, exact la jumătatea lunii. Cu alte cuvinte, încheiem sezonul de festivaluri muzicale cu Sarà perchè ti amo şi Cause You Are Young. Foarte bine, iar după aceea mai vedem noi ce concerte cool se anunţă în toamnă.

Text de IOAN BIG