Rock News

Legende ale muzicii, celebrate prin film la Jazz & Blues Fest Brașov

Festivalul Jazz & Blues din acest an a început seara trecută, 10 august, în frumosul oraș medieval, cu două concerte de zile mari. În zilele următoare, muzica și o serie de artiști care au marcat omenirea vor fi celebrate printr-o serie de proiecții speciale la Cinema Astra.

De ieri, Brașovul vibrează din nou în ritmuri de Jazz și Blues, în cadrul ediției cu numărul 11 a festivalului devenit deja o tradiție mult așteptată pentru brașoveni și pentru turiști. Până pe 15 august, festivalul va reuni artiști de talie mondială pe cele cinci scene existente în jurul centrului. După ce a deschis festivalul cu un concert în Piața Sf. Ioan, cântăreața americană de gospel Sharrie Williams va reveni în ultimele zile de festival cu două concerte de gospel în două biserici fortificate. Ei i se vor alătura în line-up și nume precum Tommy Castro & The Painkillers (SUA), Rita Marcotulli & Luciano Biondini (Italia), Antonio Lizana (Spania), Johnny Rawls (SUA), Lucy Woodward & Soundsville (SUA/DE/IT), Alabama Mike (SUA).

Evenimentul e pregătit să ofere însă mai mult decât concerte live. Pe durata acestor zile, copiii vor avea parte de un maraton de desene animate, ateliere creative și facepainting în Parcul Central. De un maraton de filme vor avea parte și cei trecuți de vârsta desenelor animate. Începând de azi, Cinema Astra va găzdui o serie specială, cu două proiecții pe zi, a unor filme biografice celebre, în memoria unor artiști legendari precum Aretha Franklin, Tina Turner, Prince, Elvis Presley, David Bowie și mulți alții. 

„Respect” – vineri, 11 august, ora 17.00

„Respect” prezintă viaţa legendarei artiste Aretha Franklin, din copilărie până la perioada de glorie. Aretha Franklin, care s-a stins din viață în august 2018, la vârsta de 76 de ani, a participat activ la dezvoltarea proiectului. Artista se gândea încă de la finalul anilor '80 la o adaptare cinematografică a cărţii biografice "Aretha: From These Roots".


„I wanna dance with somebody” – vineri, 11 august, ora 20.00

Producția e o comemorare voioasă, dar și sfâșietoare, a vieții și carierei mult-iubitei Whitney Houston, cea mai puternică voce din muzica pop și R&B din toate timpurile. Filmul îi urmărește parcursul de la începutul obscur, la statutul de legendă și până la moartea sa prematură din 2012.


„Purple Rain” – sâmbătă, 12 august, ora 17.00

Filmul spune povestea unui cântăreț de culoare care vrea să ajungă departe, dar află că succesul nu este suficient pentru a-și vedea visul îndeplinit.

”Purple Rain” primul film în care joaca Prince, este povestea unui tânăr cântăreț de culoare, un tip arogant, născut și crescut în Minneapolis, care ajunge în cele din urmă să cunoască succesul. Fiu al unui bărbat violent și disperat să cucerească inima frumoasei Apollonia, o cântăreață aspirantă, eroul nostru încearcă să își croiască singur calea, în ciuda vieții sale mizerabile de acasă. Curând, el va afla că numai talentul său nu îl poate ajuta să ajungă unde dorește și că pentru asta este nevoie de mult mai mult.


„Moonage Daydream” - sâmbătă, 12 august, ora 19.30

„Moonage Daydream”, un film care explorează geniul creativ al lui David Bowie cum nici o altă producție nu a făcut-o până acum. O odisee cinematografică aflată la granița dintre documentar și imaginație, „Moonage Daydream” este regizat de Brett Morgen, cunoscut pentru „Cobain: Montage of Heck”, un documentar despre liderul formației Nirvana, sau „Jane”, care spune povestea lui Jane Goodall, cercetătoarea pionieră în studiul primatelor.


„What’s Love Got To Do With It” – duminică, 13 august, ora 17.00

Filmul, tradus la noi „Eu, Tina Turner” vorbește despre viața tumultuoasă și lunga carieră scenică ale celebrei cântărețe Tina Turner, precum și despre drama primei sale căsnicii alături de muzicianul Ike Turner, cel care a lansat-o, dar a și îndurerat-o adesea. 


„Tina” – duminică, 13 august, ora 19.30

„Tina”, un documentar HBO regizat de Dan Lindsay și T.J. Martin, câștigători ai premiului Oscar, oferă o privire intimă asupra vieții și carierei starului muzical Tina Turner, prezentând incredibila ei ascensiune spre faimă, dificultățile ei atât personale, cât și profesionale, și reapariția ei improbabilă ca un fenomen global în anii ’80. Acest documentar prezintă interviuri profunde cu Tina, luate la Zurich, Elveția, și cu cei apropiați ei. De asemenea, oferă o mulțime de imagini, înregistrări audio și fotografii personale nemaivăzute până acum, spunând o poveste profundă și captivantă despre regina rock 'n' roll în toată complexitatea sa.


„Ray ”– luni, 14 august, ora 17.00

Ray Charles a fost chintesența luptelor, a suferințelor și a întunericului, dar și a unor stiluri muzicale multiple – jazz, rythm & blues, rock and roll, gospel, country & western. Filmul e  o biografie muzicală, o dramă a legendei americane care a fost Ray Charles. Povestea e adusă pe marile ecrane după 15 ani de cercetări făcute de regizorul și producătorul Taylor Hackford. Rolul lui Ray Charles e interpretat de talentatul Jamie Foxx, câștigător al Globului de Aur pentru această interpretare.

Regizorul Hackford prezintă un profil bine conturat al unui artist care a transformat lupta sa cu întunericul într-o lumină strălucitoare.


„Elvis” – luni, 14 august, ora 20.00

Povestea lui Elvis (Austin Butler) e văzută prin prisma relației sale complicate cu managerul său enigmatic, „colonelul” Tom Parker (Tom Hanks). Povestit din perspectiva lui Parker, filmul sondează dinamica relației complexe dintre cei doi, care se întinde pe o perioadă de peste 20 de ani, de la ascensiunea lui Presley  până la vedeta fără precedent care a schimbat cursul istoriei, pe fundalul peisajului cultural în evoluție și al pierderii inocenței în America. În centrul acestei călătorii se află unul dintre oamenii importanți și influenți din viața lui Elvis, Priscilla Presley (Olivia DeJonge). Butler, cunoscut anterior pentru rolul lui Tex Watson din „Once Upon a Time In Hollywood” („A fost odată la... Hollywood”) de Quentin Tarantino, cântă el însuși melodiile din prima jumătate a erei de faimă a lui Elvis, iar Hanks, câștigătorul a două premii Oscar, surprinde caracterul enigmatic al lui Parker și devine povestitorul vieții renumitului cântăreț și actor.


„Pink Floyd: The Wall” – marți, 15 august, ora 19.00

Viața grea a cântărețului de muzică rock Pink (personaj inspirat, se pare, de Roger Waters, fost component al formației Pink Floyd) din copilărie până la apogeul carierei, când nu mai poate urca pe scenă decât drogat. Lungmetrajul este o armonioasă sinteză cinematografică de imagine și sunet. Un film cult, bazat pe albumul din 1979 "The Wall" ("Zidul") al formației Pink Floyd, pelicula include secvențe animate realizate de caricaturistul britanic Gerald Scarfe. S-a spus adesea ca nu este un film despre care să se vorbească, ci un film care trebuie simțit și admirat.