Morning Glory

Sănătatea mintală și semnele că ai nevoie de o pauză

La „Morning Glory” s-a discutat ieri în mare parte despre grija față de psihic. În primă fază, doctorul psihiatru Mihai Bran a discutat lipsurile sistemului la capitolul sănătate mintală, iar apoi, Andreea Esca a enumerat semnele conform cărora ai nevoie de o vacanță

România dispune de un centru de sănătate mintală la 300.000 de locuitori, iar în ultimii 30 de ani nu s-a mai deschis niciun centru de psihiatrie. Una din două sute de persoane suferă de o afecțiune psihiatrică majoră. Medicul psihiatru Mihai Bran a discutat câteva aspecte ale sistemului de sănătate mintală de la noi. 

În ultimii 15 ani, de când e specializat pe psihiatrie, doctorul a observat că nu se acordă destulă atenție domeniului. De fapt, nicio specializare nu beneficiază de destui medici. În plus, psihiatria e o disciplină mai delicată, care are nevoie de o abordare multidisciplinară. Cu toate acestea, nu sunt destui medici, nu sunt destule paturi disponibile pentru pacienți și nu există destule centre. Astfel, calitatea actului medical e deteriorată. Mai mult decât atât, stigma îngreunează pacienților accesul la servicii medicale, pentru că aceștia nu sunt considerați prioritari. 


Telemedicina ar putea fi o soluție, pentru că facilitează accesul la sfaturi medicale și rețete de la distanță și ar putea ajuta, în contextul numărului scăzut de medici. Totuși, conștientizarea generală a nevoii de servicii medicale și de alocare de resurse e esențială. 

Medicul a susținut și că subiectele delicate, precum suicidul, nu ar trebui să fie expuse cu atâta ușurință în spațiul public. Trebuie să tratăm astfel de subiecte cu mai multă grijă și delicatețe, astfel încât acestea să nu declanșeze reacții sensibile sau să fie înțelese greșit. 

Poate ai nevoie de o vacanță

După discuția cu medicul, realizatory i-au urat „bonjurică” Andreei Esca. Jurnalista a discutat mai în glumă, mai serios, câteva dintre episoadele din viața sa considerate semne că ar avea nevoie de o vacanță. Printre acestea se numără o întâmplare haioasă, pe care cred că mulți am trăit-o la un moment dat când eram extenuați. 

Prezentatoarea de știri trebuia să înregistreze un podcast cu Andi Moisescu într-un loc în care a mai fost înainte. Ajunsă în zonă, a încurcat clădirile, dar a intrat încrezătoare pe ușă. După ce a rugat pe cineva să îi pună pachețelul de mâncare la cuptorul cu microunde și a urcat la etajul unu, și-a dat seama ca a ajuns în locul greșit. Clar avea nevoie de o bine-meritată pauză! 

Pentru mai multe detalii cu privire la sistemul de sănătate mintală din România și pentru a afla mai multe povești de la Andreea Esca, puteți asculta emisiunea de ieri dimineață pe rockfm.ro!


Morning Glory - invitată Andreea Esca

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:39:19

Morning Glory - 30.04.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:24:45

Morning Glory - 29.04.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:26:07

Morning Glory - 26.04.2024 - LAURENȚIU COMAN + ADRIAN NICOLAE & DAN FRÎNCULESCU

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:19:42