Rock News

Cea mai cântată melodie în concerte și cea mai difuzată melodie la radio de la Porcupine Tree, potrivit AI

Mai este o lună și pe scena ARTMania Festival din Piața Mare din Sibiu vom vedea, printre multe alte trupe, pentru prima oară în România, Porcupine Tree. Era și timpul să treacă pe la noi, cu toate că în ultimul deceniu nici n-ar fi avut cum pentru că nu a fost activă. De altfel, numele celui mai nou album, „Closure/Continuation” este o recunoaște că nu sunt siguri dacă această întoarcere este doar pentru a folosi ca închidere - deoarece nu s-au despărțit oficial niciodată - sau începutul unui nou capitol. Steven Wilson înclină înspre prima variantă, așa că ar cam fi printre ultimele șanse să îi vedem live.

Ne pregătim pentru concertul de sambata, 29 iulie întrebând Inteligența Artificială ce știe despre Porcupine Tree. Nu știe multe, dar compensează cu statistici.

Care este melodia compoziție proprie preferată a lui Steven Wilson?

AI: Steven Wilson a scris și înregistrat multe melodii de-a lungul carierei sale lungi și prolifice și poate fi greu să alegi o favorită. Cu toate acestea, pe baza unora dintre interviurile și comentariile sale, unele dintre melodiile de care este deosebit de mândru sau la care ține sunt:

1. Drive Home. A declarat că este una dintre cele mai emoționante și personale melodii ale sale și a fost inspirată de o tragedie din viața unui prieten de-al său. De asemenea, a lăudat solo-ul de chitară al lui Guthrie Govan drept unul dintre cele mai bune pe care le-a auzit vreodată.

2. Ancestral, de pe albumul său solo din 2015, „Hand. Cannot. Erase.”. A descris melodia ca fiind una dintre cele mai ambițioase și complexe compoziții ale sale, i-a luat mult timp să o termine și reprezintă punctul culminant al conceptului albumului, care se bazează pe povestea adevărată a lui Joyce Carol Vincent, o femeie care a murit singură în apartamentul ei și nu a fost găsită decât după doi ani. 

3. Arriving Somewhere But Not Here, de pe albumul din 2005 Porcupine Tree, „Deadwing”.  A decalarat că este una dintre preferatele sale din discografia Porcupine Tree și că arată abilitatea trupei de a combina riff-uri heavy, atmosferă psihedelică și bucăți melodioase. Piesa a fost influențată de „Dogs” - Pink Floyd, care este una dintre melodiile sale preferate din toate timpurile.



Care este cea mai cântată melodie în concertele Porcupine Tree?

AI: Potrivit site-ului setlist.fm, cea mai cântată melodie în concertele Porcupine Tree este „Blackest Eyes”, de pe albumul lor din 2002, „In Absentia”. A fost cântat de 362 de ori de la debutul său în 2002 și a fost melodia de deschidere pentru majoritatea spectacolelor lor din turneele „In Absentia” și „Deadwing”. 

Al doilea cântec cel mai cântat este „Even Less”, de pe albumul lor din 1999, Stupid Dream. A fost adesea folosită ca melodie de închidere pentru spectacolele lor din timpul turneelor „Stupid Dream” și „Lightbulb Sun”. 

Al treilea cântec cel mai cântat este „Trains”, tot de pe „In Absentia”. „Trains” este o melodie strălucitoare și înălțătoare în care contrastează chitarele acustice și banjo-ul cu riffuri grele și un refren captivant.


Care este cea mai cântată melodie la radio a Porcupine Tree?

AI: Nu există o modalitate clară de a măsura cea mai redată melodie pe radio, deoarece posturile de radio pot avea playlisturi și preferințe diferite. Cu toate acestea, pe baza unora dintre sursele pe care le-am găsit, unele dintre melodiile care au avut difuzări crescute de la Porcupine Tree sunt:

1. „Lazarus”, de pe albumul lor din 2005, „Deadwing”. Această melodie a fost lansată ca single și a ajuns pe locul 21 în UK Rock & Metal Singles Chart și pe locul 30 în US Billboard Mainstream Rock Tracks Chart. 

2. „The Sound of Muzak”, de pe albumul lor din 2002, „In Absentia”. Melodia a fost lansată și ca single și a ajuns pe locul 29 în UK Rock & Metal Singles Chart. Este un cântec captivant și ironic care critică starea industriei muzicale și pierderea originalității și creativității.

3. „Trains”, tot de pe „In Absentia”, care, cu toate că nu a fost lansată ca single, a devenit una dintre cele mai populare și recunoscute melodii ale trupei printre fani și critici.