Rock Evergreen

PRINCE

Mai mult decât Purple Rain

de Alex MUŞAT      


Puțini artiști au reușit să pătrundă cultura pop în felul în care a făcut-o Prince, prolific cantautor și veritabil one man show ce a schimbat felul în care consumăm muzica pop. Desigur, pentru mulți, este posibil ca Prince să fie doar un vârf de lance al cantautorilor de tip one hit wonder, mai ales dacă luăm în considerare frecvența cu care hit-ul „Purple Rain” încă este difuzat la radiourile orientate către estetica anilor ’80.

Totuși, într-un peisaj pop autohton al vedetelor cvasi-fabricate, Prince (sau The Artist Known As Prince, așa cum îl numesc fanii din 1993 încoace, când acesta și-a înlocuit numele de scenă cu un simbol imposibil de pronunțat) reprezintă tipul autorului complet, pe care poate că am fi tentați să-l credem pe cale de dispariție. Multi-instrumentist și performer, Prince s-a lăsat purtat de influențele jazz-ului, R&B-ului, funk-ului și soul-ului în creația a peste 40 de albume de studio și a fost printre puținii artiști care s-au opus vehement distribuirii muzicii proprii pe Internet:

,,Internetul nu mai înseamnă nimic pentru cei care vor să fie plătiți”, spunea Prince în 2010.

De altfel, la începutul mileniului, printre muzicienii care se luptau cu pirateria online se număra și bateristul formației Metallica, Lars Ulrich, al cărui conflict cu platforma Napster a rămas întipărit atât de mult în mentalul colectiv american, încât a fost parodiat inclusiv în serialul animat South Park.

Prince ne demonstrează, așadar, integritatea artistică pe care am dori să o vedem mai des în spațiul mainstream: control asupra propriilor creații și viziuni artistice ce cuplează stiluri și estetici aflate, aparent, la poli opuși. De altfel, acesta a compus și din umbră, fiind responsabil pentru hit-urile „Nothing Compares 2 U” (intepretat de Sinnead O’Connor), „Manic Monday” (înregistrat de The Bangles) sau „I Feel For You”, piesă prezentă pe cel de-al doilea album al artistului, dar făcută faimoasă de intepretarea lui Chaka Khan.

Pe 7 iunie, Prince ar fi împlinit 65 de ani, iar așa cum este cazul multor creatori ai secolului trecut, trecerea sa în neființă l-a transformat imediat într-o legendă a muzicii și culturii pop. Totuși, n-ar fi rău să nu uităm faptul că Prince nu înseamnă doar „Purple Rain” (așa cum nici Freddie Mercury nu înseamnă doar „I Want To Break Free”), ci reprezintă, fără doar și poate, unul dintre excepționalii artiști ale căror influențe se simt și astăzi în film, fashion și bineînțeles, muzică.