Rock News

De ce participă Nick Cave la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea

Deși se consideră neutrul din punct de vedere politic, Nick Cave a declarat că va participa la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea pentru că simte o apropiere față de Casa Regală a Marii Britanii

Nick Cave a afirmat că va fi prezent la încoronarea Regelui Charles al III-lea și a Reginei Consoartă, Camilla, ca rege și regină ai Regatului Unit și ai teritoriilor Commonwealth-ului. De asemenea, pentru artist, nu e așa de important ce crede cineva despre decizia sa de a participa. Într-o nouă ediție a buletinului său informativ, „The Red Hand Files”, Cave a răspuns unor cititori care au întrebat de ce a ales să meargă la încoronare. „O să fiu la obiect, pentru că trebuie să mă gândesc cu ce mă voi îmbrăca la încoronare”, a glumit Cave, conform Pitchfork.

Muzicianul a precizat că e apolitic șinu se consideră adeptul vreunei forme de guvernământ, însă a subliniat faptul că ceremonia e unul dintre cele mai importante evenimente istorice din Regatul Unit din această epocă și că nu poate refuza invitația. 

Nick Cave a mărturisit că s-a surprins pe sine când, urmărind ceremonia funerară a Reginei Elisabeta a II-a, a început să lăcrimeze. „Ce încerc să spun este că, dincolo de interminabilele, dar necesarele dezbateri despre abolirea monarhiei, am un atașament emoțional inexplicabil față de familia regală - ciudățenia lor, natura profund excentrică a întregii chestiuni care oglindește atât de exact ciudățenia unică a Marii Britanii însăși”, a explicat el. „Sunt pur și simplu atras de genul acesta de lucruri - bizarul, straniul, neobișnuitul spectacol care inspiră stupoare. (...) Așadar, având în vedere toate acestea, abia aștept să merg la încoronare. Cred că voi purta un frac”.

Nick Cave s-a născut și a crescut în Australia - o națiune din Commonwealth al cărei șef de stat este, în mod ceremonial, Regele Charles al III-lea - și și-a petrecut mulți ani din viață în Anglia. În 2017, a fost numit ofițer al Ordinului Australiei.

Încoronarea va avea loc sâmbătă, 6 mai, la Westminster Abbey. Va fi prima încoronare de la cea a regretatei mame a lui Charles, Regina Elisabeta a II-a, din 1953.