Rock Evergreen

„Repertoriul” culinar al tânărului Duff McKagan

Luați un Duff McKagan, îl coborâți de pe scenă și îl deposedați de chitara bas. Îi dați un stilou în mână și o foaie, apoi îl lăsați să-și povestească viața în voie. La final, când timer-ul va suna, veți descoperi și o foarte scurtă pseudodiscografie culinară.

În 2011, Michael Andrew „Duff” McKagan schimbă basul pe stilou și publică, în titlul original, „It‵s so easy and other lies”. Această autobiografie relatează adevărata față a succesului pe care l-a avut trupa Guns N‵ Roses, în general, și el, în particular. De la părăsirea orașului natal, Seattle, încercarea sa de a se distanța de umbra drogurilor care îl bântuie, compensarea prin alcoolism, primele job-uri, până la punerea bazelor lui Guns, ascensiunea și destrămarea lor, îmbolnăvirea gravă a basistului, dar și recuperarea acestuia. De altfel, cartea a fost punctul de plecare pentru documentarul apărut în 2016, cu același titlu, în regia lui Christopher Duddy.


În prima parte a volumului, se prezintă Duff McKagan înainte de Guns N‵ Roses. Ca o bună parte dintre figurile emblematice ale muzicii rock, tânărul Duff a fost nevoit să aibă mai multe job-uri în afara scenei pentru a se putea întreține. Printre acestea, basistul povestește experiența de la Black Angus, un restaurant din Los Angeles, unde a fost ajutor de bucătar. Deși poate e greu de crezut, aflat în acea perioadă „sub nivelul sărăciei”, a fost constrâns să se mulțumească cu o singură masă pe zi, cea a personalului. Astfel, a reușit să pună la punct „un fel de mâncare de bază, pe care uneori am mâncat-o zi de zi, săptămâni întregi”, relatează artistul. Intitulată „Pui după rețeta ucenicului bucătar”, rețeta încă se află în „repertoriul” de bucătar al lui Duff McKagan, obișnuind să o gătească pentru familie și prieteni:


Din păcate, tânărul Duff „s-a delectat” cu acest produs timp de doar trei luni. După ce a fost concediat, „alimentele au intrat și ele pe lista lucrurilor care nu prea se regăseau în buget”, declară în memorii. Totuși, inovativ, viitorul basist al Guns N‵ Roses a încropit o nouă rețetă bazată pe tăieței Ramen, „ideală pentru o masă pe săturate, la prețul de aproximativ un dolar porția”:


Chiar dacă nu sunt niște produse de primă clasă, sunt ușor de preparat și sățioase, după cum afirmă artistul. Dacă doriți să le încercați, suntem curioși de rezultat și de părerea voastră la prima degustare. Poate totuși nu veți fi puși în situația de a rămâne și fără chitară, precum s-a întâmplat cu tânărul Duff McKagan în acest capitol din viața sa. 

Nu în ultimul rând, recomand autobiografia tuturor cititorilor care sunt curioși să exploreze „subteranele uneia dintre cele mai cunoscute trupe din istoria rock-and-roll, până la ieșirea la lumină”. Varianta tradusă este disponibilă cu titlul „It‵s So Easy... și alte minciuni”, într-o ediție cartonată la editura CASA

În concertul rock al anului 2023, parte a turneului mondial „We're F'N' Back!"Guns N‵ Roses vor cânta la București pe 16 iulie, la Arena Națională, reuniți în premieră în formula consacrată. Componența trupei pentru turneul 2023: Axl Rose, Slsh, Duff Mckagan, Dizzy Reed, Richard Fortus, Frank Ferrer și Melissa Reese. Bilete puteți găsi pe iabilet.ro.