Rock News

10 motive pentru care îl iubim pe Maynard James Keenan

Lista de mai jos este dedicată uneia dintre enigmele noastre muzicale preferate, Maynard James Keenan. Nu dă interviuri foarte des, disprețuiește să explice semnificațiile din spatele versurilor sale, discret cu viața personală, foarte disciplinat și erudit.

1. Tool și dacă mai sunt încă relevanți

Prezent în noiembrie anul trecut la podcastul lui Joe Rogan, Maynard a fost întrebat dacă este preocupat de cât de relevant este.

Răspunsul lui Keenan conține o înțepătură sarcastică la adresa unora dintre colegii săi: „Nu poți să te gândești dacă ești sau nu relevant. Pentru că vei începe să fii disperat și să faci operații estetice și să arăți ca un nenorocit de extraterestru, încercând să te introduci într-o chestie stupidă. [...] Nu vorbesc despre colegii mei".

„Căutarea relevanței se transformă foarte repede în disperare. Pute. Așa că vezi-ți de artă... Tool este doar să te distrezi, creând”.


2. Sober

„Sober” apare pe albumul de debut Tool, „Undertow”, însă este printre primele compoziții ale lui Keenan, cu rădăcini ce datează de la o reprezentație live din 1987 (cu prima sa trupă, Children of the Anachronistic Dynasty) în care piesa se numea „Burn About Out”. 



3. Lateralus

„Lateralus” este considerat unul dintre cele mai importante albume de metal progresiv din toate timpurile. Albumul a fost un succes critic și comercial, ajungând pe locul 1 în topul Billboard 200 (generalist) și ajuntând la cimentarea Tool ca una dintre trupele de frunte de pe scena metalului. Cu structurile neconvenționale ale cântecelor și utilizarea creativă a instrumentației, „Lateralus” a stabilit un nou standard pentru gen.


4. Lateral Us

Titlul „Lateralus” este o combinație a cuvintelor „lateral” și „us” și evocă conceptul de gândire laterală: abordarea problemelor și ideilor din unghiuri neconvenționale. Termenul de „gândire laterală” a apărut în 1967 și își propunea să desemneze un proces sistematic de a gândi, depășind tiparele limitative ale gândirii logice.


5. Ænima

Dacă tot suntem la semnificațiile titlurilor, „Ænima” este o încrucișare a „Anima” (termen în latină pentru „suflet”) și „enema” (clismă). Merg împreuă, nu?


6. Potions cu Trent Reznor

Există speculații că piesa ar putea fi un cântec nefolosit al Tapeworm, cea mai mare trupă care nu s-a întâmplat. Ar fi trebuit să fie formată dintr-o mulțime nebuni ai metalului: Trent Reznor, Maynard James Keenan, cu contribuții din partea membrilor Pantera (Phil Anselmo), Prong (Tommy Victor) și Helmet (Page Hamilton).


7. A Perfect Circle

Tool a lansat EP-ul „Opiate” în 1992 și a făcut un turneu în deschiderea Fishbone. Aici Keenan l-a întâlnit pe Billy Howerdel, tehnician pentru Fishbone. În 1996, în timpul înregistrărilor „Ænima” (1996), Howerdel i-a cântat lui Keenan unele dintre melodiile sale, iar Keenan a fost impresionat. Colaborarea lor a început însă ani mai târziu, în 1999, când vor lucra împreună pentru a forma A Perfect Circle. „Judith”, după mama lui Keenan, a dat numele uneia dintre cele mai cunoscute piese APC. Video regizat de David Fincher.


8. 10,000 Days

Tot pentru mama sa, Judith, este și „Wings for Marie”, de pe „10.000 Days”.

Judith Marie Keenan a suferit o hemoragie cerebrală și a paralizat când Maynard avea doar 11 ani. Avea să rămână paralizată timp de 27 de ani până la moartea din 2003, iar timpul pe care Judith l-a petrecut paralizată ar fi inspirat titlu a celui de-al patrulea album de studio Tool.


9. Puscifer

„De când am început să înregistrăm primul nostru album și până l-am lansat, industria a dispărut”, explică Keenan. „Așadar, Puscifer, ca trupă independentă, a purtat o luptă dificilă pentru a dezvolta o identitate. Pentru că nu mai există acea mașinărie [în spate] care să ne arunce în fața ta și să spună: „This is the thing!”.

Puscifer a lansat primul album, „V” Is For Vagina în 2007 – un an în care industria muzicală s-a autodistrus. Vânzările de CD-uri au scăzut, copiile fizice au lăsat loc vânzărilor digitale și, de cele mai multe ori, pirateriei. Tower Records a falimentat și a închis magazine în toată SUA, iar Puscifer – care avea o mașină de promovare destul de puternică – s-a trezit brusc luptându-se cu morile de vânt.


10. Costumațiile de scenă

Loudwire a făcut o compilație cu cele mai ciudate 10 outfit-uri ale sale, încă o dovadă - în afara versurilor - a faptului Maynard nu se ferește să fie singurul care înțelege gluma: 

De ce trebuie să vedeți Tool live, v-am scris aici.

Foto: Getty Images/ Guliver.