Morning Glory

Sfaturile medicului Radu Țincu pentru un Paște fără spital și colinde de sezon

Azi-dimineață la „Morning Glory cu Răzvan Exarhu”, medicul Radu Țincu a vorbit despre cum să nu ajungem la ATI după masa festivă, iar apoi, realizatory au cântat colinde de Paști alături de Sergiu Floroaia

Cum să rămânem la bal și să nu ajungem la spital? Medicul Radu Țincu a împărtășit câteva sfaturi legate de cum să supraviețuim, la propriu, după masa festivă de Paște. Acesta a început prin a prezenta cele trei motive principale pentru care ajung pacienții în spital în Sfânta zi de Paști, anume coma alcoolică, sau problemele legate de consumul excesiv de alcool, crizele de bilă și indigestiile grave, precum și supradoza de substanțe stupefiante și psihoactive. 

Primul sfat al doctorului a fost să fim pregătiți cu ceaiuri digestive, care favorizează buna funcționare a aparatului digestiv, precum ceaiul de fenicul, ceaiul de păpădie și ceaiul de sunătoare. În plus, ar trebui să ne înarmăm și cu suplimente alimentare care ajută la producerea de enzime digestive. Sau, în loc de excursia la farmacie, putem opta pentru papaya și ananas la desert. 


O greșeală comună e că se mănâncă toate felurile deodată. Medicul propune să depărtăm puțin mesele, adică să mâncăm întâi aperitivul și ciorba de miel, să luăm o pauză de două-trei ore și abia după să punem felul doi și desertul pe masă. E recomandată o plimbare ușoară după ce mâncăm mult. Medicul spune că nu e bine să ieșim la alergat cu burta plină, dar mai rău e să ne întindem în pat. Dacă stăm cu picioarele în sus după o masă copioasă, riscăm să avem reflux gastric. 

Răzvan a cerut sfaturi în legătură cu digestivele. Doctorul spune că un păhărel de digestiv, adică un cognac, un whiskey-șor sau o țuiculiță, fac foarte bine după masă. 

Colinde de Paști

La final, realizatory și Sergiu Floroaia au cerut ascultătorilor să compună niște colinde pentru Sărbătorile Pascale. Au ieșit multe capodopere, printre care „Drobu-i drob și iară drob”, „O, ce ouă minunate și „O ce pască minunată / Dintre ouă se arată”. Preferata mea a fost neasemuitul colind „O, drob frumos!”. Ca să cântăm creștinește împreună la masă, vă las versurile aici:

„O, drob frumos,
O, drob gustos,
Cu multă verdeață.
O, drob lucios,
O, drob serios,
Mie-mi este greață.
O, drob gustos,
O, drob cremos,
Iar m-am umflat la față!”

Pentru discuția integrală de azi-dimineață, ascultați emisiunea, sub formă de podcast, la noi pe site!


Morning Glory -12.04.2023 - invitați medicul Radu Țincu și Sergiu Floroaia

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:28:57

Morning Glory - 18.04.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:20:51

Morning Glory - 17.04.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:16:19

Morning Glory - 16.04.2024 - DANA ROGOZ + ADI HADEAN

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:17:47