Rock News

Peter Gabriel a lansat piesa care dă titlul noului său album solo

Revenirea legendarului Peter Gabriel e poate una dintre cele mai mari vești ale rockerilor melomani din această lume pentru 2023. Album „i/o” e pe drum, iar acum avem și piesa care dă titlul albumului, acesta fiind al patrulea extras pe care îl lansează

Peter Gabriel, celebrul muzician care a scris istorie atât alături de Genesis, cât și în cariera sa solo, se pregătește să scoată „i/o”, al zecelea material de studio din cariera sa solo și primul după mai bine de un deceniu de pauză. Până vom avea șansa de a auzi întreg discul, Gabriel a publicat al patrulea extras de pe acesta, cel care dă titlul întregului album. Astfel, muzicianul respectă obiceiul de a lansa  piese de pe viitorul material în funcție de ciclul lunar. Ca și în cazul primelor trei single-uri („Panopticom”, „The Court” și „Playing for Time” ), „i/o” s-a lansat în ziua cu lună plină. 


Într-un comunicat de presă și un clip video care a însoțit lansarea, artistul a explicat că „i/o” e „un cântec despre interconectarea tuturor lucrurilor”. Scrisă și produsă de Peter Gabriel, „i/o” a fost înregistrată în principal la Real World Studios din Wiltshire și The Beehive din Londra. Cântecul e o nouă colaborare a artistului cu Soweto Gospel Choir, care au înregistrat la High Seas Studios din Africa de Sud. Aceștia au mai lucrat împreună pentru piesa „Down To Earth”, înregistrată pentru celebra animație „Wall-E”. 




„Numele „i/o” înseamnă „intrare/ieșire”. Vezi inscripția asta pe spatele multor echipamente electrice și a declanșat câteva idei în mine despre lucrurile pe care le punem și le scoatem din noi înșine, în moduri fizice și non-fizice. Acela a fost punctul meu de plecare, de a vorbi  despre aceste lucruri și apoi încercarea de a vorbi despre interconectivitatea lor. Cu cât îmbătrânesc, probabil că nu devin mai deștept, dar am învățat câteva lucruri și pentru mine e foarte logic că nu suntem niște insulițe independente, așa cum ne place uneori să credem. Suntem, de fapt, un întreg”, mărturisește artistul în materialul documentar care a însoțit lansarea single-ului „i/o”.




Ca și în cazul celorlalte single-uri apărute în zilele cu lună plină ale acestui an, „i/o” urmează să fie relansată, în perioada următoare, în trei remixuri. Cel al lui Mark Spike Stent („Bright-Side Mix”) e deja disponibil, iar cele ale lui Hans-Martin Buff („In-Side Mix”) și Tchad Blake („Dark-Side Mix”) urmează să fie publicate până la finalul lunii. 


O dată oficială pentru lansarea albumului nu a fost comunicată încă, însă Peter Gabriel a confirmat că va pleca într-un turneu de promovare la finalul acestui an. Turneul va acoperi Marea Britanie, Europa și America de Nord, iar biletele pentru concerte sunt deja disponibile.