Morning Glory

România Are Sânge De Rocker și titlurile de stat Fidelis

Azi-dimineață, în organizația de bază, s-a discutat problema bucății de spațiu verde retrocedată din parcul IOR, iar apoi, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a făcut un anunț important pentru donatory

Azi e Ziua Internațională a Pădurilor, așa că e important să deschidem subiectul vital al spațiilor verzi, de asta, primul invitat a fost Ciprian Gal de la Greenpeace România. Din păcate, Bucureștiul o duce destul de prost la capitolul ăsta. OMS a declarat că ponderea adecvată unui trai sănătos e de 50 m2 de spații verzi/cap de locuitor, însă, în Capitală, dispunem de cam 10 m2/cap de locuitor. Aceste rapoarte se tot schimbă din cauza mai multor factori, precum populația în creștere, însă un punct de vedere important, cu privire la faptul că suntem din ce în ce mai mulți și avem fiecare nevoie de verdeață, l-a avut nimeni altul decât ilustrul realizator Răzvan Exarhu:

„Lasă, că accidentele rutiere reglează și ele populația”

Pe o notă mai serioasă, totuși, problema spațiului verde de aproximativ 12 hectare din Parcul IOR e una  gravă, în primul rând, pentru locuitorii din zonă. Terenul a fost retrocedat, pe repede-înainte, spune Ciprian, în 2007, iar de atunci Primăria Sectorului 3 a mai încercat să conteste decizia, însă a fost în zadar. „Ce se întâmplă acolo e dezastruos”, a declarat invitatul. Acesta a povestit că arborii sunt găuriți cu burghiul ca să moară sau sunt stropiți cu acid sulfuric sau apă sărată. Ciprian a descris faptele ca fiind un „ecocid”. 

Părerea locuitorilor din zonă contează. Aceștia vor trebui să facă un fel de referendum pentru a împiedica construirea de blocuri sau mall-uri pe acel spațiu. Dacă își vor exprima dorința de a salva spațiul, Ciprian Gal susține că prefectul capitalei ar putea contesta retrocedarea, iar dacă nici asta nu funcționează, vor trebui să se intereseze de expropriere. În orice caz, acel teren trebuie să le rămână oamenilor. În acest sens se va organiza o manifestare sâmbătă, începând cu ora 12:00. Demonstranții se vor întâlni la gura de metrou Titan, unde se vor organiza. 


Fidelis – dobândă mai mare pentru donatory

Mai departe, gloryoșii i-au urat un călduros „bonjurică” lui Adrian Câciu, care a ajuns în organizația de bază pentru a face un anunț important pentru donatory de sânge. Începând de azi, Ministerul de Finanțe începe un parteneriat cu echipa „Morning Glory” pentru campania „România Are Sânge De Rocker”. Din dorința de a apropia statul de oameni, în perioada 27 martie – 10 aprilie, donatorii vor putea achiziționa titluri de stat Fidelis, cu o dobândă mai mare decât celelalte, de 7,7%. 

Prima de subscriere pentru aceste titluri e, de asemenea mai mică, adică 500 de lei, în loc de 5.000. Avantajele sunt că aceste titluri se pot tranzacționa pe bursă, iar dobânda nu se pierde. În plus, banii investiți nu se pierd și pot fi retrași oricând. Pentru mai multe detalii despre situația din Parcul IOR și despre cum poți achiziționa sau folosi titlurile de stat Fidelis, emisiunea de azi-dimineață e la noi pe site, sub formă de podcast.


Morning Glory - 21.03.2023 - invitați Adrian Caciu și Ciprian Gal

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:29:42

Morning Glory - 20.07.2024 - ELECTRIC CASTLE Day 3

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:26:22

Morning Glory - 19.07.2024 - ELECTRIC CASTLE Day 2

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:28:48

Morning Glory - 18.07.2024 - ELECTRIC CASTLE Day 1

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:10:27