Interviurile Rock FM EXCLUSIV Online

Interviu cu trupa Grinder: „Dacă sunteți de părere că muzica din România nu are niciun mesaj, înseamnă că nu ați ieșit destul din casă”

Trupa Grinder din Constanța a cântat pentru prima dată în București vineri și au oferit unul dintre cele mai curate live-uri pe care le-am auzit până acum pe scena de underground

Trupa Tourist a adus, pentru deschiderea concertului de vineri, din Underworld, niște constănțeni incredibil de talentați. Debutul celor de la Grinder pe scena bucureșteană de underground a fost atât de electrizant încât lumea se îmbulzea în față să îi vadă. Tot ce au făcut pe scenă a venit de la sine, cu un sunet de o naturalețe impecabilă și cu o atitudine relaxată, de băieți care se distrează împreună și sunt stăpâni pe energia sălii. Nu exagerez când spun că a fost unul dintre cele mai curate show-uri live pe care le-am auzit până acum, dintre spectacolele underground la care am participat. Ascultam cu atenție după greșeli, însă în zadar. Băieții au oferit un show foarte curat și interpretat, evident, cu multă pasiune. Grinder înseamnă Cezar Cristurean la voce, Victor Baltag la chitară principală, Alex Stan la chitară ritmică, Mihai Dedeu la tobe și Sebi Vintilă la bas.


Grinder experimentează mult cu sunete și ritmuri diversificate, conturând un heavy metal distinct, cu versuri punk cântate de o voce de grawl cu o tehnică frumoasă. O bună parte a publicului alerga în cercuri în jurul stâlpului din centrul sălii de concert, râzând și țopăind pe bătăile tobei mari. În rest, din mulțime nu puteai înțelege prea multe, întrucât de unde mi-am găsit eu loc, se vedeau doar valuri de plete, colorate de luminile violete ale reflectoarelor. Până au terminat setul, atmosfera se încinsese așa de tare, încât lumea se făcuse roșie la față. Cu toate astea, după răpăiala de aplauze, s-a cerut cu mult entuziasm bis. 


Am mai fost la concerte Tourist și întotdeauna m-am simțit încărcată de energie pozitivă după concert. Indiferent de ce fac pe scenă sau de artiștii pe care îi cheamă la cântări, mereu aduc un element surpriză la evenimentele lor. De data aceasta l-au chemat pe scenă pe fostul lor vocal, iar duetul dintre cei doi soliști a fost cireașa de pe tort. Spun asta și din punct de vedere al nuanței noi pe care a prins-o piesa, dar mai ales pentru că mereu mă emoționez când văd oameni care se susțin și se ridică unul pe celălalt, ca frații. Mi s-a imprimat în minte foarte clar momentul când artiștii și-au zâmbit, iar cei doi vocaliști au bătut palma. 

Revenind la Grinder, am stat de vorbă cu ei după concert.

A fost primul vostru concert în București. Cum vă simțiți?

Grinder: Super! Ne-a primit foarte frumos Capitala. A fost mai mișto decât ne așteptam. A venit și mult mai multă lume decât anticipam. Sala asta e mică și am rămas surprinși foarte plăcut că au încăput atât de mulți. Toată lumea care a venit e mișto, adică s-au distrat, au făcut tot ce le-a trecut prin cap. S-a făcut acel moshpit în jurul stâlpului de rezistență. 

Ați reușit să motivați publicul din prima, lucru destul de greu de obicei, mai ales pentru trupele din deschidere. Cum ați urnit publicul?

Grinder: Nu facem nimic special, adică dacă vorbim, (râzând) riscăm să zicem ceva prost, dar credem că muzica vorbește de la sine și transmite o anumită energie.

Sunteți activi din 2019. Sunt sigură că ați dat de câteva provocări. Care a fost cel mai mare obstacol peste care ați trecut?

Grinder: Credem că a găsi formula ideală a fost o încercare grea. Am trecut prin multe schimbări. De exemplu, Sebi nu e de la început cu noi. Victor și Cezar sunt membri fondatori. Sebi, Stan și Mișu au emigrat din alte trupe. Stan a venit primul, după ce a plecat din Anexa Unu. Următorul a fost Sebi. L-a întâlnit pe Cezar în skatepark și a insistat să cânte cu noi. Iar pe Mișu l-am luat vara trecută, înainte de un concert. Trebuia doar să ne ajute atunci, dar (pe un ton ironic) l-am prostit cumva să mai rămână. Ni se pare că am avut niște piedici pentru că suntem din Constanța. Când am început, eram doar trei trupe active în Constanța și nu prea aveam unde să cântăm. Sunt doar trei cluburi care primesc formații underground, iar majoritatea cluburilor de la noi nici măcar nu primesc artiști locali. 


Aici voiam să ajung. Cu ce diferă scena de underground din Constanța față de cea din București?

Grinder: În Constanța nu există underground. Singurul club care primește trupe mici e Phoenix, care, din păcate, e un spațiu mic. Sunt multe mese, nu ai unde să te desfășori, în schimb, oamenii sunt foarte deschiși la minte și cheamă trupe foarte la început. Acolo au mulți primele concerte. Pe 21 aprilie vom avea un concert acolo și oamenii ne vor pe scena lor. Ultima dată am cântat acolo pe 5 noiembrie, petrecerea fiind parte a unui eveniment dedicat skateboarder-ilor. A venit atât de multă lume încât în jur de ora 22:00 au rămas fără bere. A fost plin! A fost tare!

Prima mea impresie a fost că aveți o atitudine de siguranță de sine impresionantă și că muzica voastră inspira tupeu. Ce mesaj doriți să transmiteți celor care vă ascultă?

Grinder: Simțiți-vă bine! Nu contează ce zice toată lumea. Cel mai mult contează ca fiecare să se simtă ok și să se distreze în viață. Trăiți momentul! (Râzând) Nu contează că a doua zi te duci la muncă și vei fi mahmur, trăiește clipa intens, că restul trece. E important și ca scena asta de underground din Constanța să crească. Trebuie să ajutăm trupele noi. Au apărut mulți puștani foarte talentați și merită văzuți.

Și cum ați vrea să ajutați scena de underground din Constanța?

Grinder: De exemplu, Cezar a cântat pentru două trupe care nu și-au găsit încă vocalist. A făcut câteva repetiții cu ei ca să nu își piardă elanul. Încercăm să îi susținem cum putem. Pe 21 aprilie, ne vor cânta în deschidere niște puști de clasa a XII-a, care se numesc Dividing By Zero și care rup norma. Se țin de treabă și ne place ce fac. Se vede că sunt la început, dar și noi am fost pe acolo și ni se pare important să aibă susținere. Când nimeni nu se interesează de proiectul tău atunci îți pierzi motivația. Cea mai mare problemă a fost că pe noi nu ne-a luat nimeni sub aripă și nu ne invita nimeni să cântăm în deschidere. Nimeni nu ne-a zis vreodată „Băi, sunteți stângaci, dar hai să vă vadă lumea, hai să căpătați experiență!”. Pentru o perioadă, problema asta ne-a cam dezumflat. Încercăm să facem o schimbare și să mergem la cât de multe concerte posibil și să vorbim cu cât mai multă lume. Bine, intrăm și într-o perioadă mai încărcată. Vom cânta pe 19 și 21 la Constanța, pe 22 venim iar la București, iar pe 29 aprilie și 20 mai vom cânta la Cluj. 


Față de care dintre cântările astea sunteți cel mai nerăbdători?

Grinder: E greu de spus. Pe lângă cel din Fabrica, un epicentru al underground-ului, suntem super încântați de cel din Cluj, de pe 20 mai, la „A.casă”. E o casă bătrânească făcută într-un stil anarhist, condusă de oameni foarte deschiși la minte și, practic, se cântă într-o sufragerie. Atmosfera e incredibilă acolo. E un spațiu DIY, făcut de LMA Collective. Ne-am întâlnit cu cineva implicat în proiectul ăsta anul trecut, la Corbu, și ne-au asigurat că putem cânta la ei, că ne ajută. Acolo vom cânta cu United And Strong, o trupă de hardcore din Berlin. Suntem foarte încântați. Preferăm să cântăm în locuri de genul, cu personalitate.

Un mesaj pentru cititori?

Grinder: Dați o șansă underground-ului și descoperiți cât mai multă muzică! Încercați să susțineți mișcarea. Dacă sunteți de părere că muzica din România nu are niciun mesaj, înseamnă că nu ați ieșit destul din casă. 

Grinder vă așteaptă la cântări pe 21 aprilie în Pub 13 și pe 22 în Phoenix, în Constanța. Vor reveni la București pe 22 aprilie și vor concerta în Fabrica. Pe 20 mai vor cânta la Cluj, la A.casă. Îi puteți urmări pe pagina de Facebook și pe Instagram, pentru mai multe detalii despre activitatea lor. 


Sursă Foto: Vlad Prisacariu