Rock Reviews

Ploaia care nu s-ar mai opri #ConcertReview

Iubirea și devotamentul fanilor pentru muzica cu care au trăit în ultimii 20 de ani – cu asta a plouat noaptea trecută peste legendara trupă Cargo, în cele peste trei ore ale concertului soldout de la Sala Palatului

Eram doar un copil și mă pregăteam de mersul la școală când începea povestea ploii care nu se mai oprește. Între timp, am aflat cât de puține lucruri pot trece testul timpului, rămânând actuale și prezente. „Ploaia” e printre acele puține constante care n-au rămas doar în inima mea, ci în a altor mii de fani ai rockului care au fost prezenți azi-noapte la Sala Palatului. Concertul aniversar al megahitului se anunțase sold-out chiar de cu o zi înainte. 

Deschiderea a fost asigurată de trupa Moise, care și-a început setlistul cu „Nu ne oprim”, unul dintre single-urile de pe noul lor album. Personal, am simțit alegerea ca pe un statement de care avem nevoie: „rockul nu se oprește!”. Moise a încălzit exemplar publicul cu un show lăudabil și cu o surpriză specială. Ovidiu Anton, care își sărbătorea ziua de naștere, a fost invitatul special al trupei pe scena de la Sala Palatului. Împreună au cântat „Rezistăm”, piesa lor făcută împreună, alături de oamenii din public care știau perfect versurile. Cu ocazia asta îi transmitem și noi „La mulți ani!” lui Ovidiu! 

Show-ul Cargo a adus multe surprize speciale și momente de neuitat seara trecută. Trupa a urcat pe scenă puțin înainte de ora nouă și a început cu „Spiritus sanctus” și „Ochii din sertar”, pe care le-a interpretat alături de un grup backing vocals și un cor masculin. După ce au activat bine publicul cu „Anarhia”, le-au oferit celor prezenți o piesă pe care nu o mai cântaseră de ani de zile – „Ca o stea”. 


Concertul Cargo s-a simțit ca un show adevărat și complet. S-a auzit bine, a fost foarte bine gândit și executat, a adus pe scenă două grupuri de backing vocals – unul feminin, unul masculin – a avut un setlist care i-a purtat pe oameni printr-un carusel de stări și perioade muzicale, au avut alături invitați speciali, iar producția (lumini, proiecții, efecte speciale) a fost și ea ce trebuie. 

Jumătatea setlistului a fost și ea încărcată de momente deosebite. Un cor de 25 de copii chitariști au luat cu asalt scena pentru a cânta alături de veteranii rockului românesc piesa „Zi de zi”. Pe aceștia, Cargo i-a întâlnit la Guitar Meetings, anul trecut. Și după ce am văzut seara trecută, îi dau dreptate solistului Cargo, Adi Baciu Igrișan: „Avem viitor!”. 

După momentul tinerilor chitariști, a venit și vremea piesei care ne adunase pe toți la Sala Palatului. „Ploaia” în varianta ei originală a răsunat tare, spre satisfacția publicului, care a cântat  din răsputeri fiecare cuvânt al fiecărui vers. Și pot spune că, din toate concertele pe care le-am văzut până în acest moment, publicul de aseară a fost printre cele mai răsunătoare și dornice să cânte alături de artiștii de pe scenă. 

Dacă tot am pomenit de chitariști tineri, e de menționat și solo-ul tânărului David Cristian, chitaristul Cargo. Acesta a demonstrat că, într-adevăr, acolo unde intervine talentul, vârsta e nimic altceva decât un număr. 

Momentul meu preferat, însă, a venit abia spre finalul concertului, când gașca oamenilor minunați de la Bikers For Humanity a urcat pe scenă cu steaguri și tricouri BFH, într-o coregrafie pe „Hora pe motoare”. Un biker și un altruist veritabil, Cristian Hrubaru a fost printre ei și, ca de fiecare dată, a făcut show și a cântat alături de Cargo. „Aproape de voi” a urmat, tot în compania echipei BFH, care a cântat puternic în memoria fondatorului Cargo, Adrian Bărar

Seara s-a încheiat cu Adi Baciu Igrișan mărturisind că nu mai are țigări și îndemnând oamenii să se ridice din scaune și să se simtă bine pe muzică, într-o mare de confetti. Evident,  n-a plecat nimeni acasă. Cargo n-a putut părăsi scena fără un bis și fără să încheie cu nimic altceva decât „Ploaia”.

Pentru cei care n-au reușit să fie la Sala Palatului seara trecută, Cargo e genul de trupă care stă mult pe drumuri pe la concerte. Aceștia vor ajunge la vară la cel mai tare festival al rock-ului românesc, într-un line-up de zile mari. Bikers For Humanity Rock Fest se întâmplă între 23-25 iunie la Brezoi, iar biletele sunt deja disponibile aici.