Morning Glory

Războaiele cu arme și cele cu „fake news”

Azi-dimineață în organizația de bază, realizatory i-au invitat pe Răzvan Luțac și, respectiv, pe Petrișor Obae, să discute despre război, precum și despre știrile false cutremurătoare

Jurnalistul Răzvan Luțac ne-a spus dimineață o poveste care merită ascultată. El a scris un articol tulburător pentru „Libertatea”, în care vorbea despre întâmplarea îndrăgitului tânăr ucrainean Mihailo Kozniuk, ajuns popular pe internet în urmă cu șapte ani, care a murit pe front recent, la numai 27 de ani. Ciobanul a ajuns viral pe internet în urma unui interviu pentru un post de televiziune local, în care povestea despre viața la stână și despre câinii din România. El a susținut că ciobăneștilor ucraineni le e frică de lup, așa că nu latră când pericolul se apropie, însă câinii de stână din România, neînfricați, latră și își apără animalele. Mihailo a ajuns un simbol în contextul războiului din Ucraina. 


După conversația despre o știre de calitate, gloryoșii au luat la puricat, alături de Petrișor Obae, editorul publicației Pagina De Media, știrile cutremurător de proaste și seismic de false. Cu toții am văzut în ultimele zile zeci de titluri de senzație cu privire la cutremure. Petrișor a dat un nume categoriei acesteia de fake news, „știri drob-de-sare”. Adică acele articole despre „ce ar fi dacă”, pe care când le vezi te mănâncă degetul arătător să le deschizi. 

Ralizatory și invitatul lor au trecut în revistă câteva știri menite pentru șoc și groază, precum intervenția pe un canal de știri despre cutremurul din Oltenia cu imagini cu seismul din Nepal. Apoi a urmat nebunia aia cu baloanele de spionaj care au provocat, cică, seismul recent din Oltenia. Vorba ilustrului, la cât de mic a fost cutremurul, vrâncenii pot spune „Hold my beer!”.

„Eh, se spiona oltenește acolo, printre șipcile de la gard” – Răzvan Exarhu

Și totuși, teoriile conspirației sunt foarte la modă. Petrișor povestea cum de pe niște speculații exprimate pe Instagram au ajuns difuzate la televizor, mai ales cele despre cutremurul din Turcia și cum singura persoană care ține adevărul în brațe ar fi nimeni alta decât Diana Șoșoacă. 

Pentru mai multe detalii despre cazul lui Mihailo și pentru a auzi mai multe titluri halucinante, emisiunea de azi-dimineață e prezentă la datorie pe site. 

Morning Glory - 16.02.2023 - invitați Petrișor Obae și Răzvan Luțac

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:45:13

Morning Glory - 20.07.2024 - ELECTRIC CASTLE Day 3

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:26:22

Morning Glory - 19.07.2024 - ELECTRIC CASTLE Day 2

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:28:48

Morning Glory - 18.07.2024 - ELECTRIC CASTLE Day 1

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:10:27