Rock News

Nick Cave, despre AI: „Apocalipsa este pe drumul cel bun”

Nick Cave a analizat o melodie produsă de software-ul ChatGPT „scrisă în stilul lui Nick Cave”, numind-o „o porcărie” și „o batjocură grotescă a ceea ce înseamnă a fi om”.

Nick Cave i-a răspuns pe blogul personal astfel unui fan neo-zeelandez pe nume Mark, care i-a trimis un cântec scris de ChatGPT. Inteligența artificială, care poate imita stilul anumitor persoane, a fost folosită de acesta pentru a crea un cântec „în stilul Nick Cave”, scrie și The Guardian.

Versurile care reprezentau refrenul scris de ChatGPT erau (versuri complete pe blogul lui Cave): 

„Eu sunt păcătosul, eu sunt sfântul

Eu sunt întunericul, eu sunt lumina

Eu sunt vânătorul, eu sunt prada

Eu sunt diavolul, eu sunt salvatorul”.

Nick Cave i-a răspuns lui Mark, subliniind că zeci de fani, „majoritatea zumzăind de un fel de admirație algoritmică”, i-au trimis cântece produse de ChatGPT.

„Este suficient să spun că nu simt același entuziasm în jurul acestei tehnologii”, a scris el. „Înțeleg că ChatGPT se află în fază incipientă, dar poate că aceasta este oroarea emergentă a AI - faptul că va fi mereu în fază incipientă, deoarece va avea mereu mai mult de mers, iar direcția este mereu înainte, mereu mai rapidă.

Nu poate fi niciodată derulat înapoi sau încetinit, deoarece ne îndreaptă spre un viitor utopic, poate, sau spre distrugerea noastră totală. Judecând după acest cântec „în stilul lui Nick Cave”, totuși, nu arată bine, Mark. Apocalipsa este pe drumul cel bun. Cântecul ăsta e nașpa”.

El a numit ChatGPT un exercițiu de „replicare parodică”.

„A scrie un cântec bun nu înseamnă imitație, replică sau pastișă, este opusul”, a mai scris Cave. „Este un act de automutilare care distruge tot ceea ce cineva s-a străduit să producă în trecut. Sunt acele starturi periculoase, care opresc inima și care îl catapultează pe artist dincolo de limitele a ceea ce artistul recunoaște ca fiind sinele său cunoscut.”

„Poate că pare că iau toate astea un pic prea personal, dar sunt un compozitor care este angajat, chiar în acest moment, în procesul de compunere a cântecelor. Este o activitate sângeroasă, aici, la biroul meu, care necesită ceva din mine pentru a iniția ideea nouă și proaspătă. Este nevoie de umanitatea mea.”

I-a mulțumit lui Mark, dar a spus: „Cu toată dragostea și respectul din lume, acest cântec este o porcărie, o batjocură grotescă a ideii de om și, ei bine, nu prea-mi place”.

Album nou în 2023

Pentru 2023, Nick Cave și-a propus să înregistreze un nou album alături de The Bad Seeds, scrie el tot pe blogul său. „Planul meu pentru acest an este să fac un nou disc cu Bad Seeds. Aceasta este atât o veste bună, cât și o veste proastă. Veste bună pentru că cine nu vrea un nou album Bad Seeds? Veste proastă, pentru că trebuie naiba să-l scriu”.