Rock News

Jeff Beck, „chitaristul chitariștilor”

Descris adesea drept unul dintre cei mai mari chitariști ai tuturor timpurilor, Beck – ale cărui degete erau asigurate pentru 7 milioane de lire sterline – era cunoscut ca un inovator pasionat. A fost pionier al jazz-rock-ului, a experimentat, a deschis calea pentru subgenuri mai grele, cum ar fi psihedelicul și heavy metal-ul, de-a lungul carierei sale.

A fost câștigător de opt ori al premiilor Grammy, câștigător al Ivor Novello pentru contribuția remarcabilă la muzica britanică și a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame atât ca artist solo, cât și ca membru al Yardbirds.

Jeff Beck a inspirat generații întregi de muzicieni. David Gilmour, Steve Hackett de la Genesis, Johnny Marr de la The Smiths sau Mike McCready de la Pearl Jam se numără printre numeroșii chitariști care l-au citat pe Beck drept influență.

Beck a devenit fascinat de chitară în adolescență, ajungând să-și construiască propriul instrument din cutii de trabucuri. După ce a cântat în mai multe trupe în timp ce a urmat cursurile Wimbledon College of Art, Jeff Beck a intrat în The Yardbirds. Propunerea a venit de la prietenul său și viitorul zeu al chitarei, Jimmy Page, care le-a sugerat celor de la Yardbirds să-l recruteze pentru a-l înlocui pe Eric Clapton în rolul de chitarist principal.

Jimmy Page i-a adus un omagiu într-o postare pe Instagram: „Războinicul cu șase coarde nu mai este aici ca să admirăm vraja pe care a putut-o țese în jurul emoțiilor noastre muritoare”.


Beck abia a petrecut peste un an și jumătate cu Yardbirds, contribuind doar la albumul din 1966. Chiar și așa, timpul petrecut în trupă s-a dovedit de un enorm impact. A fost concediat din grup în timpul unui turneu din SUA din 1966 pentru că nu se prezenta în mod constant la concerte, intrând în conflict cu ceilalți membri nu numai din acest motiv, ci și din cauza temperamentului său exploziv.


În anul următor, Beck a lansat câteva dintre propriile înregistrări – inclusiv un instrumental numit „Beck’s Bolero” cu Page la chitară, Keith Moon la tobe, John Paul Jones la bas și Nicky Hopkins la pian. De asemenea, a format The Jeff Beck Group, care i-a avut inițial în componență pe Hopkins la pian, Rod Stewart la voce, Ronnie Wood la bas și Aynsley Dunbar la tobe. Foarte popular în concerte, The Jeff Beck Group a lansat două albume - Truth (numai sub numele lui Beck) și Beck-Ola - înainte de a se desființa, în 1969.

În același timp, Beck a fost luat în considerare pentru două trupe din prima ligă. Nick Mason și-a amintit în autobiografia sa că Pink Floyd a vrut să-l recruteze în 1967 pentru a-l înlocui pe Syd Barrett, dar nimeni „nu a avut curajul să-l întrebe”. Între timp, The Rolling Stones l-au abordat pe Beck pentru a se alătura grupului lor, după moartea lui Brian Jones.

După ce și-a revenit dintr-un accident de mașină, Beck a început anii '70 prin reformarea The Jeff Beck Group. La scurt timp după lansarea ultimului disc, grupul s-a dizolvat din nou.

La mijlocul anilor '70, Beck a mers în turneu cu grupul de jazz-rock al lui John McLaughlin, Mahavishnu Orchestra, o experiență care a schimbat radical modul în care vedea muzica.


Apoi Beck a făcut echipă cu foștii membri ai Cactus, Tim Bogert și Carmine Appice, pentru a forma un power-trio, Beck, Bogert & Appice. Trupa a lansat un album omonim și a făcut un turneu extins înainte de a se despărți în 1974.

Un artist solo prolific și alte colaborări

De-a lungul anilor, Beck a colaborat cu toată lumea importantă din muzică. El a contribuit la debutul solo al lui Jon Bon Jovi, „Blaze of Glory”, la albumul „Amused to Death” al lui Roger Waters, pe discul „The Red Shoes” al lui Kate Bush sau la partitura lui Hans Zimmer pentru „Days of Thunder”.

A cântat live cu Clapton, B.B. King, The Rolling Stones și David Gilmour. În 2013, Beck a făcut un turneu cu Brian Wilson de la The Beach Boys, deși sesiunile pentru un album de colaborare au fost ulterior întrerupte.

Ultimele două proiecte ale lui Beck au venit cu colaboratori puțin probabili: în iulie 2022, a lansat un album cu Johnny Depp numit „18”. Duo-ul a susținut albumul pornind într-un turneu în America de Nord și Europa. Beck a cântat și la două melodii de pe cel mai recent album al lui Ozzy Osbourne, „Patient No. 9”.