Rock Evergreen

„Excesul face parte din natura mea”... Petrecerile lui Freddie

Asemenea unui carusel de emoții, dintre cele mai intense și nebunești, viața lui Freddie Mercury a fost una pe măsura muzicii create – impresionantă, diversificată, deloc monotonă și plină de surprize.

Alături de Brian May, Roger Taylor și John Deacon, Freddie Mercury a reușit să impună Queen în lumea muzicii rock și să ofere melodii nemuritoare care încă traversează timpul. Dincolo de muzică, am putea spune că un alt mod prin care Mercury alegea să se exteriorizeze erau petrecerile sale legendare, petreceri ce nu puteau fi egalate de nimeni din industria muzicală a perioadei respective: de la locații extravagante precum hipodromul din Kempton sau hoteluri extrem de luxoase, până la simple cluburi anonime, evenimentele organizate de artist erau costisitoare, savuroase, stârnind bârfe, curiozitatea presei și atrăgând atenția tuturor. Cuvintele lui Freddie, “excesul face parte din natura mea”, au fost adesea puse în aplicare prin felul în care a ales să își trăiască viața și prin petrecerile la care, de regulă, luau parte în jur de 300 de invitați și numeroase vedete precum Prințesa Diana sau Michael Jackson.


Evenimentele organizate de Freddie ieșeau întotdeauna din anonimat și nu se încadrau în tipare, unul dintre cele legendare fiind aniversarea lui sărbătorită la München, în clubul de noapte Henderson, în 1985. Astfel, cu ocazia împlinirii vârstei de 39 ani, Mercury a organizat un bal drag cu tematică alb-negru, unde a invitat câteva sute de prieteni celebri pentru a memora momentul. Petrecerea a fost etichetată ca fiind foarte periculoasă și a reprezentat un punct de plecare pentru filmarea videoclipului single-ului său solo, Living On My Own. Așadar, un motiv în plus pentru care Queen a fost una dintre cele mai apreciate trupe în domeniul pop-video a fost înțelegerea faptului că pentru a își vinde cântecele, trebuiau integrate și filmele în producția muzicală – lucru de care și Freddie a ținut cont în crearea videoclipului care a prins viață la clubul Henderson. Videoclipul piesei a fost practic o redare a atmosferei de la ziua acestuia, aducând pe ecrane invitații artistului costumați într-o manieră extravagantă în femei.


Doi ani mai târziu în Ibiza, pe data de 5 septembrie, Freddie avea să organizeze ceea ce încă este considerată a fi cea mai sălbatică petrecere organizată pe insulă și totodată, un mic tribut adus faimoasei (și proaspăt dispărutei) sale mustăți. Petrecerea privată de pe coasta Spaniei a avut nu mai puțin de 500 de invitați, printre care s-au numărat și Elton John, Tony Curtis, Julio Iglesias, Bon Jovi sau Jean-Claude Van Damme. Aniversarea a ieșit din tipare prin detalii precum deschiderea a aproximativ 350 de sticle cu cea mai bună șampanie Moët & Chandon, sau tortul în forma Catedralei Sagrada Familia a cărui înălțime de doi metri a impresionat (acesta dezintegrându-se și fiind înlocuit ulterior cu aceiași metri de bezea decorați cu versurile melodiei Barcelona). Totodată, pentru realizarea decorului, se speculează că numărul de baloane aurii a fost atât de mare încât a fost nevoie de câteva zile pentru ca muncitorii să le umfle pe toate. Punctul culminant al petrecerii a fost finalul, încoronat de un măreț spectacol de artificii, atât de mare încât, ulterior, Stevie Wonder a declarat că a putut fi admirat chiar din peninsulă. Până în prezent, ziua de naștere a lui Freddie Mercury este încă sărbătorită la Ibiza Rocks House, fostul hotel Pikes, loc unde a fost ținută petrecerea din 1987.

Nu sunt de neglijat nici petrecerile sub semnătura întregii trupe Queen, care de care mai scandaloasă și extravagantă. Așadar, cu ocazia lansării albumului Jazz, album ce include una dintre cele mai faimoase piese ale trupei, Don't Stop Me Now, aceștia au organizat un eveniment care a reușit să se ridice la înălțimea piesei. Astfel, după concertul din noaptea de Halloween, trupa, condusă de exploziile de trompetă ale unei fanfare, s-a îndreptat către Fairmont din New Orleans, unde hotelul era decorat în conformitate cu estetica sărbătorii – sala de bal era înconjurată de o pădure simulată cu copaci scheletici, dansatori vulgari, regine drag, mâncare excesiv de scumpă și... cocaină și nuditate. Pentru că muzica ocupa o bună parte din timpul artiștilor, aceștia ajungeau adesea să își sărbătorească ziua fie pe platoul de filmare, fie foloseau petrecerea drept prilej de a filma un nou videoclip. Așadar, aniversarea lui Roger Taylor a fost sărbătorită pe platourile de filmare, acolo unde a prins viață videoclipul melodiei The Invisible Man, scrisă de sărbătorit. Pentru a marca împlinirea vârstei de 40 ani, pe platou au fost aduse un tort imens și o cantitate mare de șampanie, acestea făcând filmările (mult) mai plăcute. 


Deși Freddie Mercury a trecut în neființă la doar 45 de ani, la câțiva ani de la aflarea veștii infectării sale cu HIV, acesta rămâne viu prin melodiile sale care continuă să încânte milioane de suflete, dar și prin intermediul stilului său de viață energic, impregnat de extravaganță și măreție, asemenea întregii sale personalități. 


Mădălina Lefter (Sunete)