Rock Evergreen

Top 10 melodii The Beatles

Rezultatele ne arată că, la jumătate de secol de la dispariție, Beatles rămân o constantă nu numai în gusturile publicului internațional, dar și în cele ale publicului român autohton, care încă se bucură de creațiile cvartetului magic din Liverpool. Topul reprezintă sondajului realizat de revista Sunete.

1. Hey Jude

Nu este de mirare că Hey Jude domină preferințele publicului, mai ales dacă ne gândim la caracterul fredonabil al strofelor și refrenului, care cuplat cu experimentarea cu tentă de sing-along din partea a doua a cântecului transformă creația în piesa de referință a trupei, un ideal punct de plecare către universul creativ al fabuloșilor din Liverpool. (Alex Mușat)


2. Let It Be

După mai bine de 50 de ani, visul lui Paul McCartney rămâne, poate mai mult ca niciodată, un ecou pe care încă îl auzim: Let It Be nu crezând că ceea ce se întâmplă merită să se întâmple, ci că, dacă nu astăzi, poate mâine, vom descoperi o nouă lumină care ne va ghida speranța spre un nou început. (Claudia Aldea)


3. Yesterday

Învăluită în mister, zvonindu-se că a fost compusă integral într-un vis de-al lui McCartney, Yesterday este o baladă melancolică care are în centrul său destrămarea unei relații. Atmosfera generală a melodiei, nostalgia cu care este interpretată și versurile care îmbracă un mesaj profund o fac să rămână chiar și astăzi una dintre cele mai apreciate melodii de despărțire. (Mădălina Lefter)


4. Eleanor Rigby

Eleanor Rigby se va mai asculta atâta timp cât oamenii își vor petici șosetele. O piesă cinematică, pictată în umor negru, pe un sound aparent încurajator de viori, dar care e de fapt doar viziunea unui spectator ce se simte norocos. Eleanor a cunoscut succesul după moarte, așa că e posibil să îi continui povestea în scris sau în pași de dans. (Alina Bălan)


5. All You Need Is Love

All You Need Is Love sau unul dintre cele mai empowering cântece care reușește să transcendă timpul și spațiul. Inspirat și inspirațional, mesajul melodiei este cât se poate de simplu – iubirea este tot ce ai nevoie. O afirmație idealistă, simplă dar atât de profundă la bază, uitată totuși pe alocuri de oameni și reamintită atât de frumos

de Beatleși. (Mădălina Lefter)


6. Here Comes The Sun

Era de așteptat ca minunăția asta de cântec, prin simplitatea, puritatea și muzicalitatea sa, să atragă publicul român. Here Comes the Sun a fost scris de George Harrison în 1969, la reședința prietenului său, Eric Clapton, iar versurile reflectă exact starea de eliberare, pricinuită de venirea primăverii, dar și de răgazul temporar pe care și-l

luase de la afacerile grupului. (Alexandra Cuza)


7. Strawberry Fields Forever

O poveste psihedelică despre copilărie (cea a lui Lennon, mai exact), Strawberry Fields Forever este reprezentarea perfectă a experimentului muzical. Beatleșii demonstrează din nou că nu există bariere în muzică, piesa devenind un fel de ,,imn” pentru amatorii de gen. Syd Barrett a fost unul dintre aceștia. (Alexandra Cuza).


8. A Day In The Life

Piesa rămâne, fără doar și poate, una din masterpiece-urile grupului, cu un final emblematic, care-ți taie respirația - finalul perfect pentru legendarul Sgt. Pepper’s. A Day In The Life rămâne una dintre cele mai complexe, eclectice și inovatoare creații marca Lennon/McCartney. (Alexandra Cuza)


9. Come Together

Come Together pare că vine dintr-o altă poveste. Puțin bluess, puțin jazz, pare constant că urmează să explodeze. Însă acea „explozie” nu se mai întâmplă, iar asta te face să vrei mai mult. E melodia iubită și apreciată atât de fani, cât și de non-fani. (Teodora Bratu)


10. Blackbird

Din categoria Mother Nature’s Son, Yesterday, Junk sau Calico Skies, piesa etalează talentul lui McCartney către zona folk-ului însoțit de versuri meditative sau cu vădite tente sociale, reprezentând o baladă ce atrage atenția asupra discriminării rasiale din America zbuciumatului deceniu șaizecist. (Alex Mușat)