Rock Evergreen

AC/DC în cinema

Iată filmele pentru care AC/DC a creat atmosfera

de Alin Ludu Dumbravă (Sunete)

De la Hard Knocks, un film obscur din 1980, unde se aude „High Voltage”, la Suicide Squad (2016) unde apar cu „Dirty Deeds Done Dirt Cheap”), muzica trupei australiene a fost foarte lucrativă dar nu s-au atins și apropiat de celuloid în mod creativ, cu compoziții proprii sau apariții speciale. Poate doar cea din Private Parts (1997, biopicul despre cariera disc-jokeyului lui Howard Stern) care se termină cu Howard care dă publicului newyorkez AC/DC live în Central Park și trupa cântă „You Shook Me All Night Long”.

EXCEPȚIA:

Maximum Overdrive (1986), filmul scris și regizat de Stephen King despre camioanele care o iau razna, pe (și cu) muzica formației sale preferate, toate piese noi care ulterior au apărut pe albumul „Who Made Who” din 1987. Filmul a fost un eșec înfiorător, și însuși King spune că e cea mai proastă mișcare din cariera sa. Trupa a refuzat să apară în film, dar s-a lăsat convinsă de scriitor să îi dea / facă muzica atunci când acesta le-a cântat versiunea sa la Ain't no fun waiting round to be a millionaire, de pe albumul Dirty Deeds Done Dirt Cheap din 1976.

Din cauza eșecului, nu există soundtrack original la film, deși pe albumul original Who Made Who a exitat logo-ul Maximum Overdrive și mențiunea că e muzica din film, ulterior acestea au fost scoase! Cele două piese mai vechi AC/DC sunt variante diferite față de albume, You Shook Me All Night Long e o variantă mai crudă a piesei, și cut For Those About To Rock, fără partea vocală, ambele de auzit doar în film (și nu apar pe niciun album). Doar Chase the Ace și D.T. au fost compuse însă special pentru film. Replica ulterioară a lui King despre film: „a moron movie”.

MAI EXISTĂ O EXCEPȚIE, PIESA BIG GUN!

Totodată un clip irezistibil, dinamic, exploziv, auto-ironic: Big Gun din Last Action Hero (1993, regia John McTiernan), un alt eșec al vremii, azi cu reputația unui film-cult. Arnold Schwarzenegger în geaca de piele maro, cu țigara de foi în colțul gurii, in character la un concert AC/DC, clip regizat de David Mallet, piesa produsă de Rick Rubin, care a ajuns în Topul Billboard până pe locul I. Înafară de soundtrackul filmului, piesa a apărut pe boxsetul de rarități din 2009, Backtracks.

SUPER-EROI:

Ca formație preferată de Tony Stark (Robert Downey jr.) AC/DC apar în Iron Man – „Back In Black” în primul fi lm (2008), al doilea fi lm (2010) a avut un soundtrack exclusiv AC/DC, dar nicio piesă nouă: (iar în film au apărut doar „Shoot to Thrill”, „Highway to Hell” și „Thunderstruck”. Deși albumul s-a vândut de minune, e rușinos că a fost doar o chichiță de marketing și nu și ceva nou muzical. În The Avengers (2012) AC/DC apar cu „Shoot to Thrill”. Colaborarea lor cu Marvel a început la albumul Ballbreaker (1995), desenatoriii lor și-au dat aportul la ilustrație. Hail Caesar!

DOCUMENTAR EMBLEMATIC:

AC/DC: Let There Be Rock, din 1980, de Eric Dionysius și Eric Mistler, cu imagini din concertul filmat în 1979 la Paris, care ne prezintă personalitatea regretatului Bon Scott.