Rock News

8 decembrie - zi predestinată legendelor

Azi aniversăm unii dintre cei mai mari artiști și inovatori ai muzicii rock din toate timpurile

Cu toate că Jim Morrison și Corey Taylor nu par să aibă prea multe în comun, în afară de faptul că, în mod evident, fiecare e o legendă a rockului, ambii au avut o contribuție unică în industria muzicală. Cu ocazia aniversării lor, haideți să vedem cum a îmbogățit fiecare cultura rockului universal!

Jim Morrison (născut pe 8 decembrie 1943) , cântăreț și poet, a fost unul dintre muzicienii care au adus contribuții semnificative la anticultura modernă. Amploarea și impactul puterii unui star rock erau de neînchipuit în anii 1960. Morrison a fost principalul vocalist și lider al trupei The Doors. 

Jim Morrison a modificat sunetul muzicii în cei doar 27 de ani de viață. Această emblemă rock s-a remarcat, în parte datorită utilizării distinctive a stilului vocal crooning (interpretarea versurilor într-o manieră emoțională, cu voce joasă și caldă), a versurilor întunecate și creative, a acrobațiilor de scenă și a comportamentului de rocker. Impactul său poate fi observat într-o varietate de mijloace de comunicare artistică, ceea ce i-a adus eticheta de catalizator al schimbării. 

O altă realizare atribuită lui Morrison e crearea unei punți de legătură între poezie și muzică. Versurile triste ale trupei The Doors și comparațiile cu alte trupe din anii 1960 au dus la această percepție că erau deosebit de întunecate. Punk, Grunge, Metal, Alternative și o multitudine de alte genuri vor apărea din acest nou stil muzical întunecat. 

Corey Taylor (n. 8 decembrie 1973) e o figură importantă în muzica rock modernă din ultimii douăzeci de ani, în special în subgenul metal. E cel mai bine cunoscut pentru activitatea sa de vocalist și textier în cadrul trupei Slipknot, care e renumită pentru spectacolele sale live violente, tobele puternice și chitarele cu tonuri joase. Abilitățile vocale și poetice ale lui Taylor sunt variate și emoționante, dar ceea ce îl diferențiază e modul în care abilitățile sale au evoluat și au rezistat în timp, precum și modul în care a continuat să combine și să exprime energia estetică a celorlalți opt muzicieni care formează nucleul Slipknot.

Datorită abilității sale excepționale de a combina mai multe genuri (metal, rock, punk, hip-hop și spoken word) și de a le îmbina într-un spectru vocal de sunete care variază de la tonuri melodice la growl-uri grele, Taylor e considerat un excelent vocalist de muzică rock contemporană. Calitatea transcendentă a muzicii Slipknot e rezultatul utilizării remarcabile de către Taylor a unei game largi de elemente artistice în versurile sale. El deține chiar și recordul de a atinge a doua cea mai largă gamă vocală din muzica populară contemporană.