Rock News

Urăm României „La mulți ani!” în stil rock

Cu ocazia sărbătorii de 1 decembrie, am selectat unele dintre cele mai frumoase piese rock românești despre țara noastră

Rock FM sărbătorește Ziua Națională a României pe acordurile trupelor de rock românesc consacrate, care promovează spiritul patriotic autentic și valorile țării noastre. Haideți să ascultăm împreună 10 dintre cele mai frumoase piese despre România!

1. Trooper – Ștefan Cel Mare

O bucată de istorie națională într-un cântec rock excelent. Mic la stat, dar mare la sfat, subiectul piesei a rămas un simbol important al istoriei noastre, așa că nu este de mirare că se scriu cântece despre domnia lui.


2. Bucovina – Cărări În Suflet

Piesa vorbește despre vitejie și rezistență. „Cât va fi Rarăul, cu Bistriţa-ntr-o parte / Moldova în cealaltă, noi n-om cădea nicicând!”. O piesă parcă pentru oaste, cu un mesaj superb despre spiritul de luptător. 


3. Phoenix – Negru Vodă

Nu există listă cu rock românesc care să excludă Phoenix. Cântecul este o baladă dedicată întemeietorului Țării Românești, încă o odă adusă istoriei țării noastre.


4. Cargo – Românie, Te Strig!

Piesa emană patriotism și este menită să trezească sentimente puternice pentru țară atât în cei care încă sunt acasă, cât și în cei de peste hotare. Piesa face referire, și ea, la câteva simboluri ale istoriei noastre - Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș și Mircea cel Bătrân.


5. Phoenix – Timișoara

Toată lumea știe versurile piesei acesteia și, probabil, mulți dintre noi o fredonăm de mici. Îmi aduc aminte când am fost pentru prima dată la Timișoara. Eram mică, iar mama mă ținea de mână și îmi legăna brațul șoptindu-mi „Veniți cu noi, tineri din Timișoara! / Să cântăm și să ne bucurăm”. 


6. Trooper – Vlad Țepeș

„Vlad Țepeș - Poeme din Valahia”, a fost prima operă rock a trupei Trooper și a relatat povestea domnitorului Tării Românești. Alin "Coiotu" Dincă și scriitorul Vasile Lupasc au lucrat împreună la scrierea versurilor.


7. Phoenix – Fie Să Renască

Piesa aseamănă legenda păsării Phoenix cu istoria românilor. Versurile au fost scrise de Andrei Ujică și Șerban Foarță. 


8. Bucovina – Straja

Bucovina a reinterpretat în stilul lor inconfundabil cântecul popular al lui Grigore Lese. Motivele populare și linia melodică electrizantă sunt o combinație foarte frumos împletită. 


9. Trooper – Rădăcini De Dor

Piesa, de nu mai puțin de 18 minute, face parte dintr-un proiect ce simbolizează o adevărată călătorie prin folclorul românesc. Este ultima parte a unei serii de trei piese, cele de dinainte fiind „Rădăcini de Lume” și „Rădăcini de Apă”. 


10. Phoenix – Ciocârlia

Încă un exemplu de întâlnire a folclorului cu rockul. Ciocârlia este un simbol de seamă al Europei de Est. Melodia a fost inițial culeasă și reformulată instrumental de naistul Angheluș Dinicu, și făcută celebră de către acesta împreună cu violonistul Sava Pădureanu la Expoziția Internațională de la Paris din 1889. 


Rock FM vă urează un sincer „La mulți ani!” de Ziua Națională a României și la mult rock pe românește!