#PieseleVieții

#PieseleVieții lui Dan Byron

Dan Byron e unul dintre cei mai în vogă artiști de pe scena de alternativ de la noi. Pe 1 decembrie sărbătorește 16 ani alături de trupa byron într-un concert aniversar, iar pe 5 decembrie va fi alături de noi la FOLK BUN, pe scena Sălii Palatului.

„Folk Bun cu Cristi Dumitrașcu” împlinește șapte ani de emisie, iar pentru a sărbători, spectacolul eveniment de pe 5 decembrie îi va reuni pe cei mai difuzați artiști din emisiunea pe care o auziți în fiecare luni seară de la șapte la nouă, pe Rock FM. Unul dintre prietenii și invitații speciali care vor fi alături de noi în acea seară e și Dan Byron. 

Îmi doream de ceva timp să joc #PieseleVieții cu Dan Byron și mă bucur că în sfârșit s-a întâmplat. Pentru mine, byron e una dintre trupele în jurul cărora am gravitat cel mai mult anul ăsta. Am început în 2022 cu unul dintre concertele lor, ziua de naștere mi-am petrecut-o tot cu ei, ocazie cu care l-am și cunoscut pe Dan, cu care am făcut un interviu în seara respectivă, muzica lor mi-a ținut companie în multe seri contemplative pe tot parcursul anului, un cântec de pe ultimul lor album a și ajuns într-un spectactacol pe care l-am regizat. 

Recent, byron a lansat „Prea Târziu”, un track care se va regăsi pe noul lor material discografic, pe care sunt convins că o listă lungă de fani abia îl așteaptă. Până vom putea totuși să ascultăm albumul, seara de 1 decembrie e o ocazie minunată de a petrece alături de băieții din trupă, care aniversează 16 ani de muzică împreună, într-un concert din Expirat. 

Până atunci, hai să vedem cu ce piesă s-ar trezi Dan, ce-l mișcă de pe scaun și care e piesa care îl definește. Audiție plăcută!


Prima melodie pe care ți-o amintești.

„Rivers of Babylon”, într-o versiune un pic mai haioasă cântată de fratele meu mai mare într-o engleză închipuită. Zic mai mare, dar și el era destul de mic pe atunci.


Prima melodie de care te-ai îndrăgostit.

Probabil Michael Jackson – „Smooth Criminal”, dar nu îmi dau seama dacă m-am îndrăgostit de cântec sau de clip. Probabil ambele. 


Primul album pe care l-ai cumpărat.

Queen – „Innuendo”. Îmi mai cumpărasem înainte un album New Kids On The Block, dar ținând cont că n-am reușit să-l duc până la capăt și l-am și șters cu prima ocazie, nu se pune.  


Primul concert la care ai fost.

Jethro Tull pe stadionul Dinamo în 1994. Văzusem și Paradise Lost cu o seară înainte, dar nu pe ăla îl consider primul.


Ai o piesă pe care o poți considera un guilty pleasure?

Nu. Nu că aș asculta numai capodopere, dar nu mă simt niciodată vinovat dacă îmi place ceva. 


Melodia care te face să dansezi.

Little Simz (feat. Obongjayar) – „Point and Kill”


Melodia care te face mereu să plângi.

Joni Mitchell – „Woodstock”


Melodia care nu îți iese din cap.

Madonna – „More” 

Știu și de ce. E scrisă de Stephen Sondheim. Adică de un guru în songwriting. 


Melodia (poate fi și astirtul) la care alegi să dai skip.

Arctic Monkeys. E drept că transmit emoție, dar nu una pe care s-o vreau. 


Albumul care ți-a schimbat viața.

Ehe, sunt mult prea multe, dar de dragul conversației azi o să zic Radiohead – „Hail to the Thief”.


Melodia cu care te-ai trezi zilnic.

„The Girl from Ipanema”


Piesa care te definește.

Iosonouncane – „hiver”



Foto: Cristian Sutu