Rock News

Lansarea noului single al formației Coma, „Calista”

Aseară, în Club Control, îndrăgita trupă de nu metal Coma a lansat al patrulea single de pe următorul album, „Acordul părinților”

Trupa Coma are un farmec aparte atunci când cântă live. Atmosfera de la concertele lor e extrem de specială, pentru că nu se simte de parcă ai venit să te uiți la niște figuri care cântă pe scenă, ci la niște prieteni. Relația lor cu publicul e foarte apropiată, iar carisma lor ar putea vrăji pe oricine. De fiecare dată când mă duc să îi ascult, mă simt foarte conectată cu restul mulțimii și, chiar, recunosc câteva fețe nelipsite de la aproape niciun concert. Coma a reușit în anii săi de activitate să construiască mai mult decât o bază de fani, o comunitate legată, în principal de gusturile muzicale, dar și de același spirit săritor pe care îl promovează membrii formației. 

De exemplu, un lucru care, din păcate, se practică destul de puțin la concertele de metal, e grija pentru public. Aseară, Coma a încurajat fanii să facă moshpit în centrul sălii de concert, iar la finalul refrenului, soliștii s-au oprit câteva secunde din cântat pentru a întreba mulțimea dacă toți sunt în regulă și să le amintească să aibă grijă unii de ceilalți. În plus, de sus, am putut observa că cei din primul rând vorbeau și băteau palma râzând cu membrii Coma în plin concert. 


Lista de piese a inclus unele dintre cele mai îndrăgite cântece din repertoriul lor, precum „Document”, „Bine” și „Vezi”. Totuși, momentul pentru care fanii nu mai aveau răbdare a fost audiția în premieră a single-ului „Calista”, al patrulea single lansat de pe albumul „Acordul părinților”, ce va fi publicat în primăvara anului viitor. De la ultimul album lansat, „Orizont” au trecut deja șapte ani. Puteam simți în sală, încă de dinainte de începutul spectacolului, că lumea era pe jar. 

„De multe ori, încercând să ne rezolvam problemele, ne-am trezit că tot ce am realizat a fost să nenorocim situațiile și mai tare.... „Calista” vorbește despre toate părțile noastre conflictuale la care nu dorim să renunțăm, dar și despre urmările posibile la care nimeni nu se mai gândește. Pe "Acordul părinților",piesele sunt gândite în tandem, opunând diferite teme ale trăirilor noastre interioare ascunse sau uitate ca într-o balanță, în speranța unei confruntări care să ducă la echilibru. „Calista” este gândită a fi așezată  lângă „Iza”, explorând variante de conviețuire între Conflict și Liniște,” a declarat formația Coma.

"Aurora" a fost primul cântec de pe "Acordul părinților". El poartă numele zeiței romane a dimineții pentru că mesajul său e strâns legat de puterea pe care o poate avea acest moment al zilei asupra omului, asupra ta - acea putere de a te face, pierzându-te în razele ei, să ai curaj să pornești spre dorințele tale cele mai abandonate, să le scoți la iveală și să le permiți să explodeze. 


"Nyx" a fost a doua melodie lansată de Coma de pe următorul material, care a sosit ca o promisiune către "sine". Noaptea (Nyx), de pe poziția de "sfetnic cel bun", ajută la limpezirea gândurilor, iar floarea de Nu-mă-uita, prin proiectarea semnificației asupra propriei persoane, stabilește condițiile funcționării acestei promisiuni. 

"Iza" a fost al treilea single de pe "Acordul părinților" și poartă numele unei prietene a formației care, cu o înregistrare a interpretării la pian, în maniera proprie, a unei piese Coma, a adus inspirație și liniște  Tema muzicală e construită din sample-uri inspirate din acea înregistrare, iar versurile merg pe aceeași linie a introspecției, gravitând în jurul ideii de împăcare.

În deschidere a cântat o formație de hip-hop alternativ din Santiago de Chile, „CAF”, adică Como Asesinar a Felipes. Au un stil foarte diferit de ce am ascultat până acum din categoria sunetelor alternative. Cântă un fel de hip-hop combinat cu drum and bass și rock, cu influențe puternice de jazz. Ca element comic, pentru a interacționa cu publicul în limba română, DJ-ul a folosit o voce electronică, ca de Google Translate. În discografie, formația are piese alături de nume mari din industria muzicală, precum Chino Moreno, solistul uneia dintre trupele mele de suflet, Deftones și Billy Gould de la Faith No More, printre alții. CAF  a fost o surpriză plăcută pentru mine. E posibil ca alți participanți din public să îi mai fi văzut acum patru ani, tot în Club Control. 


Ca la fiecare concert, Coma a făcut un super show și vă încurajez cu căldură să mergeți la spectacolele ei, dacă nu ați făcut-o până acum. Așteptăm cu nerăbdare „Acordul părinților”. Dar până atunci, ca să nu ni se facă prea dor de ei, băieții vor mai cânta diseară la Bistrița, la Soho Music Hall, și mâine la Cluj, la FORM Space. 

Sursă Foto: Miluță Flueraș